Има храни, които като опитам някъде и задължително после искам да споделя с домашните не знам дали толкова те да ги опитат, или защото на мен много са харесали и искам да ги хапвам отново и отново.... Но пък с някои изваждам късмет - след Русия сготвих борш и авджи Стоев започна да го хапва и в къщи; След Йордания през миналата пролет прояде хумус в различните му вариации, които правя и салата табуле. От Италия обаче едни сфолиатели ме мъчат и вече година и половина след Неапол не мога да се убедя да ги разточа в къщи. С тази рецепта случаят направо е бърз има-няма 4 месеца след Флоренция/Болоня завих тези бомбички от тиквичка с пълнеж скарида и крема сирене. Ммммного добри ми се получиха, както каза и съвсем младия баща на внучето ни Сочна скарида в хрупкава коричка от тиквички. Това е бомбичката от Болоня, на моята не сложих толкова пластове тиквичка, за да се усеща повече скаридата.
Продукти за 6 бр:
6 броя скариди
100 г крема сирене
1 тиквичка около 400 г
сол и черен пипер
150г галета
2 яйца
олио за пържене
Приготвяне:
* Тиквичката се нарязва на тънки, дълги ленти.
* Посоляват се съвсем леко и оставят за 30 мин. да им излезе водата - това го правя и когато правя хрупкави зеленчуци, няма нужда водата в тях да се пържи Тези са и от оранжерии и съдържат много вода - от моята се отдели около 60-70 мл .
* Посоляват се съвсем леко и оставят за 30 мин. да им излезе водата - това го правя и когато правя хрупкави зеленчуци, няма нужда водата в тях да се пържи Тези са и от оранжерии и съдържат много вода - от моята се отдели около 60-70 мл .
* Подсушават се на кухненска хартия.
* През това време се почистват скаридите - главите, вената, черупките им. Опашките им аз оставих, но може и да не се оставят.
* Посоляват се и подправят с черен пипер ***
* 3 или 4 ленти тиквичка се нареждат накръст. Върху тях се поставя скаридата и до нея пълна чаена лъжица крема сирене.
* Краищата на тиквичките се прехвърлят върху тях и фиксират с клечки за зъби (макар да не са много нужни, тиквичките след осоляването са омекнали, добре прилепнали от панировката и не се отварят при пърженето. )
*** На снимките се вижда, че едните скариди съм поставила сурови, другите са бланширани. Топчиците със сурови скариди трябва да се пържат по ок 4 мин., за да може скаридата вътре да се сготви. Ако сте сигурни в котлона си и мазнината за пържене - , знаете, че мазнината не трябва да е вряща на макс, но не и просто гореща. При мен това пържене е на 3/4 от мощността на котлона. Другите са бланширани след почистването в малко вряща подсолена вода - за ок 2-3 мин, докато порозовеят. Така е сигурно, че скаридата вътре ще бъде напълно сготвена, бомбичките се пържат общо за 2 мин, тъй като лентите тиквичка са омекнали и бързо са готови. Другият начин, за който си мисля, но не съм го правила е да загрея фурната на макс (при мен е 250* с вентилатор), да запържа за по минута топчиците и да прехвърля в тава, а след това за 5 мин на високите градуси във фурната. Сигурна съм, че и така ще се получат вкусни и хрупкави, защото така съм правила и кюфтета, и шницели и панирана риба - с цел да избегна дългото пържене.
* В една купичка се разбиват яйцата с щипка сол, в друга се поставя галетата.
* Мазнината се загрява в дълбок и тесен съд - от една страна ще ползваме по-малко олио, от друга - дълбочината на олиото трябва да е ок 4см, за да се пържат тиквените бомбички на маслена баня.
* Когато мазнината е готова, приготвените топчици се потапят в разбитите яйца, после добре овалват в галетата, изтърсват от излишната и поставят в загрятото олио да се пържат. Малко по-горе вече писах - 4 мин, ако са със сурови скариди, 2 мин, ако са с бланширани скариди. Степента на котлона е 3/4 от мощността му.
* Изваждат се на решетка, покрита с кухненска хартия - ако са в чиния, отдолу ще останат влажни и омекнат, а върху решетката си остават хрупкави и отдолу.
* Сервират се със сос Айоли, или сладко-кисел сос. Или с какъвто Ви харесва, ако решите да си ги направите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар