е друга. Спомням си как преди почти 20 години в търговската мрежа трудно се намираха кори за лазаня, или тръбичките канелони, големите раковини.... и пълних малки раковини с лъжичка за кафе :-) Сега ги има по всички магазини и са добро, много засищащо предложение за основно хранене. Когато са топли трудно се нареждат за снимка, но пък тогава са най-вкусни. Поне аз не съм от хората, които обичат студена паста. Дори салатата с паста не ми е от любимите. Сигурно всеки си има любима плънка за канелони и лазаня, но днес предлагам моят начин на приготвянето им. Ползвам от готовия ми доматен сос за пица и паста, така давам и рецептата за готов сос, но може да си приготвите и него. "разводнявам" каймата с добавка на гъби, или тиквичка - така плънката ми остава по-сочна, не сбита от каймата. Бешамелът го правя по обратния начин, не по класическия - със запържването на брашно в масло. Изборът е ваш, на мен така ми е по-лесно и не се притеснявам за бучици. Може да се нареди на 2 реда, но харесвам повече да бъде на 1 ред - така има повече бешамелова заливка с разтопен кашкавал. Затова е добре да се избере по-голяма тава за приготвянето и. 500г белени пасирани домати (пресни или консерва)
1 малка глава лук
150 г. гъби, или тиквичка
1 малка глава лук
1 морков
парче ок 100 г глава целина
80 мл. червено вино
сол и черен пипер
по 1 голяма щипка риган и босилек
~ 50-60 мл олио
За сос Бешамел:
0, 5 л. прясно мляко
3 равни с.л. препечено брашно
40-50г масло
щипка сол
щипка прясно настъргано индийско орехче
250 г кашкавал
- Бърка се непрекъснато, докато сосът се сгъсти; отмества се от котлона, прибавя се маслото и бърка, докато сосът поеме маслото. Сосът не трябва да бъде много гъст - като крем. Трябва да си бъде сос, който ще помогне на пастата да омекне, докато се пече, тъй като не сварявам предварително пастата.
(По-правилно е да се запържи брашното в маслото, налее млякото и бърка, докато сосът се сгъсти, но горния начин за мен е по-лесен. А и винаги имам препечено брашно в буркан и в готовност за ползване
)


































