3 бр. патладжани (ок 1кг)
4-5 лъжици царевично нишесте
за сладко киселия сос:
150 мл оцет
150 г захар
100 мл вода
50 мл бяло вино
1 малка червена чушка, почистена от семето и дръжката
2-3 скилидки чесън
2-3 зърна кориандър
2-3 зърна бял синап
щипка-две лют пипер (лютивината е по желание) - малка суха не много люта чушка стрих
2 щипки сол
1 равна ч.л. царевично нишесте
олио за пържене
Приготвяне:
* Патладжаните се белят и нарязват на пръчици с дебелина 1-1,5 см.
* Посоляват се и оставят да се отцеждат за час.
През това време може да се приготви соса
* Всички продукти за соса, без захарта, водата, оцета и нишестето се поставят в пука и пасират.
* Прехвърлят се в малка тенджера, или касерола, прибавят се водата, захарта и оцета и варят заедно за ок 10 мин. на средна степен на котлона (да не е на мах степен, за да остане рядък). Охлажда се.
* Патладжаните се измиват и отцеждат.
* Овалват се в нишестето и подготвят за пържене.
* В касерола (отново, защото така се ползва по-малко олио ) се наливат 2 см. олио и загряват.
* Пускат се по малко от парчетата патладжан и пържат до зачервяване. Разбъркват се няколко пъти, за да се изпържат от всички страни. Пърженето става за по 3-4 мин всяка партида - при мен 5.
* Изваждат се с решетъчна лъжица и поставят в купа с охладения сос.
* Престояват там, докато стане време за изваждане на следващата партида, после се прехвърлят в чиния.
* Когато всички патладжани се изпържат, сосът се връща на котлона и отново кипва.
* Прибавя се размитото в малко вода царевично нишесте (онази 1 ч.лъжица) - сгъстява го съвсем леко.
* С готовия сос се заливат изпържените патладжани.
Няма коментари:
Публикуване на коментар