9 април 2023 г.

Салата от червено цвекло със спанак и сирене

 

       Салатата в общи линии включва продуктите от заглавието :)  Вкусна е както през зимата, така и за разнообразяване през лятото, откакто авджи Стоев откри червеното цвекло на една екскурзия преди 4 години. За новото му откритие тази година - в следващите публикации Grinning Който следи страничката на блога  и моят профил във ФБ знае, че там публикувах доста снимки от древна Йордания и останах много, много впечатлена от каменна Петра и червената пустиня. 
 
       Печенето на цвеклото е най-трудоемката работа. Естествено, като ще се включва фурната няма да е само за 2 глави, а поне 4-5. За някои от които ще ви покажа как използвах в една страхотна разядка, а други мариновах, защото го харесваме това мариновано червено цвекло. При печенето цветът му не се губи така, както при варенето, затова е за предпочитане. Освен това се бели много по-лесно и с по-малко цапане.  Главите цвекло се измиват много добре - с гъба, или четка на течаща вода;  намазват съвсем леко с олио и всяка завива поотделно с 2 пласта фолио за печене. Поставят се в тавата и пекат на 180 за 1,5 - 2 часа - като се пробват, нож, или вилица трябва да влизат през съпротивление в главата цвекло, но тъй като аз не мога да пипам много топло, залагам на 2 часа печене. След това (помня по някакви указания от Ути) се оставят така в хладилник, да изстинат за 12 часа. След това вече се белят много лесно. И може да правите всякакви салати и разядки с  приготвените глави цвекло. 
Продуктите за 2 салати са:
2 малки до средни глави печено червено цвекло
ок 150 г млади листа от спанак
2 стръка пресен лук
~200г сирене (моето е още меко, козе сирене)
запечени нарязани белени бадеми
зърна от нар

4-5 лъжици зехтин
3 лъж. балсамов оцет, или редукция
щипка сол (всичко това на вкус)

Приготвянето е лесно:
* Изпеченото цвекло се нарязва на кубчета; спанакът и лукът на дребно.
* Посолява се и подправя с оцета и зехтина.
* След като салатата е добре разбъркана се прибавя нарязаното на дребни кубчета сирене, поръсват се зърната нар и запечените ядки.

Това е. Носи и  едно рохко сварено яйце, но в такъв случай количеството в чинията Ви определено трябва да бъде по-малко, отколкото в тази моята, защото доста засища..



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...