Сосът Маринара, както всяка зимнина, може да се приготви, напълни в бурканчета и стерилизира, ако го правите през лятото, с голямо количество домати. Сега през зимата от 3 консерви/буркан Омния по 0,800л домати излиза количество за почти месец може да си напълните с врелия сос 2 по-малки буркана (по ок 400мл) и обърнете на капак да се вакумират, а останалия сос използвате в момента - както аз ще направя утре с едни ньоки. Много подходящ за всякакъв вид паста, пица, печени зеленчуци, пържени кюфтета и ньоки.
Продукти:
3 консерви по 0,800 л домати (ако го правите с пресни домати, това са ок 2,5 кг )
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 ч.л. сух босилек (или 20-на листа пресен )
1 ч.л. сух риган (пресен не ползвам, харесвам аромата на сухия)
резен целина ок 100 г (купувам глава целина, почиствам, беля, нарязвам на филии и прибирам във фризера. Когато ми потрябва си вадя по една)
100 мл. зехтин
1 дафинов лист
100 мл червено вино
3-4 с.л. захар
Сол - на вкус, трябва да се пробва, тъй като в консервираните има.
Приготвяне:
* Първо си изберете широка и дълбока тенджера в широката по-лесно извира водното съдържание, а трябва да е дълбока, защото сосът хвърля доста пръски, докато се вари.
* Лукът и целината се нарязват на ситно и се запържват за минутка в зехтина до златисто.
* Доматите се пасират грубо, или намачкват с ръчната преса за картофи.
* Прибавят се в тенджерата, заедно с виното, пасираните скилидки чесън и всички останали подправки (без солта) .
* Сосът се оставя да къкри на слаб огън около час и половина.
* Готов е, когато остане почти половината от първоначалното количество.
* Ако трябва да се посоли - сега е моментът
Тук вече решавате какво да го правите - в хладилник може да съхранявате спокойно до седмица. З атворен горещ, в хладилник, издържа до 2 седмици. Затворен врял и обърнат да изстине на капачката си - издържа 3-4 месеца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар