1 октомври 2025 г.

Соленки със сирене

 

 
       Соленки обичаме всякакви, но от година съм си харесала едни маслени на тукашна пекарна, от които се черпим, като имаме път край нея. Топящо се в устата маслено тесто и плънка от много сирене :-) Скоро Жул попадна на рецепта за соленки със заквасена сметана, която се доближи на тези на 90% - което вкусово много ни устройва и реших да я споделя и тук. В деня на печенето са прекрасни, на следващия ден са една идея по-меки. Чудесна закуска, или за хапване по всяко време са. 
Продукти за ок 30бр. (зависи  и колко големи ще ги направите)
280 г масло на стайна температура 
250г заквасена светана 
7 г бакпулвер 
1 равна ч.л. сол 
530-540г брашно 

за плънката: 
300г сирене 
2 яйца 

за намазване:
1 жълтък  и 1 с.л. прясно мляко 
сусам (в случая черен), или други семена - ким, мак, черен кимион/нигела)

Приготвяне
* Всички продукти за тестото се омесват. 
* Тестото се прибира в хладилник за поне час, може и повече, но може да се замеси вечерта, а приготвят и изпекат сутринта. 
* Фурната се загрява на 190-200*.
* Разточва се тънка кора, около 3-4 мм.
* С помощта на чаша, или ринг се изрязват кръгове, с диаметър около 6-7 см. 
* В едната половина се поставя лъжица от плънката (намачканото сирене с яйца), кръгчето се сгъва на полукръг, а краищата се притискат с вилица. Продават се и формички за затварянето на такива кръгчета на половинки, направо с прищипването в краищата, но моята е така скрита, че не можах да намеря :-) 
* Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и намазват с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсват се със сусам.
* Пекат се в загрятата фурна за ок 20 -22 мин. 
* Тавата се изважда веднага и оставят открити до пълното им охлаждане. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...