3 януари 2010 г.

Сладки тути-фрути




Или сладки Локумки, или виненки..... защото са с вино :)

Както и да се наричат, все са много пръхкави и вкусни. Но под това име ги продаваха в един магазин, от където редовно купувахме. 


После,  ЖулЕто донесе пурички за дегустация от майката на приятелка. И веднага върнах за рецептата :) същите бяха. Че тя милата обожава тези сладки и редовно ги купувахме от това магазинче (което днес дори не съществува).
Сега вече си правим :) Ако имаме повече нерви и търпение - разточвам кората по-тънко и ги правя по-мънички.  Те и сега са колкото половин палец, но като половин кутре са най-най-най... 





Продукти:
150мл бяло вино (виното може да се замени  наполовина с лимонада) 
150 г  масло
150г олио, или общо 300гр масло
около 600 гр. брашно
100 г  пудра захар

сладко или локум - 300гр за пълнеж.
пудра захар за поръсване
и още брашно за разточване 



Приготвяне:
Пресява се брашното с пудрата захар.
Маслото се настъргва и се разбърква с брашното.
Прибавя се олиото и виното
Това се събира на топка без да се меси много.
Разделя се на 2 топки
Прибират се за половин час в хладилник.
Вади се по една топка и се точи кора, дебела ок 2-3 мм. 
В единия край се поставят нарязани ленти локум, завива се напред (една обиколка и половина :) и се реже. 
След това напречно се срязват - да се оформят на пурички ( или разточения лист се изрязва на кръгчета; парче локум в едната част и се затварят на полумесци) 
Нареждат се в тава, застлана  с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200* за около 15 мин. - до леко зачервяване.
Когато се извадят веднага се прехвърлят ( по 10-на) в купа с пудра захар, да се овалят, докато са горещи. 



7 коментара:

  1. Честита Нова Година!Желая на теб и семейството ти много здраве,късмет и обич!
    P.S.Апетитно изглеждащи локумки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Нанита :)

    Забравих, но после ще вмъкна към рецептата, че девойчето ми ги донесе и направи за пръв път в къщи - на мъничко хвърчащо листче, под недоверчивия поглед на майка си :)заради виното. Но се наложиха в къщи, много крехки са.
    Поздрави и хубава седмица на теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    ако под девойчето визираш Жул,
    поздрави за нея и не я поценявай -
    тя умее, и още как!
    А с такива локумки ме спечели моята свекърва преди ... години,
    Наистина са много ароматни и пръхки.
    Усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Охо! Значи тук ти навявам сантиментален спомен :) Радвам се, Диди :*

    И да, на Жули често и казвам "девойче", това е една шега между нас, останала от неин ранно-детски въпрос за възрастта на жените :)

    Тя вече неведнъж се справя със сладките сама и знам, че вече мога да разчитам на нея за помощ не само за тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Тези локумки ми навяват много мили спомени от детството, когато прекарвах коледните и новогодишните празници при баба и дядо. Винаги ги приготвяхме, заедно с шоколадови пурички и маслени бисквити :-)

    Хубава вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Станаха страхотни. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво! Радвам се, че ги направи :) И ние довършвваме дозата от неделя :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...