Да продължа със зимнините а вече и смокините са на пазара. Първият ми съзнателен спомен за това дърво е, как мама беше насадила дръвче..... и след няколко дни брат ми го извади, за да провери дали се е хванало :)) Така и не успя мама да хване смокиня. Пък и в моето село това дърво не е много разпространено. Може и заради това да не се хвана.
А сладко обичаме. Хубаво е, че тук в Стара Загора има много такива дървета и пазара е залят.
Не поставям плодчетата във варна вода - плодчетата си остават цели, не се бърка.
Продукти: ~11 бурканчета от пюре по 200мл)
2.5 кг дребни узрели смокини
1 кг захар
250 мл вода
1 равна с.л. лим. киселина
орехи по желание
Приготвяне:
* Смокините се измиват и отрязват връхчетата с част от кората надолу - само една ивичка
* Поставят се в дълбока и широка тенджера и засипват с половината от захарта.
* Оставят се да престоят така 4-5 часа
* Поръсват се с останалата захар, отново оставят да престоят около 8 часа
* На следващия ден В тенджерата при смокините се сипва и водата и поставя на котлон, включва се на средна степен - когато заври, се намалява степента му - до тихо къкрене и оставя да ври около 2 ч. Смокините изплуват отгоре и отдолу се утаява водата и сока им.
* След като измине час и половина започва да се проверява да не паднат смокините на дъното на тенджерата - без да се бърка много-много, внимателно с дървена лъжица или шпатула.
* След около тези два часа се капва по капка от сока им на чиния и ако капката не се разлива много, тенджерата се отмества от котлона.
* Прибавя се лимонтозуто и разбърква внимателно, да не се накъсват.
* Прибавят се по желание - 4-5 цели орехови ядки. Черпили ме са такова, в което има прибавено индрише, но никак не ми допадна с него.
Тук вече следва - или вряло се налива в бурканчета, запечатва и обръща на капачката, оставя така да изстине;
или
Когато се поохлади се разсипва в бурканчета, затварят се и варят - след кипване на водата - 7-8 мин. за капачка.
***Имало е случаи, когато не ми се чака да изварявам много и оставям по-рядко. Пак е вкусно, но вида му не толкова привлекателен :)) Друго си е да е с цвят на кехлибар :)))
ПП: След няколко години допълвам :)
Направено във фурната. 2кг. смокини, обелени, поръсени с ~ 800г захар и престояли 5-6 часа в тавата. Пускат си сок. Допълнително вода не сложих. Половината от смокините са някакъв лилав сорт, който ме досърбяха ръцете да пробвам. В резултат сладкото леко лилавее, но те са с по-малко семки и друг път бих направила само с тях.
Направено във фурната. 2кг. смокини, обелени, поръсени с ~ 800г захар и престояли 5-6 часа в тавата. Пускат си сок. Допълнително вода не сложих. Половината от смокините са някакъв лилав сорт, който ме досърбяха ръцете да пробвам. В резултат сладкото леко лилавее, но те са с по-малко семки и друг път бих направила само с тях.
Прибавих 1 ч.л. лимонтозу, върнах за още 2-3 мин във фурната и още горещо насипах в топли и сухи бурканчета, които затворих и обърнах на капачката да изстиват.
Браво, бе :))) Братчето ти заслужава бурни аплодисменти :))) Много ме развесели - на това му се вика изследовател :))
ОтговорИзтриванеА сладко от смокини не съм правила все още. И преди съм ти казвала, че ме е страх да не се изложа - да ми се развали продукцията, язък за усилията :)) Но ако се наканя, ще знам къде да намеря изпитана и лесна рецепта :)
Сладкото ти изглежда неприлично вкусно :))
Губиш, Иночка. За всяко нещо си има първи път, знаеш :) Моето първо сладко беше със разкъсани плодчета, второто - онова сравнително рядкото, но третия път вече стана както трябва. Къде по-сложни рецепти правиш, плашиш се от някакви си смокини :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно е, но моите смокини никога не стигат до тенджера, просто се излапват:)
ОтговорИзтриванеЧудесен цвят наистина се е получил!
Страшно апетитно е, Пепи :)
ОтговорИзтриванеОбожавам и сладко от съвсем зелени смокини!
Те вече искат варна вода!
А за брат ти, така се правят великите открития :))))
Поздрави и хубав уикенд!
Убивам за такова! Мятай насам :Р
ОтговорИзтриванеИлианка, гравитация има, не за друго :)
ОтговорИзтриванеДани, никога не съм правила от зелени смокини, но като гледам - още имам шанс.
Траяна, ти сериозно ли от тенджерата още го ядете? Ааааа, бих го пазила с точилката аз :))
Хубави почивни дни, момичета!
