Канелони с кайма приготвям както лазаня Болонезе - плънката ми е почти същата, обвивката
е друга. Спомням си как преди почти 20 години в търговската мрежа трудно се намираха кори за лазаня, или тръбичките канелони, големите раковини.... и пълних малки раковини с лъжичка за кафе :-) Сега ги има по всички магазини и са добро, много засищащо предложение за основно хранене. Когато са топли трудно се нареждат за снимка, но пък тогава са най-вкусни. Поне аз не съм от хората, които обичат студена паста. Дори салатата с паста не ми е от любимите. Сигурно всеки си има любима плънка за канелони и лазаня, но днес предлагам моят начин на приготвянето им. Ползвам от готовия ми доматен сос за пица и паста, така давам и рецептата за готов сос, но може да си приготвите и него. "разводнявам" каймата с добавка на гъби, или тиквичка - така плънката ми остава по-сочна, не сбита от каймата. Бешамелът го правя по обратния начин, не по класическия - със запържването на брашно в масло. Изборът е ваш, на мен така ми е по-лесно и не се притеснявам за бучици. Може да се нареди на 2 реда, но харесвам повече да бъде на 1 ред - така има повече бешамелова заливка с разтопен кашкавал. Затова е добре да се избере по-голяма тава за приготвянето и.
е друга. Спомням си как преди почти 20 години в търговската мрежа трудно се намираха кори за лазаня, или тръбичките канелони, големите раковини.... и пълних малки раковини с лъжичка за кафе :-) Сега ги има по всички магазини и са добро, много засищащо предложение за основно хранене. Когато са топли трудно се нареждат за снимка, но пък тогава са най-вкусни. Поне аз не съм от хората, които обичат студена паста. Дори салатата с паста не ми е от любимите. Сигурно всеки си има любима плънка за канелони и лазаня, но днес предлагам моят начин на приготвянето им. Ползвам от готовия ми доматен сос за пица и паста, така давам и рецептата за готов сос, но може да си приготвите и него. "разводнявам" каймата с добавка на гъби, или тиквичка - така плънката ми остава по-сочна, не сбита от каймата. Бешамелът го правя по обратния начин, не по класическия - със запържването на брашно в масло. Изборът е ваш, на мен така ми е по-лесно и не се притеснявам за бучици. Може да се нареди на 2 реда, но харесвам повече да бъде на 1 ред - така има повече бешамелова заливка с разтопен кашкавал. Затова е добре да се избере по-голяма тава за приготвянето и. Продукти за 5-6 порции:
1 пак канелони (250г)
500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
500г белени пасирани домати (пресни или консерва)
1 малка глава лук
150 г. гъби, или тиквичка
1 малка глава лук
1 морков
парче ок 100 г глава целина
500г белени пасирани домати (пресни или консерва)
1 малка глава лук
150 г. гъби, или тиквичка
1 малка глава лук
1 морков
парче ок 100 г глава целина
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
80 мл. червено вино
сол и черен пипер
по 1 голяма щипка риган и босилек
~ 50-60 мл олио
80 мл. червено вино
сол и черен пипер
по 1 голяма щипка риган и босилек
~ 50-60 мл олио
доматен сос - този за паста, или сос Маринара
3 с.л. кетчуп
За сос Бешамел:
0, 5 л. прясно мляко
3 равни с.л. препечено брашно
40-50г масло
щипка сол
щипка прясно настъргано индийско орехче
и още:
250 г кашкавал
250 г кашкавал
~70-80 г пармезан, или грана падано
*Лукът, морковът, целината и гъбите/тиквичката се нарязват на дребни кубчета и задушават в олиото за 3-4 мин.
* Прибавя се каймата и се готви, докато промени цвета си и стане на трохи.
* Прибавят се доматите и виното и готви, докато остане на мазнина.
* Добавят се подправките, разбъркват и оставя да се охлади.
* През това време може да се приготви бешамелът:
- Прясното мляко се загрява до кипване.
- Прибавят се солта и индийското орехче и размитото в 2-3 лъжици от млякото препечено брашно.- Бърка се непрекъснато, докато сосът се сгъсти; отмества се от котлона, прибавя се маслото и бърка, докато сосът поеме маслото. Сосът не трябва да бъде много гъст - като крем. Трябва да си бъде сос, който ще помогне на пастата да омекне, докато се пече, тъй като не сварявам предварително пастата.
(По-правилно е да се запържи брашното в маслото, налее млякото и бърка, докато сосът се сгъсти, но горния начин за мен е по-лесен. А и винаги имам препечено брашно в буркан и в готовност за ползване
)* Дъното на тавата се намазва дебело с доматения сос, смесен с кетчупа.
* С помощта на малка лъжичка /или пош канелоните се пълнят и нареждат върху соса.
* Върху тях се разпределя бешамеловият сос и настъргва кашкавала.
* Тавата се покрива плътно с фолио и пече ок 30 мин. в предварително загрята на 180* фурна - всъщност зависи в каква тава сте ги приготвили, ако е метална, може в загрятата фурна, ако е в друга и трябва да се загрява постепенно, засичам време 20 мин. след като се чуе ястието във фурната да къкри.
* Изважда се, развива се фолиото и тавата връща във фурната за още 6-8 мин, докато се зачерви кашкавалът.
* Изчаква се малко да се охлади, преди да се нареже и сервира.
* Поръсването с твърдо жълто сирене (грана падано, или пармезан) е по желание, но пък с тях е вкусно.




Няма коментари:
Публикуване на коментар