28 август 2011 г.

Шарено руло с плънка


 Преди известно време видях едно шарено руло в този блог.  Поне няколко пъти до тук съм си признавала, че луд на шаренко се радва и веднага се впечатлих, решавайки да го направя някой ден.
Докато чакам подходящия случай обаче (все едно не можех да направя за нас си, ами чаках повод; но като са все едни мнителни напоследък -  не, че нещо не се изяжда, ама да питат.......) реших да го пробутам на приятел да го изпробва преди мен и така щях да имам сигурното и компетентно вкусово  мнение на г-жа Драгомирова.
Ами какво да кажа - съжалявам, че чаках повод. Който всъщност  се оказа много по-голям и аз не взех рулото, но пък го хапваме с апетит и зарадва двама младежи.


Продукти:

За жълтата част:
2 жълтъка и 1 яйце
2 с. л. течно, но охладено масло
1 с.л.  заквасена сметана (или гъсто кисело мляко, но аз използвах сметаната)
2 равни с. л.  брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
4-5 с.л. настъргано сирене
щипка риган

За зелената част:
2 белтъка и 1 яйце
2 с. л.  течно, но охладено масло
2  с. л.   заквасена сметана
2 пълни супени лъжици брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
2 с.л. ситно нарязан магданоз
3 с.л. бланширан и ситно нарязан/пасиран  спанак (от замразения - 4 топки размразен и добре изстискан от водата. Когато има пресен - ок. 400-500гр.  спанак, почистен, бланширан за 1-2 мин. във вряща, подсолена и подсладена вода,  а след врящата вода - веднага изваден с в ледено студена вода, която запазва свежия зелен  цвят)
щипка сол

За оранжевата част:
2 яйца + 1 белтък
2 с.л. течно, но охладено масло
1 с.л.  заквасена сметана
2 пълни  с. л. брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
2 пълни с.л.  лютеница
щипка сол, щипка чубрица


За пълнежа:
2 пакета крема сирене (от по 125гр)
100 гр. твърдо сирене
1 с.л. заквасена сметана
( или 100 гр. майонеза + 1 пак. крема сирене, 150 гр. твърдо сирене)  
3 с. л. разтопено, но охладено масло
2-3 ск. - счукани -  чесън
копър, черен пипер
Пилешко роле - около 250 гр. на тънки ленти/слайсове  (или шунка, филе, бекон - в много от големите магазини вече го режат на такива - тънки и правилни, по желание на клиента, ако нямате машинка за рязане на колбаси. А аз като имам, пък я използвам..... )



100 гр. маслинен пастет (т.е. пасирани 70 гр.  черни маслини без костилка, хубаво отцедени от водата с 30 мл. зехтин 
варианта на Ели за пълнежа може да видите горе в линка на името и.
Следващия път (защото това руло се прави бързо, а е ефектно  и го усещам, че ще стане многооборотно) ще направя плънката от твърдо сирене, крема сирене и заквасена сметана


Приготвяне:
За всеки цвят от блата:
* Разбъркват се яйцата, заедно със сметаната и маслото, брашното и бакпулвера. Слага се съответната добавка, за да се получи жълто, зелено или оранжево тесто и съответната подправка.
* Или се разбиват добре всички общи съставки за блата. После се разделя тестото на три части и се оцветява със сответната добавка.
* Всяка част от сместа се поставя в отделен пош за еднократна употреба или найлоново пликче, които се поставят изправени в чашка, за да стоят самостоятелно, докато се работи с другите.
* Фурната се загрява на 170-180*
 * Тава с приблизителни размери 40/35 см се застила с хартия за печене.
* Отрязва се ъгълчето на  поша или пликчето и се нанасят неправилни ивици от различните видове тесто. Колкото са по-тесни ивиците, толкова повече броя ивици се получават и по-шарено става рулото. Чашите за пошовете се държат съвсем близо до тавата, защото сместа е течна и лесно излиза. Райетата се правят надлъжно в тавата - успоредно на  дългата страна на тавата, тази от която после започва навиването на рулото  - това е важно да се знае, защото аз не обърнах внимание на навиването и навих точно от обратната - по-тясната страна, за да се получи по-дебело руло. Да, ама не. Пак щеше да е шарено, но в едно парче щеше да се получат 1-2 цвята, не повече, точно заради тези раета.
* Блатът се пече в предварително загрятата фурна за 10-12 мин. - колкото да се стегне. Това си е почти омлет и не му трябва много печене, защото ако пресъхне ще се чупи, когато се навива.



