Съвсем в края на зимата - салата от печен лук със сирене и орехи. Когато бях дете, много често баба слагаше да се пекат по няколко глави лук във фурната на печката, после ги белеше и намачкваше с оцет и олио на салата. В онзи ми житейски период никак не обичах готвен лук и го отделях старателно, но салатата от печен лук ядях . Естествено с бучка сирене. Сега рядко пека лук във фурната - просто не се сещам, а когато се сетя, салатата е свършила, преди да я документирам В последните две години го ползвам и за тези рула от свинско и телешко месо със сушени кайсии и печен лук и още на първите руладини си обещах да добавя "рецептата" тук.... ей го, стигнах. Е, баба за балсамико не беше и чувала, но аз харесвам повече салатата с балсамовия оцет.
Необходими за 2 порции са:
8 средни глави лук (смесвам видовете - жълт, червен и шалот)
сол
по 1-2 стръка мащерка и риган
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
2 с.л. вода
3 с.л. олио/зехтин
3 с.л. балсамов оцет
100 печени едро смлени орехи
150 г сирене /този път е козе/
Приготвяне:
* Печенето на лука става по два начина (напоследък правя по втория начин)
- или цели глави, само с почистени мустачета, завити в хартия за печене и след това в алуминието фолио се пекат във фурната на 160* за около час
- или се белят главите лук, цепват се на 4-6 части малко под средата на главата лук, поставят се в плик за печене, посоляват се, прибавят онези първи части - олио, оцет и вода, подправките, завързват се в плика и пекат в загрята фурна на 160* за ок 40-50 мин. - до омекването им.
* Пликът се срязва - ако лукът не е зачервен, оставя се за още 10 мин. във фурната .
* Изважда се, охлажда и се намачква с вилицата - съвсем леко, да се разделят люспите.
* Разпределя се в 2 чинии.
* Поръсва се с орехите и сиренето и залива със смесените балсамов оцет и зехтин.
* Салатата е по-вкусна охладена за час.
Страхотно предложение за лучен разкош, Пепи,
ОтговорИзтриванедопадна ми и начина на печене, а идеята за боб
с коприва е тематично пролетна и много апетитна...
Благодаря ти, поздрави за теб и хубави почивни дни!
Благодаря ти, Диди :)
ИзтриванеЗа коприва е времето сега - утре ще правя картофени кюфтета с коприва.
Поздрави и на теб и хубава нова седмица!
Днес открих вкуса на сиренето с балсамов оцет. Реших да проверя дали има и други луди като мен. И ето те, Пепи! Ти, която храни цялата ми бременност преди 5 години , та и след това :)
ОтговорИзтриванеехаааа, много е мило това за такъв период от живота! Обожавам и сирене, и балсамов оцет. Особено с меко козе сирене е наслада за небцето :)
Изтриване