Продължавам на тема "зимнина"
Продукти за 1 доза:
10 кг. домати (или 3-4 буркана 0,8л доматено пюре)
1-1,5 кг чорбаджийски чушки (повече или по-малко, зависи на кой как му харесва/
2-3 глави чесън
черен пипер
няколко люти чушки - в зависимост от степента на лютиво, която се яде :))
сол и захар на вкус
100-150мл олио
50-60мл оцет
магданоз - само по желание
Приготвяне:
* Доматите се мелят през онази машинка, която има приставка за отделяне на семето и люспите.
* Изваряват се така, че да остане около 1/3 от тях - зависи и от сочността им, но трябва да се извари почти до пюре. .
* Прибавят се чушките - дръжките са леко отрязани, така че да могат да се хващат там и лютите чущки нарязани на ивички.
* Прибавя се и чесънът - или пресован, или счукан; прибавя се солта, черния пипер и захарта /аз го обичам сладникаво и слагам около 150гр. захар/, оцета и олиото.
* Оставя се така да поври още около 15-20 мин. и отстранява от огъня.
* Когато изстине се прибавя ситно нарязания магданоз /ако въобще ще се слага/, разсипва се в бурканчета и се вари още 10 мин. за капачка. Излизат около 11-12 бурканчета от 0,4 мл
***Правили сме и с прибавени печени чушки на ивици - пак е хубаво, но трябва да се сложат преди варенето на бурканите, за да не омекват повече. Обаче не са нашите :)))
***Може и да се направи малко количество, ей така за хапване сега, докато има пресни чушки и домати. Като за лека вечеря. В такива случая се оставя маалко по-рядко, но когато си е точно за апетитка преди хапване -трябва да си е гъсто, почти като лютеница.
***Разликата от прясно направено и с консервирано пюре е значителна :))
Ау, напълни ми се устата :) Страшно обичам такъв тип манджички!
ОтговорИзтриванеСтрашна си, ей :)
Апетитката ти е умопомрачителна и точно заради нея ще ти дойда на гости през зимата :))))
ОтговорИзтриванеАко има още разбира се!
Поздрави и хубава вечер!
Чудесна е темата ти със зимнина, Пепи -
ОтговорИзтриванемного полезна, безсъмнено - гарантирана и вкусна.
Видимо повече от чудесен е бил и престоят ви в Родопите - впечатляващи изгледи и снимки.
Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана:)
Да, ама вече не се плашат у дома, Инче :)
ОтговорИзтриванеДани, да не забравиш :)
Благодаря ти, Дианка!
Обожавам точно този вид чушки! Пък в твоята апетитка са неустоими!
ОтговорИзтриванеМммм, много го обичам това нещо. Мама правеше някога, но от години не сме затваряли апетитка:(
ОтговорИзтриванеИ аз. Ама с люти. Но нещо не трябва да ги хапвам пущините напоследък.........
ОтговорИзтриванеПепи, отивам за един крайщник хляб :) и започвам :)
ОтговорИзтриванеНедей, Зори, пускам едни питки :))
ОтговорИзтриванеМммм... това е страхотно ястие, което мога да хапвам по всяко време...
ОтговорИзтриванеМммм, ама точно днес ще правя нещо от чорбаджийски чушки и търсех рецепта.имам и домати и почвам.
ОтговорИзтриванеМайка ми правеше тази рецепта през 1980 . Как се появиха чорбаджийските чушки ( дълги пиперки ) нямам идея .
ОтговорИзтриванеНо заливани с доматен сос са страшно вкусни ! С малко захар :)
И аз нямам идея как са се появили, но в наше село ги помня още от малка, баба ги имаше в градината. Сега има едни - кози рог, те са по-дебели, чорбаджийските (гръчки пък им казва свеки) са по-тънки и с по-тънка кожа. Ама са вкусни опукани :) за всяка манджа през зимата.
Изтриване