10 юни 2014 г.

Торта Павлова с ягоди



Идеята за торта „Павлова”, която от 7-8 години чакаше реализация е осъществена най-после с чудните ароматни и сочни ягоди от градината на мама. Е, и боровинки, но те са разнообразяване на цвета :) 




Продукти:
За целувчените блатове*:
4 белтъка
240 г захар
щипка сол
1 с.л. царевично нишесте
2 ванилии

За крема:
300 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
2 с.л. пудра захар

~ 600 г ягоди (измити и подсушени на мека кърпа, или кухненска хартия) и ~ 150 г боровинки**




Приготвяне:
* Фурната се загрява на 150оС.
* Белтъците с щипка сол се разбиват на средна скорост на миксера за 2-3 мин.
* Прибавят се ванилиите и нишестето и увеличава миксера на максимална скорост.
* На малки порции, лъжица по лъжица се прибавя захарта и продължава разбиването. Трябва да се получи гъст и лъскав крем, който като се обърне купата с дъното нагоре да не се стича.
*Правоъгълна голяма тава се покрива с хартия за печене.
* Начертават се два кръга с диаметър 20 см. (по диагонал, да се съберат в тавата). Хартията се обръща с очертаната част отдолу.
* Изсипва се белтъчната смес в кръговете, или шприцова така, че да ги запълни. На единия кръг се очертава борд по края, висок 1-1.5 см (за да събере повече сметана и плодове отгоре)
* Тавата се слага в загрятата фурна и градусите се намалят на 90°C. Пече се около два часа. Като се побутнат блатовете са твърди могат да се преместват по хартията. 
* Фурната се изключва и се оставят да изстинат напълно.

* Сметаната се разбива до твърди върхове и към нея се добавя заквасената сметана и захарта. Разбърква се отново – вече с лъжица или шпатула.
* На чиния/поднос за торта се поставя единия блат.
* Намазва се с част от сметаните и върху него се подреждат ситно нарязани ~¼ от ягодите.
* Поставя се втория блат и притиска, за да прилегне плътно върху сметаната и ягодите (но да не излязат парченцата ягоди отвън :))
* Върху него се разпределя останалата сметана и украсява с плодовете.



* Торта "Павлова" може да се сервира веднага или след няколко часа  престой в хладилника. На моите хора им хареса прясно приготвена :) с хрупкави целувки и нежна сметана. Аз я харесах повече с омекналите блатове и както се вижда от разреза парчетата не са особено фотогенични, но пък вкуса компенсира.
** Плодовете могат да бъдат всякакви любими, аз избрах сезонните  ягоди и малко замразени боровинки :)  за цвят
Вместо два, може да се направи един, по-голям и два пъти по-висок блат, оформен като гнездо (в средета да е по-нисък).  С печенето трябва да се внимава – на пипане целувката трябва да е с твърда коричка и като се побутне – да се отлепва от хартията. Цвета е много, много нежно кремав, почти бял.


26 коментара:

  1. Всеки, който прави своя вариант на торта Павлова, не пропуска да спомене и историята й. Накратко: създадена през 20-те години на миналия век, по време на турне на руската балерина Ана Павлова в Австралия и Нова Зеландия. Формата на блата е символизирала балеринската й пачка, а вкусът - феерията на танца. Била е украсена с не така популярния по онова време плод киви. За не толкова сръчните, слагам и себе си в това число, ще кажа, че тортата не е трудна за изпълнение - нужно е само търпение да се изсуши блатът /или блатовете/. После идва ред на крема и украсата - въпрос на импровизация. Красива импровизация. АНА /но не Павлова/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз пропуснах историята и точно заради това, че я има при всяка рецепта :)
      У нас Мише и приятеля му бяха впечатлени от името на тортата (може би повече от вкуса дори :)
      Благодаря за допълнението, Ани. Тортата наистина е много лесна - може ли човек да прави целувки, ще се справи - няма подравняване на блатове, специални кремове, глазури...

      Изтриване
  2. И аз все и се каня на тази вкусна красавица, но мисля, че ти си уцелила точно момента, Пепи, тези вкусни ягодки са като родени, за да я украсят и допълнят вкуса и на макс :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако човек обича сметана и целувки - винаги ще е момент :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Пепи, дали мога да си открадна парченцето... Ама сигурно някой ме е изпреварил, кой ще пропусне такава красота и вкусотия! :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, разкошна си я направила, цветн, нежна и феерична. прегръдки

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, много, ама много ми се иска да си гостуваме, ама не виртуално:))) То тези вкусотии, мила, трябва да бъдат опитани! Страхотна ти е Павловата, много красива и обилно с плодове! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна е станала,Пепи! С ягодки пък направо - супер!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,изказах се за тортата и няма да се повтарям,че нали знаеш,малко ми е трудно,но нямам против да я гледам и пълня очите,че толкова бяло- червена и накипрена е,като ягодова градинка!Най-важното е,че семейството е останало очаровано от вкуса и са се подсладили с удоволствие!
    Прегръдка,другарче мило и хубава сряда да бъде!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, имайки предвид, че не обичаш целувки, с радвам изключително много, че уважи тортата Павлова :)
      Благодаря ти, мила и хубава сряда да е и на теб!

      Изтриване
  8. Ах, че огромна Павлова! Страхотно, така се прави, не някакви апокрифни мини порцийки :)
    Чудесна е, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  9. Значи, когато дойда на гости, си избирам това за десерт,едно печено зайче за основно и онази салата на "глухаря":))! Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  10. И двете ти рецепти в гостуването са страхотни, Пепи, но
    тортата е впечатляваща - много свежа, колоритна и ефектно декорирана.
    Моите комплименти, чудесен тандем с Илианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно е тортето, Пеп! Не съм правила Павлова.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, дами мили!
    Мария, вярно големичка стана, но не се оплаквахме :)
    Нели, ти само кажи кога ще идваш, пак ще направя. Първия път беше "трудно" да се наканя.

    ОтговорИзтриване
  13. Каквото и да кажа, за тази торта ще бъде малко.Толкова е свежа и изглежда по лека, макар, че с тази сметана не знам колко е. Но е пухкава като сняг.Поздравения за вида,който сте успяли да постигнете и начина по който сте подредили плодовете от горе.Ще си препиша рецептата и ще се опитам и аз да я направя пък дано ми с е получи, само боровинките не знам от къде да ги купя, но ще видим.Друго,което така силно ме впечатли в тази торта е че има вкусни целувки,които страшно много обичам, комбинацията е прекрасна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложете каквито плодове има, ето сега ще излязат малините, хубавите праскови, касис. Най "сложната" част от правенето на тортата е печенето на целувката. Ще се справите :)

      Изтриване
  14. Много любима торта, която си аранжирала много красиво :)
    Лесно и бързо се приготвя, бързо се изяжда и я предпочитам за летните дни, ако се налага да правя торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, при теб вярно има много варианти на Павлова с различни плодове :)
      Тези дни ще я направя пак аз :)

      Изтриване
  15. Направих я с пресни ягоди и стана супер! :) Сега се чудя с какво да заменя пресните плодове и пак да е хубаво? Замразени сигурно, но дали ще стане с мармалад от диви ягоди или с ягоди от компот?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Замразените ще се отпуснат и влагата им ще иде в крема и целувките, поради което не е удачно използването на замразени плодове. Както и плодовете от компот. По-добре ползвай зимни плодове - банани, киви, портокали, като ги глазираш с малко сладко от диви ягоди за аромат.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...