14 май 2023 г.

Огретен с аспержи

 

        Преди няколко години често правех огретен - той е от ястията, които търпят импровизации и са сравнително бързи за приготвяне. Почти  винаги съм подготвяла картофите за тях от предната вечер - сварени, или печени. Изобщо ако човек има едни сварени 5-6 картофа в хладилника, бързо може да измисли вечерята, защото стават за гювечета, за гарнитура, за картофено руло, някаква запеканка с месо и картофи... Днес обаче предлагам огретен с картофи и аспержи Simple Smile Възползвам се максимално от него в сезона му - знаете, че набеденият за буржоазен зеленчук  се бере от април до юни. А аз обичам аспержи и дори ги бях завъдила :) и изкарала добив за готвене. Младите са толкова крехки и вкусни, че съм ги слагала сурови в зелена салата. Сега купувам/поръчвам от производители (има такива ферми и изпращат за ден заявката - грижливо опаковани, съвсем свежи), а едни от тях  идват  при нас в Стара Загора  на фермерския пазар в събота. Съхранявам ги в хладилника - или завити във влажна кухненска хартия, или поставени в кана, на дъното на която има 1-2 пръста вода - колкото да да са потопени краищата им. 
Продукти за 4 порции: 

600г картофи - сварени и обелени (или обратно, както Ви е по-лесно)
8 бр аспержи (~300г)
60 г масло
3 яйца
100 мл прясно мляко***
100г заквасена сметана***
100г кашкавал
50 г грана падано (или друго от твърдите жълти сирена)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. пресен ситно нарязан копър

1 с.л. брашно (препечено)

2 с.л. едро смлени белени бадеми
2 с.л. настъргано грана падано за поръсване


***Вместо прясно мляко и заквасена сметана може да се използва готварска сметана, както правя обикновено огретена, но точно този път нямах, затова комбинирах тези двете. Изборът какъв млечен продукт да ползвате остава Ваш :) 


Приготвяне:
* Бели се долната половина на аспержите и отчупва твърдото крайче (моето беше ок 1см. ) Могат да се срежат на две, но аз предпочетох да отрежа 3-4 см от краищата, а другата част да останат цели, за да ги наредя така.
* Поставят се да се бланшират във вряща подсолена вода - за ок 4 мин. от момента на завирането на водата с тях.
* Отцеждат се и веднага изплакват със студена вода. Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Дъното на тавата за печене се намазва с масло.
* Отгоре се нареждат нарязаните на шайби картофи така, че да покрият плътно дъното на тавата.
* Поръсват се с половината сол.
* Яйцата се разбиват заедно със сметаната, прибавя се прясното мляко, брашното,  останалата част сол и настърганите сирена.
* Сместа се излива върху картофите.
* Нареждат се аспержите и отгоре поръсват смлените бадеми.
* Поставя се да се пече на 200* - моята тава е от йенско стъкло и поставих в студена фурна, но ако е метална, може да се постави в предварително загрята фурна.
* Печенето е докато се зачерви - около 20 мин. на ниво малко под средното във фурната.
* Когато се извади тавата се поръсва с останалото сирене.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...