13 октомври 2020 г.

Пилаф с ориз и арпа фиде

              Или Шехриели пилаф, от арабската кухня. Едва ли е съвсем в оригинал при мен, но според опитваното в Одрин и турските ресторанти тук е много, много близко. И да се абстрахираме от пържолите отзад (соломониLaughing  Добрият пилаф според съседите, освен  с булугр, или ориз се прави с масло и врял бульон/вода (отдавна съм разбрала, че за добре приготвенията, неслепен ориз, течността, с която се залива трябва да е вряла) Може да се приготви и с обикновено фиде, но то е доста по-нежно и е готово преди ориза. Арпа-фиде - то  е вид паста с форма на издължени едри оризови зърна, разпространена в средиземноморската и арабските кухни. Видът е познат още като Орзо (Orzo или rizzoni ) по италиански, или критараки (κριθαράκι) по гръцки. У нас под името "арпа фиде" и я има почти във всеки магазин при пастите. Дребна и нежна, подходяща за гарниране на много ястия с месо; комбинирана със зеленчуци, или да замени ориза в други. Тук приготвеният пилаф е за гарнитура, но може да се приготви с късчета пилешко (или друго) месо.

Продукти:

1 чаша от 150мл ориз
1 чаша от 100мл арпа фиде (за по-лесно ги измервам в мерителна кана )
1 съвсем малка глава лук (трябват ни 2 с.л. съвсем ситно нарязан лук)
2 с.л. олио и 2 с.л. масло (ок 40г )
~650-700 мл бульон (или вода, но с бульон определено е по-вкусно. Ползвам домашен пилешки. Ако бульонът е солен, както обикновено е при мен - не слагам допълнително сол )
още ок. 60г масло
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
* Арпа фидето и оризът се измиват на течаща вода (всеки продукт отделно :))
* В тенджера (или по-голям тиган с капак) се загряват маслото и олиото.
* Поставя се измитото арпа фиде и запържва до смяна на цвета - трябва да покафенее.
* Прибавя се измитият ориз и ситно нарязаният лук и запържват заедно за минутка.
* Налива се врелият бульон/вода и оставя да къкри под капак на ниска степен на котлона, докато оризът поеме течността - около 15-20 мин, през което време се разбърква няколко пъти.
* Когато оризът набъбне се прибавят солта и пипера, останалото масло, разбърква добре и тенджерата се отстранява от котлона. Така затворена с капак тенджерата трябва да постои още 8-10 мин., преди да се сервира пилафът.

   ПП: ето още две идеи за гарнитури с ориз :)  Както и рецептата за този пъстър ориз за гарнитура - всъщност са три вида ориз - черен, червен и басмати. 
На снимката долу  тъмната  топка е черен, императорски ориз,  сготвен както съм писала при пъстрия ориз, но с добавени манатарки - запържват се с чесъна и накиснатия ориз. По-светлата топка е пълнозърнест басмати ориз със стафиди - след леко запържване, към оризът се  налива врялата вода/бульон, прибавят се стафидите и се готви до готовност. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...