Страници

15 ноември 2025 г.

Щрудел с оризови кори

 

       Малко пресилено е да се каже щрудел, защото щруделът трябва да е с кора от маслено тесто, но тази баница с оризови кори и ябълки е добър заместител на щрудела, особено от хора, които  избягват глутена. Това е любимата ми постна рецепта за щрудел с ябълки (от утре започват Коледните пости). Пак без глутен, тук имам и рецепта за банички със сирене и оризови кори. Никак не са лоши, най-"лошото" при тези печива с оризови кори е, че трябва да се хапват топли, после стават жилави. 
Продукти за 2 бр. щрудел
4бр. оризови кори 
2 яйца 
2 средни сладки  ябълки 
1/2 ч.л. канела 
1 с.л. кафява захар 
4 с.л. едро смлени орехи
50г масло 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*. 
* Ябълките се белят, почистват и нарязват на дребни кубчета. 
* Задушават се в маслото за 4-5 мин. 
* Прибавят се орехите, канелата, захарта и сместа се разбърква добре. 
* Оставя се да се охлади за 5-6 мин. 
* В широк съд се разбиват двете яйца, заедно с 2-3 лъжици вода, или прясно мляко. 
* Корите се потапят за минутка в яйцата и нареждат две една до друга на силиконова подложка, или гладка дъска. 
* По дължина се разпределя половината от плънката и листите завиват напред на руло (листите са вече омекнали и много лесно се завиват.)
* Завиват се на охлювче, което се  поставя на хартия в тава, върху хартия за печене. 
* Така се приготвя и другото охлювче от останалите две кори.   
* Пекат се в загрятата фурна до приятен кафеникав цвят отгоре :-) ок 15 мин. 
Половината от разбитите яйца остават :) но иначе няма как добре да се напоят корите. Затова си прибираме остатъка в бурканче и използваме през следващите 2-3 дни. 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар