18 април 2023 г.

Салата Табуле

 

       Салата Табуле (Табули) е от арабската кухня и в 80% от частта си - магданозена. Редовно четящите в блога хора и близките ми знаят колко ми е "любим" този зеленчук. Въпреки това ползвам много магданоз и от време на време приготвям и много магданозената, мъжка салата за  Мише. Още на първия обяд в Акаба ни я  сервираха :) - все пак салатата е типична за арабските държави, а аз за една седмица я правих два пъти тук. Табуле не е салата, която да замести обяда :) но е чудесна  добавка към всякакви печена меса.  Тъй като определението "3 връзки магданоз" не е много точно, преценете колко от приготвения булгур ще сложите - основната част в нея все пак е магданозът, а не булгурът, както в Късър салата

 
(най-вкусният обяд всъщност ми беше на корабчето, дори в кухнята му надникнах)
 
(тук беше първото ми изумление в тази страна, където всяко свободно местенце бе засято с магданоз, лук, репички, или кориандър. Извън големите зелени градини със зеленчуци и оранжерии. Дори в пустинята. Оказа се, че заради подходящия климат и напояването, от някои зеленчуци там вадят по 2-3 реколти. Извън градините с банани, видяхме и няколко бостана с узрели дини. Тези лехи с магданоз, репички и кориандър са  до плажната ивица в Акаба.)

 

 
(Петра. Сбъдната мечта и безмълвието пред останките от една цивилизация. Този амфитеатър е най-големият в света, вкопан в скала. )

Продукти за 2 порции: 

3 големи връзки магданоз
1 малък домат (или 4-5 чери доматчета)
3 стръка пресен лук
2 стръка мента
1 лимон
3 с.л. зехтин
сол на вкус
70-80 г булгур***

Ситният булгур няма нужда от варене - достатъчно е да се залее с гореща вода (1/3 части ) и остави за 40 мин. да набъбне. Моят сега е сравнително едър, варя го 20 мин, отцеждам и измивам.


Приготвяне:
* Булгурът се подготвя - според вида му запарва, или вари, както горе писах.
* Всички зеленолистни се измиват и подсушават.
* Магданозът и ментата (без дебелата част на дръжките) и лукът се нарязват на ситно.
* Доматът се почиства от семките ( бели по желание) и нарязва на ситни кубчета.
* Всичко се поставя в широка купа, прибавя се измитият сварен/запарен булгур и разбърква.
* Подправя се със сол на вкус, сока на лимона и зехтина.
* Оставя се да отлежи 30-на мин, за да могат да се смесят вкусовете.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...