Пепи, като каза, че ще го пазиш с точилката се сетих... Баща ми бил малък и направял беля. Баба ми го наказала и го затворила в стаята с току-що свареното свадко. Врътнала ключа и изчезнала някъде. Залисала се в работа и като се върнала... нямало и една смокиня...
ОтговорИзтриванеей на това се казва "сладко наказание" :))
ОтговорИзтриванеМного обичам смокини! У дома имаме смокиново дърво и майка редовно правеше сладка, от зелени и узрели смокини, а аз редовно наобикалях дървото за да обирам първите узрели плодове. заръчала съм на майка да запази няколко бурканчета за мен от тазгодишното сладко.Тук, във Ванкувър смокините са голяма рядкост и деликатес, при това безбожно скъпи.
ОтговорИзтриванеТова е любимото ми сладко, Пепи! Твоето е идеално - отлична гъстота, кехлибарен цвят и сигурна съм, неустоимо вкусно! В двора има смокиня, с много плод, но явно късно ще узреят, но със сигурност ще си направя сладко.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Леееле, Пепи :) ако знаеш как обичам сладко от смокини... идвам утре у вас :) Божествено е!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубаво утре!
Пепи,неуморна си,мила!И как пък всичко ти иде отръки!Гледай сега какво сладко си извъртяла,като за изложба!То цвят,то гъстота,то купичка,абе все е прелест!
ОтговорИзтриванеА това за брат ти направо ме изкефи :)) !
Хубава неделя ти пожелавам!
Убивам човек за такова сладко!!!! И ще си го излежа после:)
ОтговорИзтриванеПепчо и мен ме е страх да не се изложа с това сладко :) А знаеш ли, че от години не съм хапвала. Хазайката ми правеше такова сладко и винаги ме посрещаше и изпращаше с бурканче. Точно така не го киснеше във варна вода. Много ми беше вкусно! Ще я направя тази рецепта, пък дано не се изложа :))
ОтговорИзтриванеДавай, Кате, няма да се изложиш. Чакам да покажеш :))
ОтговорИзтриванеЛулу, къде, на плажа ли :)))
ОтговорИзтриванеК*во говориш, Еликсирче, иде ми, ама има и едни такива, дето да не ми паднат в ръчичките :))
Зори, съгласна :) Носи круши!
Евка, не знам колко са сорта са - уж все смокини, но по различно време зреят. Тези дървета на снимката - до работата са ми, съвсем зелени още. По другата си "пътека" като минавам - сега зреят. А на пазара жените поне от 2 седмици продават - добре узрели. Прегръдки и на теб!
Светлана, не мога да повярвам, че там са много скъпи. Но като си дойдеш при мама ще си вземеш бурканче :)))
Хубав неделен ден, дами!
Ех, Пепи, откога не бях хапвала сладко от смокини. Голямо изкушение!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Много апетитно, с палачинки мммммммм!
ОтговорИзтриванеСтрахотно и аз го обожавам това сладко, но за жалост вече не можа да го правя заради географското ми разположение ... но пък от сърце си помечтах за времето в което можехме да берем и да варим тази вкусотия. Затова пък наблягам на мед от глухарчета. :) Страхотен ден от мокрите планини на Чехия и мен.
ОтговорИзтриванеМоже и с палачинки, Марияна :) Аз обаче го мога и само с парче сирене :)
ОтговорИзтриванеИвалекс, сладкото от глухарчета и у нас е любимо, лошото е, че много му е работата, а малко излиза :)
Миленка, да можеше виртуално и да вкуси човек :))
Благодаря ти, звучи вкусно и така, както го разбрах - ще изглежда интересно. Пък е и сладко. Непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванеОх, вчера съжалих един дядо, че кисне на пазара цял ден и си купих смокини от него.
ОтговорИзтриванеПосле видях пък една баба, а нейните бяха по-хубави, та и от нея си купих.
Лошата новина е, че не обичам смокини и се чудя какво да ги правя.
Преди години правих сладко от смокини, ама го оставих много да ври и стана бетон.
Сега ще пробвам твоята рецепта, но исках да те попитам, може ли плодовете да са нарязани?
Благодаря !
Гери, смокините са с нежна вътрешност и ще трябва да се варят малко, ако ги нарежеш. Имай го предвид. И не забравяй, че сладкото е много важно честото опитване за гъстотата след един определен момент - когато видиш, че леееко се е сгъстило, започвай да правиш опитите с капка от сладкото върху студена чиния. Изчакваш 2-3 мин. да изстине и ако не тече - значи е готово. Имай предвид, че когато изстине всяко сладко се сгъстява.
