Странно име, а Най-точно казано това са Печени ябълки.
Ябълки и плодове зимата печем всякакви (сега им е сезона), но обикновено със захар, или мед. Преди време дори пекох едни с кексова плънка, но снимката имаше много екзотичен вид и освен най-близките ми хора, други не я видяха.
А тези ябълки са напълнени със сладко, смесено с мед и масло; така ги видях в предаване на Големия Жак Пепен, затова и тук така ги записвам. Той ги изпече в нормална фурна, а тези аз - изпекох в крок-пота, който е перфектната тенджера за печене на плодове.
А тези ябълки са напълнени със сладко, смесено с мед и масло; така ги видях в предаване на Големия Жак Пепен, затова и тук така ги записвам. Той ги изпече в нормална фурна, а тези аз - изпекох в крок-пота, който е перфектната тенджера за печене на плодове.
Продукти:
6 големи ябълки
За всяка ябълка по:
2 ч.л. сладко от кайсии (сигурно може и друго, по кисело)
2 ч. л. мед
по 1 с.л. масло
виното от мен :) ~ 60-70 мл.
6 кръгчета с хляб, малко по-големи от диаметъра на ябълките
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 190 градуса.
* С помощта на специален уред или нож се изважда сърцевината на ябълките.
* С остър нож се прави плитък прорез (около 2-3 мм) в кората по цялата обиколка на ябълката, на около 1/3 от върха ѝ, за да прилича на капаче щом се опече.Ако не се направи този прорез, при печене ябълката може да се пръсне, затова е добре поне да се надупчи ябълката на няколко места.
* Подреждат се ябълките в по-висока тавичка - всяка, на кръгче хляб.
* Сладкото и медът се смесват.
* В отвора на всяка ябълка се поставя по 1 пълна с.л. от сместа и парче масло.
* Виното се налива в купичката, за да се разтвори останалия мед и сладко в него.
* Виното се налива в купичката, за да се разтвори останалия мед и сладко в него.
* Течността се изцежда в съда за печене.
* Ябълките се покриват с фолио и пекат 30 мин. на 180*.
* Развиват се, поливат се с отцедения сок и пекат още 20 минути.
* Накрая трябва да са сочни, кафяви и меки на пипане. Без сос - хляба е трябва да е поел малкото останала течност.
* Може да се сервират с ванилов сос, цедено мляко ли заквасена сметана. Тук е със сметаната.
Това за печенето във фурната е както го направи Ж. Пепен.
В Крок-пот времето за печене е 3ч. на ІІ степен.
* Може да се сервират с ванилов сос, цедено мляко ли заквасена сметана. Тук е със сметаната.
Това за печенето във фурната е както го направи Ж. Пепен.
В Крок-пот времето за печене е 3ч. на ІІ степен.
Щом е по Жак Папен, задължително означава: проста храна /в хубавия смисъл на думата!/, вкусна, с малко, но първокласни продукти. Ана
ОтговорИзтриванеЕдно много приятно стихче рекламират по Фиестата за него, не го помня, но точно това се казва и в него :)
ИзтриванеЗащо скри снимката, Пепчо?! Доста интригуващо ми звучи тази рецепта, така, че ако може да ме включиш в рубриката "пожелахте да видите", моля! Иначе и тази са апетитни, масълце и медец и сладко за разкош и винце, ехе! Поздрави, изкусителке!
ОтговорИзтриванеА не, КАте :) Тази снимка беше преди 5-6 години и сигурно съм я затрила някъде дори. Няма да пълня пак такива :)
ИзтриванеПоздрави на теб, сладур!
Много ми допада това предложение, тъкмо имам излишни ябълки, виждам на финала още мед си добавила за сервирането....Една такава ябълка сигурно би ароматизирала страхотно едно греяно вино, ще взема да пробвам! Хубава сряда, Пепи!
ОтговорИзтриванеда цитирам Мечо Пух щом е за мед - Колкото повече - толкова повече :)
ИзтриванеСигурно ще ароматизира греяното вино, само да го обичаш.
Хубава нова седмица, Игличе!
Десерт мечта е тази рецепта,Пепи!
ОтговорИзтриванеПредставям си как отлично си балансират печените ябълки и сметаната!
Блазе ти,че можеш да гледах Фиеста,ние сменихме доставчика и вече я нямам,освен да я потърся за гледане он-лайн.
Прегръдка от мен и хубава сряда!
Няма я онлайн, Роси, и аз съм търсила. Ние пък в София нищо нямаме... :( Нито Фиеста, нито 24 Kitchen. Направо съм с отрязани крила тук...
Изтриванеда, Герие права - няма я онлайн. Над година имаме и 24 китчена, но си признавам, че я гледам, когато има я фитнес, я йога-зони по Фиеста (от времето, в което мога да гледам тези телевизии де)
ИзтриванеПрегръдка за вас, дами и хубава нова седмица!
Пепи, чудно предложение! Вкусничко, без много усилие и страшно ароматно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни и слънчев ден, Пепи!
Да, Гери, без никакво усилие, а десерта е чудесен!
ИзтриванеКарамелен разкош, Пепи! Ароматни, меки, сладки... Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви, за теб също!
ИзтриванеПрекрасни са ябълките, Пепи,
ОтговорИзтриванемного харесах и бисквитките с марципан и шоколад -
чудесни коледни идеи ...
Сърдечни поздрави и пожелания за весели празници!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави Коледни празници!
un beau dessert vraiment un délice
ОтговорИзтриванеbonne soirée
оо, този Жак Пепен :), винаги са хубави неговите идеи - семпли и много вкусни! Това с хлебчето много ми харесва, а и твоята добавка с виното! Ще направя на Главния дегустатор тези дни непременно! Много щастлива Коледа на цялото ти семейство, Пепи!
ОтговорИзтриванеНадявам се главния дегустатор да одобри предложението, Сонче!
ИзтриванеМожеш и дюли да прибавиш, нали знаеш?
Весела и щастлива Коледа и на теб!