Страници

12 ноември 2025 г.

Панирани пилешки филета

 

       Тези дни открих, че в блога нямам публикувана рецепта за  класически панирани пилешки филета. Рядко правя заради пърженето, но тези дни бяха на дневен ред :-) Иначе имам рецепти за най-различни пилешки филета - в корнфлейкс на фурна, пълнени, печени. Мариновани в кисело мляко за мен стават най-крехки. Панировката ми е един пласт - след млякото в трохите/галета, вместо предварително в яйце, брашно, пак яйце и галета. Тази двойната ми идва дебела за нежното пилешко филе. Тук трохите са от панко галета, но галетата може да бъде и съвсем обикновена. А понякога към нея добавям настърган пармезан и се получават  филета с нежна, но хрупкава коричка. За тях - следващ път :-) Подправките са по желание - в млечната смес, за да не прегарят при пърженето. 

Продукти за 3 порции: 

1 голямо филе пеперуда - ок 700г
1/2 кофичка кисело мляко - ок 250 г
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган
черен,червен пипер, или куркума - по желание

олио за пържене - маслена баня (т.е. 2см. )

Приготвяне:
* Филето се нарязва по диагонал на мускулните влакна на приблизително еднакви по големина парчета.
* Яйцето се разбива с киселото мляко и подправките.
* Филетата се поставят в купа, заливат с тази смес и объркват хубаво.
* Купата се затваря с капак (или покрива с лист свежо фолио) и прибира в хладилник за поне 12 часа. Може да си ги мариновате от едната вечер, а да изпържите на другата - колкото повече стои месото в маринатата, по-крехко става.
* В широка и дълбока чиния се сипва галетата - без значение обикновена галета, или панко галета, или смес от двете.
* Всяко филе се изважда от маринатата, овалва в галета и притиска с длан от двете страни, за да полепне тя добре.
* Нареждат се на лист хартия за печене, или свежо фолио и оставят да престоят 10-15 мин. Тук ще спомена, че съм ги приготвяла така и оставяла в хладилник готови за пържене от едната вечер, до другата, но галетата се овлажнява и панировката не е така нежна. Затова вече не го правя, просто си ги изчаквам едни 15 мин и пържа.
* * Олиото се загрява - в по-тесен съд (касерола), за да може да се ползва по-малко олио :) около 2см.
* Когато е достатъчно загряло се пускат по 2-3-4 филета - съда за пържене не се препълва с тях, защото така Т* на мазнината ще спадне и те няма да се пържат бързо, а по-бавно, вследствие на което ще станат по-мазни. Степента на котлона е 3/4 от мощността му.
* Изваждат се да се отцедятвърху кухненска хартия, която е поставена на решетка (това пък - за да не се овлажняват отдолу, както се получава, ако се поставят в чиния).
* Сервират се със сос по желание. Ние харесваме с  млечно-чеснов сос, или със  сладко-киселия сос, смесен с равни части майонеза.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар