За пастърма от сърца преди години ме просветли брат ми. Когато си отделяше парче сърце за пастърма го гледах умно, но когато няколко седмици по-късно замезихме с нея се оказа, че е много вкусна и крехка, имайки предвид, че сърцето е мускул. Тоя я правеше с телешко и свинско сърце; в последствие и аз започнах да правя, но в последните две години установих, че става и с глиганско. Ако въобще стигне до мен.
Тази тук е от глиган. Може да бъде направена от телешко, или свинско сърце с единствената разлика, че колкото по-голямо е сърцето, толкова по-дълго ще трябва да престои в саламурата за осоляване.
Подготовката:
Сърцата се срязват на две части - по дължината, така че да се отворят.
Изчистват/изрязват се от ципи, съсиреци, хрущял, ако е останал и парчета мазнини/лой, измиват се хубаво на течаща вода.
Всяко сърце се разрязва по дължината на още 2 или 4 (зависи колко е голямо, да се получат ивици широки около 5-6 см. - наподобяват триъгълници.
* Приготвя се саламура от 2-3 л. вода и 300 гр сол
* Поставят се сърцата и оставят в саламурата за около 10-12 часа (до 24, ако са големи, телешки) .
* Изваждат се и отцеждат на кухненска хартия или кърпи около 4-5 часа.
* Поръсват се с подправки (преди поръсвах само черен пипер, но сега правя смес от равни части чубрица, черен пипер кимион, риган и чимен, плюс колкото тези - още толкова червен пипер - като подправките за кайзер-пастърмата) и притискат хубаво с ръце, за да полепнат.
* Връзват се в единия край и окачват на проветриво, сухо и сенчесто място за около 5 дни.
!!! Изсъхват сравнително бързо, защото е сухо и мускулесто месо.
* Може да се приберат добре опаковани в найлонов плик и във фризер (естествено, след като сме направили вече дегустацията
***При рязане на парчетата се получават тънки филета; не е като голямата пастърма, но пък е много вкусна и крехка. Ако се режат и под наклон :) мамят окото.
Допълвам, тъй като явно не всички се сещат, че при мокро, влажно и мъгливо време пастърмата или се прибира в хладилник; или не се прави, ако ще е с продукт от магазина.
Готовите, подправени парчета могат да се закачат в хладилник да съхнат, ако времето не позволява - дъжд, мъгла, или сняг. На решетките в хладилника. Ако не са решетки, а цяла преграда - поставят се на парче хартия - открити за 3-4 дни, през които се обръщат. Дори само завити в парче хартия ще съхнат в хладилника.
Затова, когато са готови се прибират в найлонов плик, или фолио за свежо съхрание (стреч фолио), а във фризера се запазват съвсем свежи.
Ох, че голям нож имаш, Пепи.. Ама и големи вкусотии режеш с него. Определено не бях чувала за подобна пастърма, ще просветля вкъщи. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Просветлявай :) и да вадят големия нож.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Гери!
Ох, че вкусно! Тъкмо докато дойда до вас, ще е станала:)
ОтговорИзтриванеда донесеш нарисувани бисквитки :)
ИзтриванеЗдравейте!По това време може ли месото да изсъхне?!
ОтговорИзтриванеТочно днес в дъжда - не. Но тази, която виждате + бонфилетата изсъхнаха за петте дни след снега миналия вторник до неделя.
ИзтриванеПредполагам, че няма да вали цяла зима?
Освен това в другите публикации за пастърмата съм писала:
**Ако е мъгливо - времето е двойно повече. (по-добрия вариант тогава е да се прибере филето в хладилник, без да е завито в хартия или фолио - там съхне на скарата за 6-7 дни. **
За тази важи същото.
Истински деликатес, Пеп! Предполагам само колко е вкусна! Спорна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеСпорна и на теб, Еви!
ИзтриванеПепи,Пепи,то думи не остават вече да опишат каква е тази твоя чудесия!
ОтговорИзтриванеСамо като гледам тази пастърма и в лентата с 5 квадратчета под рецептата още колко са се наредили-няма друга такава майсторка на всякакви тънки мезета!Истински рог на изобилието!
Страхотно и този път!
Прегръдка от мен,мило другарче и успешна седмица да ти е!
От каквото може - правим, Роси :)
ИзтриванеПравила съм и от пуешко бяло месо и освен, че става най-бързо е и много вкусна и крехка.
прегръдка и за теб!
Пепи, пробвала съм от сърца само купена, но не бях очарована. Обаче тази, Пепи, изглежда невероятно вкусно! Явно има значение начинът на приготвяне! Страхотна си, мезета, ястия и сладкиши, винаги си номер 1! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИхааа, Кате, от теб ще си чакам тиквения медал!
Изтриваненаправи си домашна, сещаш се, че има разлика :)
Точно пастърма от телешко сърце се суши в хладилника ми от седмица и половина!:) Майка само такава правеше у дома.
ОтговорИзтриванеА нашата мама така и отказва да прави пастърма. Казва: Ето ви рибицата, направете и донесете.
ИзтриванеСупер предложение! Много ме изкушава, но тук на морето няма как да избегнем влажния въздух. Дали съхранение директно в хладилника ще е достатъчно?
ОтговорИзтриванеЩе стане, Нинка. Дори от най-дебелото сърце най-много за 10 дни висене в хладилника ще е готова
ИзтриванеНе съм пробвала подобна домашна пастърма, но тъй като имам пълно доверие, непременно ще набавя сърце и ще пробвам, дано се справя със сушенето!
ОтговорИзтриванеПепии, изглежда неустоимо вкусно! Просто прекрасана!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден :)
Поздрави и на вас, дами! Надявам се да опитате и да споделите дали ви харесва :)
ОтговорИзтриванепри нас вече трета партида замина, надявам се да успея да направя още.
може ли да съхне в стаята
ОтговорИзтриванеАко стаята е студена и не се отоплява - да. Ако може - и отворен прозорец да има, ако навън не е влажно. Тя съхне много бързо
ИзтриванеПравим го от достпа време, и заради котките месото съхне в хладилника, върху скара. Една от порциите не успя да изсъхне бързо, започна да мирише, и докато решим какво да я правим, я прибрах във фризера. Интересното е, че при следващото изваждане да съхне, тя вече не миришеше, а когато беше готова пастърмата, беше по-вкусна от приготвената по обичайния начин.А докато съхнеше, от хладилника се носеше миризма на луканка. Сега технологията ми е друга - слагам ги за час-два във фурната само на вентилатор (функцията за размразяване) , и след това на скарата в хладилника. Така нямам проблеми.
ОтговорИзтриванеТова ще го пробвам някой ден. Или пък другото, което прочетох в един друг форум - да се потапя за секунди във вряла вода и тогава суши парчето месото.
ИзтриванеБлагодаря за споделеното, хубава седмица!
Привет и от мен! Чудесна идея е термичната обработка:)
ИзтриванеАз суших свинско сърце в дехидрататор 6-7 часа на 70 градуса и стана супер.
ОтговорИзтриване