21 юни 2010 г.

Пилешки бутчета по гръцки


Не знам колко са по гръцки, но така е оригиналното заглавие на рецептата от блога на Мarcela, с благодарност flower където ги гледам от много време.
Единствената разлика е, че при нея са без кожата, но това ще го отчета по-долу в коментара си. И - явно у тях домашните са по-нетърпеливи, от колкото у нас, не е успяла да ги снима в готов вид
GrinGrin
Всъщност те са толкова вкусни, че - да си призная, ние пък ги изядохме горещи.



Продукти:
4 пилешки цели бутчета (моите са по ок. 400гр.)
1 и половина лимони
7-8 скилидки чесън
по 1 кафяна лъжица: сол, риган, черен и червен лют пипер (или сладък, за необичащите люто)
1 кубче бульон - пилешки
3-4 с.л. зехтин
шепа маслини (аз имам "Червена Реджина", безсолни, големи, с много месо - половината цели с костилка, половината почистени, нарязани)
50 мл вода
50 мл бира

Приготвяне:
* Две чаши за бира се поставят в хладилника.
* Скилидките чесън се счукват, кубчето бульон се стрива ситно.
* Прибавят се всички подправки, сока от половиния лимон и зехтина, разбърква много добре сместа.
* Бутчетата се намазват хубаво със сместа, като тя се втрива в тях и нареждат в тавата за печене.
* Целия лимон се нарязва на кръгчета и нарежда по бутчетата.

* Покрива се съда със свежо фолио и прибира в хладилник за .............. колкото повече, толкова по-вкусно LaughingLaughing Аз приготвих сутринта, а привечер изпекох. Много удобно е да се приготвят сутрин преди работа, а вечерта да се изпекат. Естествено, ако ви се занимава с това сутринта.
* Преди печене се прибавят и маслините около бутчетата, наливат водата и бирата, но така, че да не измиват подправките от тях, завива се с фолио и пече в загрята фурна - 10 мин. на 250*, 30 мин. на 180*; развива се фолиото и пече още 10 мин. на мах. градуси, докато кожата придобие приятен "какаов" тен Laughing
* Време е онези чаши от хладилника да бъдат извадени drinks 



***Веднага след печенето първо наклоних тавата така, че да се отцедят, после ги извадих за по 2-3 мин. на кухненска хартия.
Моите бутчета са с кожа (какво по-вкусно от препечената кожа на едно бутче,
smile3506 освен кожата на две бутчета. Освен това големи. На голямото бутче има повече месо :) Затова, следващия път ще пропусна зехтина, ако пак става мазно и бульончето (което е основно мазнини), а ще редуцирам истински бульон от пиле - без мазнини, от 500 мл (имам такива замразени бутилки с пилешки бельон) на 50 мл.
Но ще направя съвсем скоро. Защото това е едно от най-вкусните пилешки печени меса, които сме яли. С аромат на риган, маслини и лимон.




Това цяло пиле е по същата рецепта, но с двойно повече подправки и мариновано 24ч.
Много, много, ама много вкусно drinks



37 коментара:

  1. Пепчо, не е честно : рано сутрин пия кафе и преглъщам :)
    Ще се задавя!
    Колкото и да не е здравословно и аз обичам препечена коричка, пилешка.
    А рецептата е прекрасна и ще се възползвам!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :)))
    Аз затова пия кафето около 10 :-)

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Любимите ми пилешки рецепти! Тази вечер ще го опитаме :) Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси, КАте, за слънчев се очертава да е, остана да се усмихнем :))
    Много усмивки и на теб :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Да, трябва да се опитат!
    Ще го направя в най-скоро време

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, толкова апетитно е това пилешко с лимони и маслини! А кожичката как се е запекла! Скоро трябва и аз да я изпробвам тази рецепта :)

    Слънчев и усмихнат ден ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  7. За вечеря - поредната хубава рецепта, подсказка за нашата вечеря :-)))

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    чудесна е тази рецепта - и не само тя!
    Благодаря и имам награда за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Направих я, само пропуснах бульончето. Вкусно и ароматно. Маслините са "черешката на тортата". Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  10. Моля, Кате :) Много се радвам, че са ви харесали :)
    Благодаря, Дианка, много ме зарадва :)
    Милена, Тони, Райна, поздрави и на вас, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  11. Превъзходна рецепта, апетитен загар и любимото пилешко! А, и чаша бира...
    Пепи, благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. Направих гииииииии!!!!!!!!!

    Чудни са Пеп,и така апетитно лютички. Благодаря ти за прекрасната рецепта,влиза в постоянното меню на семейството!

    ОтговорИзтриване
  13. Само преглъщам,нищо смислено не мога да напиша!
    :)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, ами наздраве тогава :)
    Йолииии, много благодаря за доверието :*) Ония предните целувки са били от Жул, да знаеш :)
    Еви, винаги с удоволствие споделям :)

    ОтговорИзтриване
  15. Това ще е за тази вечер,Пепи!Бутчетата са купени от вчера!
    Чак ме хвана яд,че не си ги овкусих от снощи,нищо,следващия път!
    Ще докладвам как са се приели!

