Тези бутерки бяха хит преди 10-на години в бг-мамата, споделени от девойка с ник Лабрекс (от нея ми е и рецептата за Соломони-те, страхотните бързи пържолки за 10 мин.) От там се нароиха в почти всички кулинарни сайтове и блогове, та чак си мислех, че и аз съм ги публикувала До миналата седмица, когато спорихме с един млад мъж, който все още не вярва, че така се казват. Измислица било.... Че то и Кордон бльо буквално означава "Синя лента", но в този шницел няма нищо синьо Буквално обаче тези бутерки се топят на езика - сладки, с маслен сос, отдолу сочни, а отгоре с хрупкава коричка.... Правят се много бързо, няма да обяснявам и колко бързо се изяждат :) и как ги обичам още топли... Но имам воля и се спирам на третата.
Давам рецептата за 500/550 г бутертесто, ако Ви притеснява, че тестото ще е сурово заради газираната напитка - направете половин доза и опитайте. Всъщност отдолу е като парено тесто и съвсем не е сурово, тъй като се "вари" в този сос 30-на мин. Правила съм с ябълки, банани и круши - ще стане и с праскови и сливи. Този път е смесен :) ябълка и круша, всяка кифличка е изненада - не се знае какъв плод ще има вътре. Тестото нарязвам на сравнително малки триъгълници, за да има най-много два пласта тесто по плода ; няма нужда от повече тесто. Между тях т рябва да се остави разстояние, тъй като варят се-пекат се, тестото се надува Естествено тестото може да се нареже и на правоъгълници. Времето за печенето е различно - ако е метална, може да я сложите в загрята фурна и са готови за 20-на мин, ако формата трябва да се загрява постепенно - поставяте в студена фурна и печете за около 40 мин - до зачервяване :) накъде между средно и долно ниво на фурната, но не на дъното.
Продукти:
2 пакета охладено бутертесто ( ~550 г)
2 плода - ябълка и круша, средно големи
150 г захар (кафява)
100г масло
300мл сладка газирана напитка (Спрайт, Миринда, Фанта)
Приготвяне:
* Плодовете се белят и почистват от семките.
* Нарязват се на 12 резенчета (може и на по-малко, ако искате повече плод вътре)
* Тестото се разстила и нарязва на триъгълници, или правоъгълници, основата на които да бъде малко по-голяма от дължината на резена плод.
* Завиват се и нареждат в леко намаслена тава. Между тях трябва да има по ок 1-1,5см. разстояние.
* Маслото се размеква много добре и смесва със захарта.
* Разпределя се върху бутерките долу-горе равномерно.
* В тавата се налива газираната напитка - не директно върху кифличките, за да не отмие захарта, а между тях, или до ръба на тавата. Течността не трябва да надвишава 2/3 от височината на кифличките.
* Пекат се - ако са в метална тава - в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване, ако такава е керамична, стъклена, аркопал - поставят се в студена фурна и тогава се включва.
* Пекат се до зачервяване. Когато са готови, течността трябва да е останала малко, но това не бива да Ви притеснява - остава един сладък сос :) който никога не стига за гарниране на всичките бутерки :) затова може да ги поднесете и с топка сладолед, особено ако ги сервирате топли.
Прекрасна рецепта!И всичко публикувано от Вас е чудесно.Готвя изцяло по рецептите от блога.Благодаря и бъдете здрава!
ОтговорИзтриванеЕхааа! Много благодаря за огромното доверие!
ИзтриванеЗдраве и на Вас и семейството Ви!
О, правила съм тази рецепта, добре, че ме подсети - бързи и вкусни.
ОтговорИзтриванеей сега като излязат и другите летни плодове, гледай как ще хапваме :)
Изтриване