30 юли 2009 г.

Глазирани крилца в сладко кисел сос

Продукти за 3 порции:

ок. 1 кг пилешки крилца

за мариноване:

150лв соев сос
100мл олио/зехтин
100мл бяло вино
2 с л червен пипер
сока на 1 лимон
1 с л мащерка (майорана или риган - любима подправка)  и 1 ч л ч.пипер
1 щипки сол

за соса:
200мл бяло вино drunk
200мл кетчуп*
2 ч. л мед
50 мл балсамов оцет /или ябълков, но тогава меда се увеличава малко/



Приготвяне:
* Крилцата се измиват и почистват от малките "шипчета", а крайчетата изрязват и отделят за бульон
* В дълбока купа продуктите за маринатата се смесват и поставят крилцата в нея. Разбъркват се добре и завиват със свежо фолио.
* Прибират се в хладилника за 12 часа, като през това време се разбъркват 2-3 пъти.
* В широк тиган с капак се изсипва виното, меда, балсамовия оцет и кетчупа и кипва.
* Поставят се крилцата /без марината/, като е желателно да бъдат на един ред и затваря тигана с капака.
* Оставя се на слаб котлон да къкри бавно.
* На 5 мин. се обръщат и продължават да задушават, докато месото омекне.
* Ако са пилешки купени или от бройлер това става за 20 мин.
* Сервират се в чиния и с лъжица или четка се намазват с малкото количество останал сос /който е точно за мазане/ smile1

***Моя кетчуп си е домашен и го ползвам и за готвене. Ако не обичате купен, може да сложите същото количество гъст доматен сок с 1 ч л захар, 1 с.л. оцет и 1 зърно карамфил по желание.
Ако не обичате сладникав сос не слагайте меда. Кетчупа придава достатъчно сладникав привкус.


***Варинт на горните за любители на лютото:  в соса за намазване 1 стрита люта чушка


2 коментара:

  1. Пепчо, слагам ги в маринатата и утре ги почвам:):):), всъщност вече съм ги тествала, много преди да започна да те следя и горещо ги препоръчвам на почитателите ти! Разкошна рецепта, както всички останали в този блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Обожаваме ги и ние тези крилца и се радвам, че намирам още един съмишленик в твое лице :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...