    ОтговорИзтриване
  16. Ако ядете кожа на пилето, непременно запечи накрая бутчетата. И чакам да кажеш дали ви е харесало или не :)

    ОтговорИзтриване
  17. А ти как мислиш? :))
    Че ни харесаха е повече от сигурно,мила!
    Малко ни дойдохааааааа :( .
    Другия път ще направя двойно и тройно,и ще ям до пръсване!
    Запекох ги,снимах,написах си черновата,всичко ще се види...някой ден :).
    Благодаря ти най-сърдечно за великолепната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  18. Е, ще чакам да видя тогава :)) Много се радвам, че сте ги харесали, така печено бутчета и пиле са ни любими.

    Моля, пак заповядай :)
    И хубави почивни дни на вас!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотна рецепта :) Облизаха си пръстите :) Само при мен ли стана малко горчиво от лимоните? Дали ако премахна кората ще реша проблема?

    ОтговорИзтриване
  20. да, определено е от кората и ще го реши.
    Не знам дали горе съм писала, но в повечето случаи накисвам лимона 2-3 пъти във вряла вода, за да го почисти от химикалите, с които е обработен. Може и от това да е. Пробвай едното или другото. :)

    ОтговорИзтриване
  21. Тази рецепта я направих с филе. Това беше най-крехкото филе, което съм ял през живота си. Само малко попрекалих с ригана...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, не трябва да се прекалява с него, поне докато човек не е свикнал с аромата му :)
      Но пък е най-вкусното пилешко, нали :)

      Изтриване
  22. Ако добавя малко картофи и гъби в тавата заедно с маслините, дали ще е добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. По-добре ги изпечи отделно в тава, или направи сотирани картофи. Не знам от лимоните ли от какво, но картофите стават тръпчиви и не ги харесахме. Още една приятелка ги пробва така и каза, че е сгрешила, дето не опекла отделно.

      Изтриване
  23. Стана вкусно,но...горчиво!Следващия път ще приготвя рецептата като обеля лимона.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за по-сигурно го обели. Някъде из рецептите си пиша, че лимоните, когато ги ползвам с кората ги накисвам в гореща или вряла вода - хем се отпускат и си пускат по-лесно сока, хем излизат препаратите, с които са третирани. Защото те са третирати, за да могат да издържат на пазара. А водата я сменям 2-3 до 4 пъти.

      Изтриване
  24. Ще ги направя,но без чесъна...може,нали?

    ОтговорИзтриване
  25. Разбих с пасатора чесъна с половин глава лук, и вместо риган добавих стрък босилек, стрък майорана, няколко капки соев сос. Всички съставки ги разбих до хомогенна смес. Стана перфектно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяко печенопиле става перфектно :) Но от лука и подправките определено добива друг вкус. Правила съм печено пиле, мариновано с настърган лук и майорана - преди да открия това пиле - не е като това. С ригана е различно. Ако искаш - пробвай точно така :) и провери.

      Изтриване
  26. Пепчо ,мноого,мноого изкусително пиле .Току-що ми донесоха домашна кокошка на няколко месеца била ,но 3 кг е и веднага дойдох да разгледам твоите рецепти .Тук има всичко ,а обясненията ти са перфекни .Въпросът ми е ,след като е домашно пиле ,не е ли жилаво,аз такова не съм готвила никога(костите му пък са много крехки ) и може ли да се пече направо (по гръцки),като купешките или да се посвари предварително малко.
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, ако е домашно, но е бройлер - нямаш проблеми с готвенето му; месото на бройлерите се готви бързо и е крехко, не жилаво. Никаква нужда от предварително варене няма; ще му се изгуби вкуса, ако го свариш.
      Това 3кг птиче :) Ще ти е множко,; зависи колко хора ще го ядете, но най-добре го раздели на две. Или пък му извади бялото месо (то е доста при бройлерите) и другото изпечи така отворено.

      Изтриване
  27. Пепчо ,благодаря ти много ! Оказа се ,че било ''ярка''и 6 месеца е гледано при домашни условия и е много крехко наистина .Ние сме вече двама ,така че ще бъде готвено отделно бутчета ,бяло месо и супа .Много ми помогна ,благодаря ти още веднъж ,знаех си ,че ще ми помогнеш ,а колко мазнина има ,не е истина.
    Лек ден!
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оппа :) Щом е ярка, определено самото месо е по-жилаво, не така крехко като на бройлерите. Печи го завито с фолиото повече време, пак на ниска температура. И ако има много тлъсто по бутчетата - изцепи го (не всичкото, но повечето) , за да не стане много мазно.
      Лек ден и на теб!

      Изтриване
  28. Както винаги , на топ ниво ! Когато се колебая за нещо идвам Тук ! Успехи ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието пък аз :)
      Поздрави на теб :)

      Изтриване
  29. Пак ме замаи.Отивам за пиле.Зажалост от магазина

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...