Страници

27 септември 2025 г.

Пилешко филе със сос от четири сирена

 

       Калорична бомба Simple Smile но е един от начините за готвене на пилешко филе, в които то да остане сочно. Никак не е фотогенично, като всеки бял сос, но е ужасно вкусно. Тук имам рецепта и за паста със сос от четири сирена
Продукти за 3 порции: 

~700г пилешко филе/бонфиле
250 мл течна готварска сметана (30%)
150 мл прясно мляко
50 мл соев сос
2 с.л. олио / зехтин
сол и черен пипер

сирена:
100г горгонзола долче 
100г топено сирене 
100г ементал
100 г Грана Падано

(други видове, които ползвам са камамбер, проволоне, пармезан, пекорино, грюер, манчего, фонтина, чедър, кашкавал)

Приготвяне:
* Сирената се настъргват в купа и смесват с млякото и сметаната.
* Месото се нарязва на парчета :) колкото 3 пръста. Ако са бонфилета - оставят се цели, те са долу горе толкова големи.
* Овкусява се със соевия сос и подправките. Оставя се за час да се маринова, но ако нямате време, готвите веднага :) Солта е съвсем малко, имаме предвид, че сирената ще подправят добре на сол. 
* В широк тиган се загрява мазнината.
* Филетата се поставят в загрятата мазнина и под капак се запържват/запичат под капак за по 3-4 мин. от двете страни. Пиша широк, за да могат филетата да се приготвят наведнъж, но ако е по-малък, те се приготвят на два пъти, за да може да се запечата добре. Но когато се събират филетата и соса, тиганът пак трябва да е по-голям. :)
* Изваждат се в чиния.
* В тигана се изсипва млечната смес със сирената и довежда до кипване. Сирената обикновено се разтапят, но ако искате сосът да е съвсем гладък, направете го в дълбока касерола, където можете да ползвате телта за разбиване на яйца, за да стане гладък.
* Щом кипне и сирената се разтопят, филетата се връщат в тигана и всичко готви под капак за 5-6 мин, на ниска степен на котлона - колкото сосът леко да къкри.
* Сервират се по няколко филета в чиния със сос. Отгоре за цвят може да поръсите пармезан и ситно нарязан магданоз, но аз съм си изяла квотата за този живот :) затова поръсвам със сумак, или още черен/шарен пипер.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар