Страници

25 декември 2014 г.

Честито Рождество Христово!


Честито Рождество!
Нека има във всеки дом искрица надежда, вяра в доброто, късмет и сбъднати мечти, успехи и благополучие!
Здраве и любов на всички вас и хората, които обичате!

Хубави и светли Коледни празници! 



23 декември 2014 г.

Пържено свинско месо с праз

     

(горната чиния е с червен пипер, без гъбите. Така е любимо на мен :) 

Една много простичка и бърза рецепта за свинско месо. Не може да се каже,  че месото е пържено, защото е задушено в тенджерата, но който иска може да си го запържи (преди време така го правех).  А броколите ( Grin мдаааа проядохме броколи покрай една фритата със зеленчуци, но за нея - в следващите дни, Само дето докато се варят миришат повече и от киселото зеле) за гарнитура са по тази рецепта на Роси за сотирани броколи. Сърдечно ти благодаря, Роси, не само ни харесаха, ама и ги повторих :flower::flower:
  


Продукти (за 4-5 порции): 
~ 1кг свинско месо (крехко - бут, филе, или врат) 
3 стръка праз 
50-60 мл соев сос 
~ 100 мл вино и 2-3 с.л. оцет 
сол на вкус 
олио (на сухо месо ~ 6-7 лъжици, на по-тлъсто - 2-3 лъжици)
черен  пипер, кимион 

гъби (тук ~ 250 г кладница) 
червен пипер - по желание 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на хапки (не големи). 
* Поставя се в тиган с капак ( или тенджера) заедно с мазнината, прибавя се  соевия сос и задушава на тих огън ( под капак), докато  се изпари течността от месото. 
* Празът се нарязва на ситно (сега тук някои хора си го обичат на едро нарязан, но ние го предпочитаме ситно, за да може да се поразтопи по време на готвене).
* Прибавя се към месото, заедно с половината вино и отново задушава, докато се изпари течността. smile1   тази "процедура" с виното се повтаря още веднъж, защото ако се сложи наведнъж цялото количество вино, месото ще се вари, което не е желателно. Затова го прибавям на 2-3 пъти. 
* При последното прибавяне на виното се прибавят оцета (и нарязаните гъби)  и червения пипер, посолява се вече на вкус и отново всичко задушава, докато пак остане на мазнина. 
* Поръсва се с подправките, затваря се с капака,  отмества се тенджерата от котлона и оставя 5-10 мин., преди да се разпредели в  чиниите :)  Много подходяща гарнитура са туршия, или кисели краставички, но този път - както писах  горе - си го хапвахме с броколи соте по Роси  :nyam:  

   Вкусните неща са простички, но  точно пък при тези мръвчици има и гъби (кладница) по желание на   компанията. 



19 декември 2014 г.

Локумки с мая

      В сезона на голямото около Коледно сладкоправене  се сетих за тези локумки с мая (Донка :smile1:-записвани в тетрадката преди много години с името на този, от който съм ги научила). После обаче девойчето Жул внесе сладките тути-фрути  (локумки) и тези някак поизостанаха. Днес видях локумките с мая на Дарина и се сетих за тези :smile1: Я да си ги покажа, пък да видим дали ще стигна до тях да направя, че съм заложила 2 други вида вече. 


Локумки с мая 

Продукти: ( ок. 50бр.) 

180мл разтопена свинска мас
100мл топла вода 
21 г. прясна мая
щипка сол 
50-60г захар /или 1 ч л подсладител/
ок. 350-400гр брашно - за меко еластично тесто 

локум за пълнеж / или мармалад/

~150 г пудра захар за овалване

Приготвяне:

* Маята се разтваря с топлата вода, солта и захарта.
* Прибавят се разтопената мас и брашното, обърква добре с лъжица.
* Добавя се брашно докато сместа  стане на топка, след което с ръце се доизмесва - трябва да е меко тесто.
* Покрива се за 20-30 мин. да почине.
* Късат се малки топчета, които се овалват добре с ръце и в средата на всяко се поставя парче локум, или малко топче мармалад (може и с ядка) - предварително може да се оформят топчета от мармалада и поставят в камера на хладилник да позамръзнат.  
* Нареждат се на хартия за печене.
* Пекат се в загрятата вече  фурна на 180* - до бледо порозовяване. Внимавайте да не препечете, защото ще станат сухи - маслените теста се пекът бързо, до съвсем лека смяна на цвета. 
* Още топли се поръсват с пудрата захар и покриват, докато изстинат. 

13 декември 2014 г.

Морковени мъфини


      Кексчета, мъфини, или къпкейк? Тъй като много често ги правя в къщи, се опитвам да  разясня на домашните кое какво е.... Не, че държат да знаят, но за обща култура :)
Тези малки кексчета са  както чудесна закуска в сладък или солен вариант  за забързано ежедневие, така и колоритна украса за  всяко празнично събитие. Много удобни за пътуване, да си вземеш в чантата за работа, или  на  закуска - 
мъфините и къпкейковете са любими на малки и големи около мен. Пиенето на сутрешното кафе с обикновен мъфин, или с  гарнирано с крем кексче ти дава решителност да се впуснеш в работния ден дори да е петък :)  
И почти никой не прави разлика между мъфините и къпкейковете.  Което не означава, че няма :) 
Съвсем накратко :)      Основната разлика между тях   е в начина на приготвяне на тестото - при къпкейковете винаги първо се разбива на пухкав крем маслото със захарта и след това се прибавят останалите продукти, а при мъфините технологията изисква да се смесят сухите и морките съставки отделно и след това да се обединят и разбият до получаването на тестото.   И тук малките кексчета биват наричани вече мъфини ( от английски muffins).  Най-най-най-лесните  сладкишчета, които правим :)  
       Къпкейковете (cup-чаша и  cake-торта) се правят с краве масло, а мъфините - с масло, или олио. Ако ви притеснява аромата на слънчогледовото олио - ползвайте такова от гроздови семки (препоръка на Роси) 
     От тези разлики следва и разликата във вкуса им - къпкейковете са по-пухкави и въздушни, а на  мъфините  тестото е по-тежко и плътно, с по-изявен хлебен вкус и в него могат да бъдат добавени ядки, шоколад  .... и други добавки, каквито се сетите. 
     И нищо, че тези кексчета, които днес ще покажа са с крем, те са си мъфини - просто украсени. И приготвени с олио. Лично на мен много повече ми харесва текстурата им, когато са с олио - остават по-дълго време меки. Ако останат. Много обичам бързината на тяхното приготвяне - мокри съставки... сухи съставки.... Но пък могат да внесат достатъчно празнично настроение с повод , или без. 


      В приготвянето на рецептата използвах уреда Tefal Fresh Express+ универсален уред за стъргане и рязане. С негова помощ настъргах морковите ма мъфините за минутка и без притеснение за връхчетата на  пръстите от острите зъби и ножове на обикновеното ренде :smile1:. И пак ще кажа, че независимо на какво ренде стържете зеленчуците и плодовете - гледайте да е остро, за да се стържат те самите, вместо да се мачкат. Не мога да не включа и морковите в правенето им, тъй като мъфини с моркови през зимата са ни много любими :) затова - още един модел 


Мъфини с моркови 

Продукти за 18 бр.  (чашата е от 240мл!)

2 яйца 
3/4 ч.ч. захар 
1/3 ч.ч. олио 
1/3 ч.ч. ябълков сок 
2/3 ч.ч. прясно мляко 
1 ч.л. канела 
1 ч.ч. фино настъргани моркови
1/3 ч.ч. едро смлени орехи
2 и 1/2 ч.ч. брашно 
1 пак. бакпулвер  (10г) 
шипка сода за хляб ( с 2 пръста :))) 

За крема: 
1 кутия крема сирене (безсолно, Филаделфия лайт тук) 
3 с.л. пудра захар 
2 с.л. меко краве масло 

Приготвяне: 

* Фурната се загрява на 180* 

* Морковите се настъргват  ( фината жълта  приставка на Tefal Fresh Express+




* Яйцата се разбиват със захарта (с телта за яйца, не с миксер). 
* Прибавя се морковената  каша, олиото, прясното мляко, ябълковия сок  и разбърква след всяко прибавяне на продукт.. 
* Брашното се смесва с канелата, орехите,  бакпулвера и содата,   и прибавя на 2-3 пъти към сместа.   
* Разпределя се сместа във форма за мъфини (или намаслени, или с поставени хартиени капсули)  - 2/3 от нивото им; поръсват се отгоре с другата част от орехите и пекат ва загрятата фурна .......... до пробата със суха клечка.   Около 25-30 мин. 
* Оставят се да се охладят напълно, преди да се гарнират с крема. 

Приготвяне на крема: 

* В дълбока в купа за разбиване  се поставят крема сиренето, захарта и маслото.
* Разбиват се добре :) И внимавайте да не свърши крема, докато стане време за гарниране на кексчетата :) 



10 декември 2014 г.

Минестроне


      "Минестроне" е наименованието за зеленчукова  супа в италианската кухня.  Голямата част от вариантите на супата са вегетариански, но има и такива, които включват използването на месо - ситно нарязано свинско месо, панчета, или прошуто. Продуктите могат да варират до безкрайност - зависи от вкуса, сезона и наличните такива. Основните задължителни продукти - освен  сезонните зеленчуци са  боблукцелинаморкови, бульон, а в края  готвенето се добавя паста, или ориз. Нещо като нашата градинарска супа, но обогатена с паста, пармезан и босилек.  Поне така пише в книгите :smile1:
      За мен приготвянето на зеленчуците за тази супа   беше възможност да изпробвам и всичките приставки на рендето  Fresh EXPRESS+ на Тефалкоето се справи съвсем бързо с рязането и настъргването им в различните размери :smile1: Навсякъде си признавам, че оценявам високо помощта на тези домашни помощници, без които също се справяме,  но защо да не си улесним работата и престоя в кухнята, щом може.....



      Днес е ред на тази  гъста, бистра, богата и питателна супа,  която съм се постарала да приготвя със сезонни зеленчуци (е, извън тиквичката, но те са вече целогодишно на пазара).  Цяло лято отлежава  в плановете ми да я направя и опитаме (тъй като у нас супите са все със застройки и 90% с мЕсо),  но последните студени седмици си казаха думата и изстреляха  рецептата към реализация. И вместо да се обяснявам повече , по-добре да пристъпя към написването на тази здравословна (мдааааа...) и засищаща рецепта за една голяма тенджера Минестроне, в  която къкрят много витамини и е смесица от аромати и вкусове. И която ще утоли глада ви по всяко време nyam Ако не сте опитвали тази супа, сега и в предстоящата зима е моментът да го направите - когато организмът има нужда от топлина и енергия. И макар в тази рецепта да отсъства месото, ще си набавим нужните калории от растителните белтъчини, изобилстващи в супата. 




Наистина се получава голямо количество, тъй като зеленчуците са няколко вида и колкото и малко да слагах :) Пак излезе много, около 7-8 купи :) 


Продукти: 

1 глава лук  и 3-4 ск. чесън
2 картофа
2 моркова
1/2 малка глава целина

1 пащърнак (малък, колкото морков)
~250 г сварен зрял боб ( консерва)

~ 150г грах 
~200г карфиол
~ 200г зеле 
1 малка чушка
2 малки тиквички 
~ 100 мл зехтин (може и олио, ама нека да бъде по средиземноморски :)) 

~  150 г къса паста (фарфале)
босилек 
сол и черен пипер на вкус

1 л. зеленчуков бульон (бих сложила месен, другия път) 

пармезан за поръсване (по желание)





Приготвяне: 

* Всички зеленчуци се почистват, белят от корите и  измиват.
* Лукът и чесъна се нарязват на дребно. 
* Карфиола се накъсва на дребни розички.
* Всички останали зеленчуци  се  нарязват  на кръгчета с  приставката на рендето Fresh EXPRESS+  за рязане на зеленчуци 




* В тенджера се поставят  зехтина и лука и  запържва/задушава за около 2- 3мин. 

* Прибавят се скилидките чесън, разбърква се  минутка и налива бульона, заедно с още 1 л. вода. 
* Поставят се всички зеленчуци  и се посолява. 
* Затваря се тенджерата и се оставя супата да ври тихо, около час - докато омекнат всички зеленчуците  и супата да стане гъста. 
* Прибавя се пастата, сварените, или замразени  боб и грах  и ври още около 7-8 мин., според указанията на опаковката на пастата. 
При необходимост се прибавя още вода, защото пастата допълнително сгъстява супата.
* Когато е готова, тенджерата се отстранява от котлона, а супата  поръсва се с босилек и черен пипер. 
* Преди да се сервира в купичките се настъргва пармезан по желание. 

* Може да се сервира както топла, така и студена - вкусна е и в двата случая, но когато е гореща, или топла, аромата на пармезана се разнася из цялата стаяnyam.