4 май 2023 г.

Хумус с червено цвекло

 

        Хумус харесвам и правя от време на време, но сигурно през живота си не съм изяла толкова, колкото за седмица в Йордания :) Харесвам го с разни добавки, но там ме очарова розовия - с червено цвекло. Естествено като се прибрахме си направих - при това вече три пъти за месец и ще се радвам, ако намери и други почитатели тази апетитна розова разядка.

       Както и за салатата от спанак с червено цвекло и домати и за този хумус пека червеното цвекло - при печенето цветът му не се губи така, както при варенето, затова е за предпочитане. Освен това се бели много по-лесно и с по-малко цапане. Главите цвекло се измиват много добре - с гъба, или четка на течаща вода; намазват съвсем леко с олио и всяка завива поотделно с 2 пласта фолио за печене. Поставят се в тавата и пекат на 180 за 1,5 - 2 часа - като се пробват, нож, или вилица трябва да влизат през съпротивление в главата цвекло, но тъй като аз не мога да пипам много топло, залагам на 2 часа печене. И за да не включваме фурната за 2 глави цвекло, аз слагам повече, а след като е готово, изстине и обеля - нарязвам, пълня в бурканчета, правя му една бърза марината от сола, вода, оцет, захар, дафинов лист и бахар, кипвам я и допълвам с нея бурканчетата. Затварям, обръщам на капачка и след като изстине - прибирам в хладилника. Издържа поне месец така затворено.

Продукти: 

300 г печено червено цвекло
300г нахут от консерва, отцеден и по възможност с обелени зърна :)
50 г сусамов тахан
50 мл зехтин
50-60 мл сок от лимон
2 скилидки чесън
по 1/2 ч.л. сол и смлян кимион
50 мл вода
100 г цедено мляко

За поръсване при поднасяне:
1-2 лъжици зехтин,
запечени белени бадеми, или други ядки, или зърна нар

Приготвяне:
* Цвеклото се пече предварително, както горе писах - намазано с малко олио, завито във фолио и за 2 часа в загрята на 180* фурна (докато омекне). Охлажда се, бели се.
* В купа за пасиране се поставят почистеният и отцеден нахут, нарязаното охладено червено цвекло и всички останали продукти без цеденото мляко, солта и водата.
* Пасират се до почти гладка смес - около минута.
* Прибавят се цеденото мляко, половината вода, посолява на вкус и пасира за още 10-на сек - вече до гладкост. Ако се наложи се прибавя и другата част от водата (явно зависи от цвеклото, но при мен единия път нямаше нужда от нея) .
* При сервиране се разпределя в подходяща чиния, залива се със зехтин и поръсва със запечени ядки, или зърна от нар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...