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор !
ИзтриванеСигурно ще ги нарежа, понеже после по-лесно ще се маже върху филия хляб :) .
Аз като направих 4-5 серии със сладката и вече по ги усещам, първото желе от малини го оставих прекалено дълго, ама последните две (круши с канела и ягода с ванилия) мисля, че ги докарах.
Надявам се не е проблем още нещо да те питам :) . Бурканите с винт уж силно ги затварям, ама като ги пусна в тенджерата с водата из-под капачките почват да излизат балончета. Значи не са затворени както трябва или трябва да изчакам да се варят докато спрат да излизат балончета ? Ох, обикновените капачки са ми много по-лесни, имам една ръждясала затварачка и отгоре с един чук удрям, нямат мърдане после капачките :) .
Благодаря, че споделяш толкова интересни рецепти, ще се възползвам от някое месно предложение, да зарадвам месоядната част от семейството !
Точно така, като направиш няколко дози и вече ги усещаш. Е, плодовете са различни, някои искат повече варене, други по-малко, но пробваш ли с капката - няма да сгрешиш.
ИзтриванеПоздравявам те, между другото :) Тъкмо ми падна тук. Редовно ти чета блога и се възхищавам на хъса, който имаш да отглеждаш сама зеленчуци и плодове. И на добрата реколта, която получаваш. Сигурно са малко такива млади дами като теб, да не кажа.. на пръсти. Пожелавам ти успех и в училището, когато идеш сега наесен там. А пролетната ваканция е идеалното време за подготовка на разсада :))
За бурканите - когато се варят бурканите, продукта вътре също ври и съответно се разширява. На тези винтовите нямам никакво доверие, но за съжаление се налага и в тях. Трябва да ги завиваш много яко тези капаци и трябва здрава. Ползвай си, до колкото можеш от старите.
Да, въздух излиза от тях, като се варят, но когато се нагреят от топлината капаците, силикона се загрява и залепва за стъклото. Кислорода там излиза, колкото може и когато обърнеш на капачка - вече не трябва да тече, изпуска сок от буркана, дори не трябва да сълзи. А така надупен, ще прилепне буркана за силикона на капака и готово - имаме вакум.
pep-40,
ОтговорИзтриванеще се омъжиш ли за мен ? Ако отговора е отрицателен, изпращай ми по 40-50 големи буркана със сладко от смокини :) Ако е "ДА" искам зестрата ти да е ... пак сладко от смокини :)
Като бях малък майка и баба правеха божествени сладка : смокини, малини, боровинки, смес горски плодове. Няколко пъти съм преяждал със смокиново сладко, но не се отказвам от него. Сега баба е покойница, но майка продължава да ги прави :)
Само 1 забележка : ако в сладкото има и орехи става още по-хубаво.
Спирам, че се окапах :)
Поздрави от Швеция :)
Въобще не ти приемам забележката :)) Погледни на снимката и виж, че има ядка орех :Р
ИзтриванеЗа другото ще ти е по-лесно сам да се хванеш да правиш сладкАта :)) иначе доста ще почакаш.
Поздрави на теб от България :)
Нещо не разбрах много... Първо се варят около 2 часа и след това варенето продължава още около 2 часа - така ли? Или варенето е общо около 2 часа?
ОтговорИзтриванеЩе ми е за първи път да варя сладко от смокини - ако изобщо събера смелост...
Не, общо времето е два часа - а
Изтриване*** - до тихо къкрене и оставя да ври около 2 ч. Смокините изплуват отгоре и отдолу се утаява водата и сока им.
* След като измине час и половина започва да се проверява да не паднат смокините на дъното на тенджерата - без да се бърка много-много, внимателно с дървена лъжица или шпатула.
* След около .тези два часа се капва по капка от сока им на чиния *****
т.е. общо времето за варене е около два часа, но след час и половина започваш да го проверяваш.
Нее сложно, а евкусно :) давай
Точно така го правим и ние, но със 100 смокини. Иначе начинът е същия. В нета прочетох какви ли не рецепти, но тази е точно като моята. С тази разлика, че ги засипваме с цялото количество захар наведнъж.
ОтговорИзтриванеСледователно - "ние" сме вярната рецепта :)
ИзтриванеВажното е, че си ги харесваме :)
Здравейте, pep-40
ОтговорИзтриванеМного ми допадна рецептата за варианта във фурната. Бихте ли уточнили слагате ли 250 мл. вода на смокините, или когато са на фурна не се слага никаква вода.
Здравейте,
ИзтриванеКогато са на фурна не слагам вода. Когато са засипани със захар ще си пуснат малко течност, която е достатъчна за печенето им на фурна