* Поставя се топъл на кърпа, заедно с хартията и навива - както горе писах - хващайки дължината на шарките, на руло. (навива се с хартията, с кърпата само си помагаме )
* Оставя се така поне 40-50 мин. да изстине добре и внимателно се развива.
* Всички продукти за пастета се поставят в блендер/купа и пасират до получаването на сравнително еднородна смес. Добавят се смачканите скилидки чесън, черен пипер и  ситно нарязания копър. 
* Блата се поставя на парче алуминиево фолио (или друго парче хартия за печене, тъй като това е вече влажно. 
* Намазва се на - ни дебел, ни тънък пласт, около 3-4 мм, започвайки 2см. по-навътре от началото му; поставят се парчетата филе/шунка,  следва тънък пласт от сиреновата смес, но този път се поставя и една ивица от маслинения пастет - толкова, колкото стигне пастета. Отново следват няколко парчета филе. 

 
* Завива се на стегнато руло, опакова заедно с фолиото  тип "бонбон"  и прибира в хладилника за поне 2-3 часа да стегне.




* Рулото се развива и реже  преди сервиране на филии, а по време на съхраняването му в хладилник - завива със свежо фолио.   Рязането става много лесно - както при тортите, с остър нож, потопян в гореща вода при всяко рязане на парче. Така то не се намачква, а крема не се размазва.
 

Внимание exclaim поне 2см. от края на рулото не трябва да се намазва, защото при завиването му, сместа се измества. Не е голям проблем, тъй като филето също се измества и краищата му залепват за блата на рулото от външната страна, но е малко цапащо :)) докато се стегне.
Ако остане от сместа, не се притеснявайте, приберете в кутийка - много е вкусна върху препечена филийка smile1  




***Излишно е да споменавам, че с пълнежа може да се импровизира. 
***Но не е излишно да кажа, че направих рулото (дори с престоя след фурната) два пъти поне по-бързо, отколкото написах тази публикация тук. devil

59 коментара:

  1. О, Пепи, остави ме без думи! Невероятна цветна фериия - вкусна, ароматна и красива! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много свежо, пъстро и вкусно, страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Марианка, мое е само осъществяването на идеята :)

    Евка, благодаря ти, щом ти си безмълвна, значи наистина съм успяла с колоритността на рулото :)
    Прегръдка и за теб и хубава, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна палитра,Пепи!
    И толкова е съблазняващо с този пълнеж!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова красиво и апетитно, няма как да не се пробва!!! Страхотно е Пепи :)))))

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, много е красиво, а обещава и да е много вкусно! Ефектна рецепта ни показваш и майсторски изпълнена.
    Поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп, страхотен художник си :)
    Но и много вкусен художник!
    Прекрасно съчетание на цветове и вкусове!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, айде и аз в отбора на лудите - ама много хубаво това руло бе, направо ми иде да си грабна парченце.
    Обаче се съмнявам, че е останала и трохичка дори от тази вкусотия!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно е !!!
    Майсторка си , Пепи !
    Сърдечни поздрави от мен . :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, много шарено и много весело :))
    Чудесно оформено руло и много вкусна плънчица.
    Страхотно е!

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи,чудесно изпълнена и презентирана идея.Колоритно и вкусно!Страхотно е!Поздрави и прекрасна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Голяма красота!Голяма вкусотия!И страхотно обяснено!Царица!

