Пиле Жулиен е класика, която се прави по нашите земи във всякакви варианти. Сочно пилешко месо, обвито в разтопен сметаново-кашкавален сос и с леко киселата нотка от стерилизираните краставички. Хубавото на рецептата е, че може да се приготви в голямо плато, както казва Лидия Бастиянич - "в семеен стил", или в индивидуални форми - за всеки поотделно, ако имате човек около масата, който се храни 5 пъти по-бързо от всички
Най-доброто на рецептата е, че пилешкото месо се готви бързо. И още по-добро, че почти винаги си имам замразени кутии с карамелизиран лук във фризера, които много ми помагат за бързото готвене. Принципно трябва да се приготви с бешамелов сос, но в повечето случаи и за по-бързо ползвам сметана. Може да подготвите - задушите, или запържите продуктите по-рано (или предния ден) и когато ще го предлагате на масата - да залеете с бешамела/или сметаната и запечете. Местото се нарязва на тънки, дълги ивици /жулиени , от където идва и името на ястието :) но ако не държите на това, може да нарежете продуктите на кубчета.
Продукти за 4-5 порции:
~1 кг пилешко филе
~400 г кисели краставички (стерилизирани)
~400г лук (3 по-едри глави)
1 ч.л. захар, щипка риган и 100мл бяло вино
~300г гъби (печурка, но може и друга)
1 ч.л. (едрозърнеста) горчица
сол, черен пипер, естрагон/тарос (при наличен, но може и без него)
6-7 с.л. олио
400 мл готварска сметана
1 с.л. препечено брашно, или натурално царевично нишесте
щипка индийско орехче и сол
~ 300 г кашкавал
Приготвяне:
* Пилешкото месо се подсушава и нарязва на тънки ивици/жулиени.
* Подправя се със солта, пипера, горчицата и естрагона; прибавя се половината от олиото, разбърква се и прибира в хладилника за около 30 мин. (докато се приготвят останалите продукти)
* Краставичките се нарязват на тънки ивици.
* Лукът се почиства и нарязва на тънки ивици (полумесци). Посолява се леко и претрива добре с ръка, да се разделят люспите, а той си пуска част от влагата (така се и готви по-бързо). Оставя се за 5-6 мин, след които се измива със студена вода.
* В тиган се загрява останалата част от олиото и лукът се поставя вътре, заедно с 2/3 от виното. Готви се под капак, докато течността се изпари. :) малко бавно става, но през това време лукът се задушава добре.
* Прибавят се захарта и ригана, налива се останалата част от виното и се готви още малко, вече без капак, докато течността отново се изпари. Изважда се в чиния.
* През това време се подготвят гъбите :) не ги мийте. Почистете ги добре, защото при миенето ще поемат вода и ще се варят, вместо набързо задушат. Нарязват се на филии и в същия тиган от лука се задушават за кратко, под капак. Ако след изваждане на лука не е останала никаква мазнина, сложете 1 лъжица.
* Готовите гъби се изваждат в чиния.
* В същият :) тиган се поставя половината от месото и задушава под капак, докато течността, която си пуска месото по време на готвене се изпари. Разбърква се няколко пъти, за да не се слепват ивичките месо. Готовото месо се изважда, а в тигана се задушава втората партида.
В тавата за печене, или в индивидуални форми се разпределят подготвените продукти - на дъното половината месо, отгоре лукът, гъбите, краставички и върху тях останалата част от месото.
Брашното се размива в сметаната, прибавя солта, щипката индийско орехче и сместа се налива върху месото.
Настъргва се кашкавалът.
Ако сте подготвили да печете в керамични форми - сложете ги във формата и включете фурната на 200*. Ако формата/формите не са керамични, може да загреете предварително фурната на 200* Така печенето става по-бързо - вместо за 30 мин, те са готови за ок 10-15 мин.
И в двата случая се пекат до разтопяването и зачервяване на кашкавала.
Писането е дълго :) почти колкото приготвянето на самото пиле Жулиен
Отново разкошно предложение, Пепи и знаеш,
ОтговорИзтриванече ще бъде оценено подобаващо и у нас!
Благодаря за чудесната идея и рецепта,
със сметана ще им се хареса повече...
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Благодаря ти, Диди :) Надявам се да бъдат доволни у вас от разнообразяването на пилешките хапки със сметана :)
ИзтриванеПоздрави! Хубави почивни дни и на теб!
Много обичам! Ще опитам и по твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеЕдва ли има много разлика - все пиле :) но пробвай.
Изтриванесупер се получи :)
ОтговорИзтриваненяма начин да не се получи :)
Изтриване