25 май 2023 г.

Хумус с босилек

 

       Омръзнах ли ви с моите разновидности на хумуса :) Откакто сме се прибрали от Йордания и авджи Стоев си е в къщи, почти всяка вечер на масата имаме и хумус. Розовият с червено цвекло  ни стана по-любим от класическия, защото не е толкова плътен, а след него следва и този - зелен, който за една седмица правих 2 пъти. Също е по-нежен и с аромат :) на подправки. Първия път правих само с босилек, втория - с босилек и магданоз. Естествено босилекът превзе аромата на магданоза, но пък самия хумус не е с толкова натрапчиво босилков аромат. Говорим за салатния босилек, оня с хубавите, големи листа, в които може сарми да завиеш :) Да се знае, защото скоро една позната сподели, че ползвала от стария познат, свързван с неприятни моменти, който е с горчив вкус и натрапчив аромат. 
(този е само с босилек, а в другата чиния със синия кант - с босилек и магданоз)

Продукти:

400г отцеден нахут от консерва/буркан - обелени зърна***
2 шепи нарязани листа от босилек (или босилек/магданоз) - около 60 г
2 скилидки чесън
2 с.л. тахан (лешников)
60 мл зехтин
60 мл вода
50-60 г белени бадеми, или лешници, леко запечени
60 мл сок от лимон (1 лимон)
щипка-две сол (на вкус, зависи колко солен е нахута)

За поръсване при поднасяне:

1-2 лъжици зехтин,
запечени едро смлени белени ядки - бадеми, лешник, кашу

***Каквото и да си говорим, хумусът с белени зърна нахут е с по-нежна текстура. Не изисква много време. Или сядате пред тв и докато гледате нещо го белите (10 мин), или го сипвате в тенджера, наливате 500 мл вода и претривате добре с ръце - за минутка люспите са се отделили от почти всички зърна. Наливате още вода, люспите се утаяват отгоре, махате ги и си отцеждате чистите зърна нахут.


Приготвянето е повече от лесно :)
* В дълбока купа поставяте всички продукти и пасирате до гладкост.
* Ако трябва, добавете още малко вода - с повече вода става по-фин.
* В началото сложете щипка сол; когато го пасирате пробвайте и ако трябва - посолете още. Същото е и с лимоновия сок - за мен това количество е добре, но според Вас може да иска още малко киселина. Или просто ми се доверете и сложете каквото и колкото съм писала :)
* При сервирането се поръсва с още струйка зехтин, запечените смлени ядки, зърна от нар, или микрозелении :)
 


4 коментара:

  1. Разкошен е, Пепи! Ще го пробвам и в двата варианта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерсииии, Сонче! Ако направиш и класик и розов 😉 ще имаш трикольор 🇧🇬 бяло зелено червено

      Изтриване
  2. И аз ще го пробвам Пепи този твой хумос.Точно както си го описала.А в Израел бях преди време.Там хумоса се сервира три пъти през деня , нахута много се използва в ястия.Така,че ние трябва да вземем пример от Израел в това отношение.По - често да консумираме хумос и тахан.Между другото и навремето в България нахута е бил много често използван.Но днес е позабравен продукт по отношение включването му в ястия.
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, точно позабравен продукт е. Много се радвам за нас, че открихме хумуса и го хапваме. В Йордания го имаше на масите от закуска, до вечеря.
      Живи и здрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...