По идея от книгата на Лидъл "Преоткрий своето в къщи". Всъщност това е добре познатият "овчарски пай" в обратна подредба :) с повече гъби и без никакъв домат, или доматен сос, както Жул усети. Рецептата принципно е бърза, но е много подходяща за приготвяне и на два етапа за целодневно работещи хора :) първи етап (едната вечер след работа) се приготвя картофеното пюре и месната плънка, а на втори етап :) преди хапване - се сглобяват в тавата и запичат - това последното е за около 30 мин.
Продукти за 6 порции: ~600 г кайма (смелете си месо в магазина :)
~200 г гъби печурка *
7-8 стръка магданоз
3-4 стръка пресен лук
1 глава лук
голяма щипка риган
сол на вкус :) зависи каймата колко е солена; моята не е и сложих 1/2 чл.
1 малък морков
2 с.л. ориз **
3-4 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер (или по-малко, както прецените)
За картофеното пюре:
600-700г картофи (теглото е за обелени)
1/2 ч.л. сол
60г масло
60 мл прясно мляко
подправка :) микс от сушени домати, босилек, риган, чесън, лук и червен пипер - сладък и пушен (или ако имате друга любима за картофи и кайма)
~ 300г кашкавал
1 лъжица масло
Приготвяне:
* Обелените картофи се сваряват в ок 600-700мл вода до омекването им***
* Отцеждат се от водата, прибавя им се маслото, солта и прясното мляко и пасират до гладкост.
* През това време се приготвя плънката от каймата:
* Лукът и фино настърганият морков се задушават в олиото за 2-3 мин.
* Прибавят се пресният лук и каймата и разбъркват, докато се готвят, докато каймата се раздроби.
* Прибавят се ситно нарязаните гъби, сол, риган, магданоз, ориз и черен пипер.
* Разбърква се още 3-4 мин, налива се 100-150 мл вода и задушава под капак за 10-на мин.
* Дъното на тава за печене се намазва с онази допълнителна лъжица масло.
* Разпределя се картофеното пюре и поръсва с подправката микс.
* Отгоре се разпределя месната плънка.
* Тавата се покрива с фолио и поставя във фурната на 200*- ако е метална, може в загрята фурна, ако не - в студена фурна. Времето за печене е 15 мин. от момента, в който чуете, че ястието вътре къкри.
* Тавата се изважда и развива от фолиото.
* Поръсва се с едро настъргания, или нарязан кашкавал и връща във фурната за още 3-4 мин - колкото кашкавалът да се разтопи.
* За да не е безцветно ястието може да поръсите с нарязан магданоз :) или с едро смлян червен пипер/пушен.
* Оставя се леко да се охлади, преди да се нареже и сервира. За още цвят сервирах със сотирани броколи - бланширани за 2-3 мин; задушени с масло малко, щипка сол и 2-3 ситно нарязани скилидки чесън
Забележките ми със звездички :)
* Не обичам да мия гъбите, но откакто е 👑 , пък и виждам как хората ги опипват в магазина, почти винаги ги мия. Ако мога, вземам си от нова касетка, която видимо не е преровена. Но дори да измиете гъбите, тук влагата им ще се изпари, докато се задушава каймата, пък и има ориз, който ще я поеме.
**Оризът - няма го в рецептата в книгата, но аз сложих, тъй като каймата ми е доста суха и този пласт щеше да стане доста трошлив при изваждането му. Ако каймата ви е нормално мазна - не слагайте.
*** И друг път съм писала, но когато варя картофи за пюре слагам вода до 2/3 от височината им в съда за варене. Те се сваряват, дори тя да е 2-3 пръста на дъното. Но имам чувството, че ако са варени в много вода, самите те стават с по-воден :) вкус и не толкова плътни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар