Защото палачинки всеки може да прави и да гарнира със сладка или солена плънка. Зависи от случая - дали за десерт, закуска или като предястие.
Този сос е невероятно вкусен; шеф-готвач Иван Манчев беше много любезен да ми го прошушне във Фейса, след като се изтърва за него в Черешката Каква съм досада понякога.
Палачинките:
Правите си по любима рецепта, количеството зависи от броя на човеците, които ще ги хапват :))
Правите си по любима рецепта, количеството зависи от броя на човеците, които ще ги хапват :))
У нас през последните години ги правя повече с кисело мляко, отколкото с прясно и мога да се похваля, че са тънки и крехки. А ако изпусна кашата и тя стане по-рядка - почти като дантели :)) не чак брюкселска, но прозрачни и тънки. За тези горните пънчета обаче не трябва да са чак толкова тънички; освен ако не държим на количеството плънка.
Ето набързо какво слагам за около 20 бр. палачинки:
3 яйца, 1 кофичка кисело мляко (400гр), 1 каф. л. сода за хляб; 500 мл вода, 1 каф. л. сол, 1 ч.л. захар, ок. 50 мл. разтопено масло или олио и около 400-500 гр. брашно - това вече съвсем на око, но бъркайки, преценям гъстотата - трябва да е като боза.
Следва печене в тиган с незалепващо покритие, който само намазвам с разтопено масло с четка и тънък пласт от сместа.
Пълнежа:
Филе от сьомга. Излишно е май, но ще кажа, че може да се получи и с друго филе риба, стига да е добре отцедено от маринатата, в която е съхранявано.
Вярно, че сьомгата е много по-нежна от херингата, но пък съвсем не е риба, с която да се храним ежедневно :)))
Нареждат се: палачинка; намазва се с крема сирене, овкусено с малко сол и копър; пак палачинка и ред пушена сьомга. Завиват се на руло, което се стяга с ръка и нарязва на парчета - аз си харесвам "пънчетата" като вид рязане -добре стоят в чиниите.
и идва ред на най-важното при тези палачинки. Сосът
За два "комплекта" такива палачинки ( 2 по 2бр. - излизат 10 бр. пънчета-рулца)
2 с.л. каперси се запържват (силно казано е пържене) в 40гр. масло. за 2 мин.
Прибавят се 2-3 ск. чесън -ситно скълцани, запържва се минута.
Налива се около. 150 мл. сметана, разбърква се внимателно, оставя да клокне тихо за 2-3 мин. и прибавят на тънка струя бялото вино и сока от лимон (около 80 мл вино и 30 мл сок) ; бърка се, докато сместа стане хомогенна и оставя за минута-две да клокне.
Толкова. Много писане за три изречения.
Ще добавя обаче, че този сос бих го пробвала и на палачинки с пилешко месо. А за един език :)) ще си помисля.
Пепи,много добре изглежда с това сосче.Иска ми се да ги направя с пиле-как да направя месото преди да го сложа върху палачинките,посъветвай ме моля те!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Ей, голям подстрекател си! Много вкусно звучи това. Чудя се дали ще подхожда на паста? Виждам , че се приготвя лесно, така че тези дни ще го пробвам. Благодаря, че сподели и хубав ден, пеп-4о!
ОтговорИзтриванеПепи,що така не се залюбих с каперсите не знам,и със сьомгата не сме си много дружки,обаче пък толкова ти е съблазнителна порцийката,че веднага почвам да мисля за вариант по мой вкус.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята да навиваш палачинките две по две,крадвам си я на момента!
Прегръдки,скъпа!
Това сосче е идеално!!! Нмам търпение да го пробвам. Със студена паста и сьомга ще стане за дресинг на чудна салатка.
ОтговорИзтриванеСьомгата подхожда страхотно с крена сирене (или тип Филаделфия). Яла съм тази комбинация в нещо като лек сандвич.А по твоя начин изглежда още по-вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Жани!
ОтговорИзтриванеМного обичам сьомга с всякаква крема-сирене, хубаво е, че мъжете у нас не смесват сирене с риба. Женската част сме доволни :)
Роси, щом казваш - и на салатка ще го хапнем :) малко по-редичък, че се сгъсти със сметаната.
Гуинет, виж - щом Сладка Хапка предлага на паста - вярвай и :)
Еликсирче, може да замениш каперсите с кис.краставичка или ситно нарязани зелени маслини, но приятно-тръпчивия вкус от каперсите няма да се получи. А те като се "посварят" малко са много по-приятни, отколкото натуралните в сол или в саламура.
Живе, ето виж тези палачинки с пилешко месо http://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html . Дори с един друг сос съм правила само палачинки - пак предварително сварявам месото (само сол и черен пипер) и обезкостявам.
ПП: Живе, копирай си адреса, че нещо не ми се получава да пусна мнението с кода за линк
ОтговорИзтриванепалачинки с пилешко месо
е, блогспот-а определено прави номера пак.......
ОтговорИзтриванеJako mi se dopada ova kombinacija :)
ОтговорИзтриванеТези палачинки ме изкушават!
ОтговорИзтриванеКомбинацията звучи чудесно!
Благодаря!
Е, не !!!!!!!
ОтговорИзтриванеПеп, вече няма да те чета преди вечеря!!!!!!!
Страхотно сосче и за език ще стане :)))))
Прегръдки и вкусна вечер!
Ей сега те убих вече!Ужасна си просто!
ОтговорИзтриванеИ аз като Дани!!! То бива, то може, ама то това се не издържа :)) И какво да търся сега в хладилника, като то освен домати и сирене, друго не остана :))
ОтговорИзтриванеИ тази рецепта влиза в списъка - сега остава да намеря някой, който да ми я приготви :)))
Изглежда невероятно вкусно!
Прегръдки!
Да не беше изяла всичката риба снощи :)))
ОтговорИзтриванеЙоли, целувки, мила! От всички ни :)))
Дан, можеш сутрин, с кафето да четеш :))
Привет, Мъх :) Защо не пробваш?
jacamaca, хвала!
Мммм, Много вкусно!
ОтговорИзтриванеПеп-4о,обичам да чета публикациите ти.Рецептата е страхотна и благодаря,че си я споделила с нас,но думата ми е за увлекателното и емоционално представяне на самото приготвяне.Носиш невероятно настроение!Приятен ден ти желая от сърце!
ОтговорИзтриванеБети, то у нас и готвенето е емоционално :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, хубав петък и още по-хубави почивни дни на теб!
Светлана, благодаря :)
Прекрасни са палачинките, Пепи! Много елегантно поднесени, само мога да предполагам колко са вкусни! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеПеп,
ОтговорИзтриванезабравих да пиша, че и със сутрешното кафе ми идваше да си похапна:)
Хубав ден!
Най-апетитните палачинки ,които съм виждала !
ОтговорИзтриванеЛеле, Пепи... каква е тази вкусотия. Много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен и хубав уикенд!
Благодаря, Евка, Зори, хубав уикенд и на вас!
ОтговорИзтриванеЕви, ако тази риба имаше прилична цена :)) бих си хапвала само нея със соса, да не се "разсейвам" с палачинките :))
Дани, за закуска са малко ароматни :)) Но тъй като утре е събота, може да помислиш по въпроса, ще ти вървят :))Хубави почивни дни!
Благодаря ти, Нели!