Една публикация, отлагана почти 4 години :) Все се е случвало като пълня картофи да е късно вечер, а вечерните снимки не са ми сила. Пълнен батат има в в блога отдавна, а картофите ги бях обещала на децата след едно ходене до Одрин, където - вижда се от снимките, щанда е за пълнени картофи :) всичко е нарязано, подготвено и само си избираш плънка. Само че аз тогава предпочитах одринския тава-джигер, затова и като се прибрахме започнах да ги правя тук. Плънката е задължително с много масло , а сирената са различни - ако има бяло саламурено сирене, слагам малко нарязан сушен домат, но когато сирената са топящи - както сега, слагам и шунка/шпеков салам, прошуто и малко маслини, или кисели краставички. С пресни картофи не ми се получава - кожата е много тънка и не издържа плънката :) затова ги правя със стари и подбирам едри - около 300г . Обикновено един картоф е достатъчен за един човек, но Вие си знаете колко сте ящни :) и колко ще Ви стигнат за една вечеря/обяд.
Продукти за 2бр.
2 картофа - едри :)
1-2 лъжици олио
сол
50-60 г масло
щипка сол (ако трябва, според сирената)
100 г шунка/или по-сух колбас
200г настъргани сирена - тук са кашкавал, моцарела и чедър
10-на маслини
щипка риган, магданоз, или чубрица
* Картофите се измиват много добре с гореща вода и четка/абразивната част на гъба.
* Надупчват се с вилица на 10-на места, намазват се с онези 2 лъжици олио, посоляват леко и завиват плътно в лист алуминиево фолио. Ако не искате храната да има допир с алуминиевото фолио, завийте ги първо в хартия за печене и тогава във фолиото (понякога и аз не го правя).
* Пекат се в предварително загрята на 200* за около 30-40 мин - като ги пипнете отгоре, трябва да са омекнали.
* През това време се приготвя плънката - всички продукти се нарязват/настъргват ситно, прибавят се подправките, а най-отгоре се поставя парчето масло.
* Когато са готови картофите се изваждат и прехвърлят на дъска.
* Прави се сряз по дългата им страна, но не до долу - около 3/4 от височината на картофа.
* С лъжичка се изважда месестата част - картофите трябва да останат с по 1см. дебелина долу-горе.
* Като се изважда врялото месо на картофа се слага върху маслото :) така го разтопява още в купата с плънката.
* Всичко се обърква много добре; картофите се пълнят с тази плънка, а отгоре се настъргват по малко от кашкавала и моцарелата.
* Връщат се в горещата фурна и запичат за още 5-6 мин - докато сирената се разтопят и леко зачервят.
* Като се извадят отгоре се поставя още парче масло - по около чаена лъжица.
Сега да кажа, че някои хора ги обичат с кетчуп :) , а аз - със салата. Но май всички - с бира :)
Аз все вечер готвя и вечер снимам, уви...много рядко през деня. Такива картофи не съм правила никога, яла съм по морето и са много вкусни, а и лесни. Ще поправя зимата това май, за някоя вечеря.
ОтговорИзтриване