22 април 2023 г.

Ризото с манатарки и манголд

 

       Манголд е зеленолистен зеленчук, познат отскоро по нашите географски ширини, подобен на спанака, но с повече полезности - богат е на вит А, К, С и от групата В, както и на желязо, фосфор и калий. Подобрява храносмилането и лесен за приготвяне (извън салатите, свежите смутита и сокове), а за да не губи много от тези си полезности е добре да се готви за съвсем кратко. Може да се използва във всяка рецепта за ястия, или баници с лапад, спанак, листа от цвекло.

Ризотото е едно от ястията, което се готви бързо, но и зеленчукът се прибавя към края на готвенето. С манатарки този път :) знаете, тази гъба може да замести месото във всяко ястие. Може да се приготви естествено и с печурки, но ароматът от манатарката е превъзходен.
Задължителните за всяко ризото   освен ориза са вино, масло, бульон и пармезан. Може да се приготви с всякакво месо,  зеленчуци,  сирена, плодове и подправки, но това е основата. Най-подходящи сортове са  арборио и карнароли, които ги има вече в почти всички по-големи , или специализирани магазини, но може да приготвите и с друг, стига да не е бланширан :) тъй като той вече не е богат на нишесте, което е нужно за слепването на ориза.  Основните стъпки са запържване на лук, или чесън; след това зеленчуците, или месото, следва запържването на ориза, прибавяне на виното и когато то се изпари - бульона  - малко по малко, след като предния добавен е поет. Накрая се завършва с прибавянето на настърган пармезан и малко масло.

 

Продукти за 2 порции:
150 г ориз Арборио, или Карнароли (в мерителна чаша е 180мл)
6-7 листа манголд
700 мл. бульон ( месен, или зеленчуков - домашно приготвен)
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
100 мл бяло вино
60 г масло + още 1 сл.
2 с.л. олио/или зехтин
60-70 мл течна готварска сметана
150г замразени манатарки (или сушени, но  предварително накиснати за 20-на мин )
100г пармезан (или пекорино)
щипка-две сол (ако бульонът не е солен)

Подгответе си тиган, тенджера, или касерола с дебело дъно и желателно - с широко. Дървена лъжица за разбъркване :) и тъй като при готвене ризотото се бърка непрекъснато, широкият съд е удобен, за да не се мачкат зърната ориз. За 2-3 порции ползвам големия уок тиган. И отделете 15 мин. да стоите до котлона :)

Приготвяне:
* Първият момент е подготвянето на бульона - може да сте го отделили при варене на месо, може специално за ризото да си го приготвите - важното е да е прецеден и да стои горещ на близкия котлон.
* Листата манголд се измиват, дръжките се отстраняват и нарязват съвсем ситно, заедно с главата лук.
* Листата се нарязват и задушават в зехтина, докато омекнат -1-2 мин. Прехвърлят се в чиния и :) чакат добавяне в края на готвенето.
* В същия съд се поставят 60-те грама масло и ситно нарязаните лук и дръжки от манголда.
* Запържват се, докато лукът стане леко прозрачен - около 2 мин.

* Прибавят се замразените гъби и готви, докато водата от тях се изпари.
* Прибавят се ситно нарязания чесън и измития ориз; разбъркват се 1-2 мин и налива виното. Ако бульонът не е солен - може да посолите сега.
* Бърка се през минута, докато оризът поеме виното.
* Започва се добавянето на горещия бульон - черпак по черпак всеки път, щом оризът поеме предното количество течност. Това става за около 12-15 мин.
* Бърка се през цялото време, за да не залепва оризът по дъното на съда. Ако трябва - не прибавяйте цялото количество бульон - зависи колко течност ще се изпари по време на готвенето от степента на котлона и ширината на съда. Аз го приготвям на средна степен на котлона. Ако бульонът свърши, а оризът е още твърд, може да прибавите и малко гореща вода. Оризът трябва да е алденте (почти сварен), но не и разварен.
* Прибавя се сметаната и задушения манголд, заедно с останалата 1 лъжица масло.
* Разбърква се още веднъж, за 2 мин. и се прибавяпочти цялото количество настърган пармезан (оставят се малко стружки за украса).
* Разбърква се и отмества от котлона.
* Тук аз захлупвам съда с капак и оставям така 3-4 мин.
* Разпределя се в 2 чинии, поръсва се с останалия пармезан и черен пипер и сервира, докато е топло.



3 коментара:

  1. Здравейте отново :)! За първи път купих манголд. Да попитам - тези красиви дръжки могат ли да консумират също и как например?

    ОтговорИзтриване
  2. О да, нарязвам и слагам в супи, или в плънка с ориз, или задушени и с бъркани яйца. Няма да ги изхвърляме, много свежест има в тях

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...