14 юли 2011 г.

Портокалови мъфини с маково семе


които за една седмица правя два пъти. Всъщност седмицата не е свършила girl_haha

Рецептата показа Латинка,  но втория път замених маслото с олио и кексчетата се получиха по-нежни, пухкави - и вече без маслото - с по-изпъкнал портокалов аромат.
Латинка е девойка, за която понякога си мисля, че определено живее само на мъфини :)))  Има толкова много рецепти при нея, че ако започне човек да ги пробва всички, ще си докара........ отеснели панталонки. 


Продукти:
3/4  чаена чаша прясно мляко (180 мл. )
100 мл олио (масло е в нейната - 125гр.)
3/4 чаена чаша захар  (180гр)
2 яйца
настъргана кора на 1  портокал
1/3 чаена чаша портокалов сок (80 мл)
2  и  1/2 чаени чаши брашно (от по 240мл)
10 гр. бакпулвер (1 пакетче)
2 с.л. маково семе
щипка сол

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Разбъркват се яйцата със захарта, прибавя се последователно олиото, кората и сока на портокала, прясното мляко  и разбърква  с телена бъркалка при в сяко прибавяне на продукт. ( Мъфините ги бъркам само с телената бъркалка, миксера  вкарва прекалено много въздух в сместа)
* Смесват се  брашното,  бакпулвера и солта.
* Прибавят се на 2-3 части към мократа смес и разбъркват внимателно.
* Форма за мъфини се зарежда с хартиени капсули, или намазват гнездата с четка и мазнина. 
* Пълнят се до 2/3 от  височината и пекат в загрятата фурна около 20 мин, или: пробатата с клечка за зъби да излезе суха.



*** От тази доза излязоха 18 мъфина (12 от тавата-форма за мъфини и още 6 индивидуални. ) За единичните бройки използвам обикновено силиконовите сърчица-форма за мъфини, силиконовите рози - горната снимка, или алуминиеви "кутийки" от пастет, в които поставям хартиените форми за мъфините. Тези от пастет са много подходящи, когато не се събере сместа в тавата за мъфини и трябват още 2-3 гнезда. В ранните години на кулинарния интернет :))) и когато нямаше толкова видове тази за мъфини, Джема ни каза този номер с тези алуминиеви формички от пастет. Те са и доста твърди и стават за многократна употреба. 




11 коментара:

  1. Пепче, толкова апетини са станали :)
    И така хубаво са се надигнали, любобитно да огледат!
    Много хубави идеи за кутийките и телената бъркалка!
    Набързо си взех едно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, май имаш възможност да ги направиш още поне два пъти :)
    Харесват ми :)
    Поздрави и хубав край на седмицата от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи
    и ти изкушаваш:)
    Портокалов аромат и маково семе са чудесна комбинация - обичам я, а мъфините са станали страхотни!
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Да, Дианка, нали ти сама показа мъфини с мак съвсем скоро :) Благодаря ти и лека нощ!
    Зори, поне веднъж още ще направя, очерта се :)
    Хубав петък и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Определено звучи много ароматно и изглеждат много пухкави! Латинчето наистина радва със страхотни рецепти!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Пеп-чо, ама как само си ги издокарала - всичките издули шапчици...много харесвам вкуса на маковото семе в сладкиши и си запазвам рецептата за някой повод.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,дай едно мъфинче насам,като им свърши фотосесията!Я,какви са накипрени!Чуднички!

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо... че кой не познава Мъфинка! :))
    Чудесен избор Пепи и едно така вкусно изпълнение.
    Ще ме заразите и мен с тях накрая.

    PS. Със свинско не стават ли?

    ОтговорИзтриване
  9. Веднага ми се прииска да се взема два-три, мисля да изпробвам в кексова форма лимоновия вариант. Прегръдки, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  10. Еви, лимоновия вариант и аз го мисля :) теб така и не те хвана мъфин-манията :) Аз му се дърпах две години...
    Прегръдка и хубава седмица!
    Драго, може със свинско, но без захарта ,представи си - солени мъфини с мръвка и мак..... можеш да разработиш проекта :))
    Еликсирче, от следващата партида ще почерпя :)
    Мариета, Миленка, благодаря ви! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...