    ОтговорИзтриване
  13. Пеп, направо ме вдъхнови с това прекрасно кулинарно произведение! Комплименти за майсторското и красиво изпълнение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Веси, благодаря, ти след сладкото шарено може и солено да направиш :)Хубав и спорен ден!

    Мариета, права си :) няма нищо вече. Слънчева и усмихната седмица на теб!

    Лети, Маги, Дани, Бети, благодаря ви!
    Поздрави и хубава нова седмица и на вас!

    Сабина, старателна съм :)) по-скоро ми беше предизвикателство, дали ще се справя с шаренето :)Хубава нова седмица на теб!

    Инче, весело е, да :)) Да създава настроение през цялата седмица :)) Поздрави и широки усмивки днес!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,още при Ели ми взе ума това рулце,а сега и тук,приказно е!Малко изненадващо ми идва да го видя при теб,не знам защо де...не защото не можеш да го направиш,то е видно,че си се справила повече от перфектно!Може би,защото по-често съм свикнала да се наслаждавам на разни месенца тук:).
    Снимките ти са суперски!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Пепиии, Пепиииии, не си човек ти....и то гледах само с половин око....ами ако бях "облещила" и двете....
    Оооох, оохх, ей така стават инфарктите....
    За моя... вината ще е твоя....нека те гризе съвестта!!!!

    Много цветно и свежо предложение. Браво Пеп!

    Силна прегръдка
    Нора

    ОтговорИзтриване
  17. Прегръдка и за теб, Норче! Пък като кажеш, че ще идваш - ще ти направя шаренийката :))
    Поздрави на девойките в къщи и - вече е съвсем края на август, нали щеше да минаваш?

    Роси, ама защо се изненадваш :) Не се няма следи от месце вътре, но пък сирене има бол :))Това е много основателна причина :)
    Благодаря ти, хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Гуинет, Йоли, благодаря и на вас. Изобщо днес е понеделник, нищо не ме притиска да правя през глава и съм съвсем бяла и добра, както казва нашето девойче.
    Поздрави и на вас, мили дами!
    Йоли, много съм обяснителна, да. Май повече от необходимото. Ама като знам на мен как ми е по-лесно с повече обяснения :)) освен ако не се изгубя някъде из тях.

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, очите ми останаха в тази вкусотия! Не знам да го гледам ли или да го изям :) Благодаря, че я сподели с нас - ще се пробва при първа възможност! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Габи, надявам се да ти хареса и на теб!
    Иначе - за ядене е :))
    Слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Валентина Петрова29 август 2011 г., 14:10

    Страхотно предложение, Пепи, и страхотни снимки! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Невероятно е!
    Страшно оригинално!
    Снимките са чудесни.

    ОтговорИзтриване
  23. Руло за чудо и приказ, Пепи!!! Взе ми ума с това фантастично чудо!! Аз не съм го виждала до сега :) и съм тотално втрещена от въображението, с което е сътворено!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Валя, сърдечни благодарности!

    Мерси, Мъх :)

    Мина, имам да ти връщам на теб :) втрещването, разбира се. Да вземеш да пробваш ли и ти :))

    ОтговорИзтриване
  25. Леллееее! Какво е шаренко и красиво!:)Със сигурност и много вкусно, като гледам съставките!

    ОтговорИзтриване
  26. Невероятно! Пепи, ама какви ги измисляш само... е няма да чакам повод :) Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  27. Възхитително, Пепи! Това е с 1 дума! Адмирации!!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Светла, Зори, Станислава,
    Много ме радва, че го харесвате и вие!
    Лека нощ, дами!

    ОтговорИзтриване
  29. Хем шаренко,хем и невероятно вкусно,предполагам!
    Ама как ти се заиграва в тия жеги... :-))
    Прегръдки,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  30. Ако вместо шунката може да се сложи пушена сьомга или друга рибка, ето какво ще се радвам да ми сложиш да хапна, ако ти дойда на гости.
    Голяма красота, чудна палитра.:))))

    ОтговорИзтриване
  31. Ако човек няма предразсъдъци за смесването на риба и сирене - може, разбира се.
    Теб те знам, че не те притеснява :)

    Краси, ама в къщи е хладно, жегата не я мисля :)

    Поздрави и на вас, дами!

    ОтговорИзтриване
  32. При мен те очаква една награда, заповядай да си я получиш :))))))))))))))
    Изключително пъстро предложение!

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря, Жани, отивам да я получа :)

    ОтговорИзтриване
  34. О!!!
    Пепи, очите ми останаха на това руло - ама много е ефектно, а като гледам рецептата и вкусът ще да е "пръстите да си изядеш"!

    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  35. Поздравления за идеята и изпълнението! Изглежда много колоритно и вкусно. Ако се реша да го приготвя мисля да подсиля цвета на жълтото тесто с куркума.

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря, Мария! Поздрави и на теб!
    Благодаря, Или! Куркумата в жълтото е добра идея, ако не забравя - и аз ще прибавя, когато правя с купени яйца. С домашните цвета е добър :)

    ОтговорИзтриване
  37. Ако престои в хладилника от сутринта до вечерта/вечерта ще е празника/ ще му се отрази ли на вкуса. Тъй като зелената част у нас няма да се възприме, ако я оставя само с белтъци и 1 яйце ще стане ли по-бяла т.е. пак три цвята.яна

    ОтговорИзтриване
  38. Яна, нищо му няма. Ние го ядохме 2 дни; когато е добре охладено - завих със свежо фолио (или в торбичка голяма може да се завие)
    Да, зелената част можеш да оставиш съвсем бяла - белтъци и сирене, но: 1. спанака е пасиран и не се усеща; 2. у нас човеци, които не ядат спанак не го усетиха и си хапнаха блажено. 3. Ако ядат грах - можеш да пасираш и сложиш грах за цвят.

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря много за идеята с граха. Ще пробвам. Ще споделя след това резултата.яна

    ОтговорИзтриване
  40. Пепи изглежда страхотно! Как не го видях ден по-рано докато се чудех, какво предястие да спретна :)) Ще го пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  41. Нищо де, следващия път ще направиш :)

    ОтговорИзтриване
  42. Няма ли да е по лесно ако се направят три вида пюрета - от морков , спанак и картови . Да се изтегли пюретата едно до друго в едно фолио и отгоре да сложи плънката по избор , да се завие и съвсем леко да се запече във фурната . Вместо да се прави блати да се пече. Предполагам че ще се получи - ще го пробвам

    ОтговорИзтриване
  43. Не разбирам как да се изтегли пюретата едно до друго в едно фолио.
    Трите вида пюрета са с консистенцията на каша.

    1. Като се сложи плънката отгоре как ще стане номера без да потъне в кашата?
    2. Как ще завиеш каша на руло?
    3. Как ще изпечеш крема сирене, която всъщност трябва да стегне в хладилник?

    Но ти може да пробваш и да кажеш как става.

    ОтговорИзтриване
  44. Пеп-4о, макар че досега не съм писала, от доста време следя блога ти, както и нещата, които пишеш в бг мама и в сайта на Гответе с мен и много ги харесвам (още по-хубавото е, че и мъж ми ги одобрява силно). Гледам това руло от известно време и само чаках повод да го спретна и него. Та, поводът взе, че се появи. И ми изникна една чуденка - дали разноцветните ленти не могат да се направят с лъжица, вместо с пош, защото, без значение колко се опитвам, все още не ми се получава аз да управлявам поша, а не той мен. Или тестата не са чак толкова течни (представих си ужасяващата картинка как безконтролно изтичат)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      тестата са долу горе като кексови, но не толкова гладки. И тъй като са рядки, те се поразтичат, като се правят ивиците с тях. А с поша (или торбичка) става по-бързо, тъй като с лъжицата трябва всеки път да се пълни, сипва, и тн. Аз си признавам, че вече с лъжицата го правя - хващам единия цвят и направя ивици с него през 3-4 см., после другия... и накрая последния, като вмъквам тук там от сместа, ако виждам, че остава. Много е важно размера на тавата да хванеш точен. Пък го правя с лъжица, да си спестя още 3 чаши за миене :))
      Но това с лъжицата го правя след първите 3 направени такива рула. Защото си хванал вече цаката им и знаеш къде-колко. С торбичка (с отрязано ъгълче) е доста по-бързо, за да не се разтичат цветовите смеси. Не се иска кой знае какво управляване - като го извадиш от чашата поша или торбичката - сместа сама изтича, само дърпаш една черта.
      Ама дори и да не са правилни лентите, нали виждаш, че не е фатално? Каквито - такива.

      Изтриване
    2. Хм, ще взема да дам нов шанс на поша тогава :)

      Изтриване
    3. дай му. Тъй като тук не е за украса, предполагам, ще се справиш. И после да покажеш :)

      Изтриване
  45. Здравей, Пеп-4о, след като си доизкарах бременността, родих и дъщеря ми стана на 6 месеца, най-сетне намерих време и направих рулото. Не се осмелих с поша, а правих ивиците с лъжица, но се получиха доста лесно. Не е красиво като твоето, но като за първи опит му се радвам много. Сложих доста повече чесън (направо радиоактивно стана, тъкмо като за нас) и мъжът ми се възхити от вкуса, така че трайно влиза в менюто. Благодаря ти още веднъж за помощта. Страхотни рецепти публикуваш и всеки път, като искам да сготвя нещо, първо проверявам дали ти не си постнала рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз за доверието :) Радвам се, че се престраши да го направиш, защото наистина обяснението е много дълго и плаши, а всъщност направата му е лесна.
      С повечко чесън и аз бих харесала :)))
      Поздрави, Джиджи!

      Изтриване
  46. Рулото го гледам вече на няколко места и въздишам по свежестта и красотата му! Много е хубаво, а съм сигурна, че и много вкусно!
    Успешна седмица, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами в последните дни го показвам на няколко места, Зорничка, та се надявам да съм те убедила да направиш вече :)

      Изтриване
  47. Бих искала да изкажа очарованието си към Вашия блог. Над 99% от рецептите Ви са възхитителни. Всеки път щом имам гости или просто искам да направя нещо различно, красиво и вкусно Вашият блог е първото място, където влизам и винаги намирам перфектната рецепта. Да са ви живи и здрави ръцете!
    Аnjela

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, а какво се крие под останалия 1 % :) :)
      Шегувам се, 99% е прекалено голямо число рецепти, които са ти харесали, човешките вкусове са толкова различни и затова неведнъж съм казвала (и писала), че у нас едва 5 от 10 ястия се ядат от всички ни.
      Поздрави, Анжела :)

      Изтриване
  48. Здравейте! Искам да попитам защо след изваждането на готовия блат от фурната, той се навива на руло, а после отново се развива, маже се и пак се навива? Ще има ли проблем, ако си изстине добре в/ху мократа кърпа и направо се намаже и навие? Благодаря предварително и се извинявам за невежеството! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте :)
      След изваждане от фурната се навива веднага, докато е топъл и мек блата. КАто изстине си втвърдява и начупва. И е сравнително дебел (поне 1 см) Ако го оставите на влажна кърпа да изстива, отгоре ще изсъхне, а отдолу ще остане влажен. И пак ще се начупи. Ако пък веднага като го развиете го мажете и завивате - първо са доста неща, докато се наредят, второ - плънката от крема сирене ще се разтече от топлината.
      Направете го така, както съм описала и гарантирано ще се получи :)

      Изтриване
    2. Благодаря ви сърдечно, скоро имаме повод, на който ще го направя, дано се получи! Ще пиша след това! Още веднъж благодаря и....да ми стискате палци! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...