Соленки обичаме всякакви, но от година съм си харесала едни маслени на тукашна пекарна, от които се черпим, като имаме път край нея. Топящо се в устата маслено тесто и плънка от много сирене :-) Скоро Жул попадна на рецепта за соленки със заквасена сметана, която се доближи на тези на 90% - което вкусово много ни устройва и реших да я споделя и тук. В деня на печенето са прекрасни, на следващия ден са една идея по-меки. Чудесна закуска, или за хапване по всяко време са.
Продукти за ок 30бр. (зависи и колко големи ще ги направите)
280 г масло на стайна температура
250г заквасена светана
7 г бакпулвер
1 равна ч.л. сол
530-540г брашно
за плънката:
300г сирене
2 яйца
за намазване:
1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко
сусам (в случая черен), или други семена - ким, мак, черен кимион/нигела)
Приготвяне:
* Всички продукти за тестото се омесват.
* Тестото се прибира в хладилник за поне час, може и повече, но може да се замеси вечерта, а приготвят и изпекат сутринта.
* Фурната се загрява на 190-200*.
* Разточва се тънка кора, около 3-4 мм.
* С помощта на чаша, или ринг се изрязват кръгове, с диаметър около 6-7 см.
* В едната половина се поставя лъжица от плънката (намачканото сирене с яйца), кръгчето се сгъва на полукръг, а краищата се притискат с вилица. Продават се и формички за затварянето на такива кръгчета на половинки, направо с прищипването в краищата, но моята е така скрита, че не можах да намеря :-)
* Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и намазват с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсват се със сусам.
* Пекат се в загрятата фурна за ок 20 -22 мин.
* Тавата се изважда веднага и оставят открити до пълното им охлаждане.



Няма коментари:
Публикуване на коментар