7 април 2023 г.

Яхния от заешко месо с лапад

 

        Понякога  заешкото месо го готвя и така :) на яхния, с много зелении - независимо спанак, или лапад. Но точно сега е със собственоръчно набран пресен лапад от съседните празни дворове на село. Като дребни зайце-производители, стане ли време за прибиране на животинките във фризер и буркани, обикновено отделям хубавите мръвки и остават едни ребърца, гръбнаци, лопатки, врат...На тях месото дори е по-крехко, отколкото на бутчетата, но  една девойка все още не оценява този факт. В такива моменти го готвя със спанак/лапад,  с грах, или зелен фасул.

Продукти за 6 порции ;) чинии
1 кг заешко месо
500-600г листа лапад
10-на стръка зелен лук
10-на стръка пресен джоджен/гьозум
60-80 мл олио
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
2 с.л. препечено брашно

* вместо сол слагам 2 пълни лъжици от универсалната ми зеленчукова подправка, която е чудесна за всякакви яхнии.

Приготвяне:
* Заешкото месо се нарязва. На едро, или по-дребно - както Ви харесва. Моето е сравнително дребно.
* Сварява се в 2л. подсолена вода до омекване на месото.
* Листата лапад се почистват, измиват и нарязват. На по-големите изрязвам дебелата част на жилката (не ги обичам и готвени). Не го бланширам. 
* Лукът се почиства и нарязва.
* Запържва се за 2-3 мин. в мазнината, прибавя се червения пипер, универсалната зеленчукова подправка и залива с бульона от варенето на месото. Ако бульонът е останал малко се прибавя и вода, общото количество течност в тенджерата трябва да е ок 1,5 л.
* Когато заври се оставя да покъкри 5-6 мин. и се прибавя нарязания лапад и свареното месо.
* След като отново заври се оставя да къкри отново 6-7 мин. - на лапада не му трябва дълго готвене; прибавя се ситно нарязаният джоджен и размитото в мааалко вода брашно.
* Разбърква се, тенджерата се затваря с капак и отмества от котлона.
Брашно не слагам всеки път. Яхнията си е достатъчно гъста със зелениите и дали ще сложа, или не :) преценявам според гъстотата в края на готвенето.

По същия начин се готви и със спанак, когато няма пресен лапад през другите сезони :) Но лично за мен с лапада е много по-вкусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...