22 януари 2010 г.

Ореховки

Ореховки всякакви обичаме в къщи. Без значение дали са "бодливите" Ореховки на Жул, или тези белтъчените. Понякога стават по-светли, понякога - по-тъмни. Мисля си, че зависи от орехите, когато са ми по-стари те са по-тъмни, а орехите нова реколта са по-светли. Но тъй като по-тъмни на цвят повече привличат, лъжичка какао помага за по-добър тен.


Продукти:
5 белтъка
1 ч л лимонов сок
1 1/3 ч чаша захар
2 1/2 -3 ч.ч фино смлени орехи
няколко капки течна есенция по желание

(1 каф. л. какао  за цвят, ако са нова реколта орехите) 


Приготвяне:

* Фурната се включва на 100 - 110*
* Разбиват се белтъците и захарта на гъст сняг, като по време на разбиването се прибавя и лимоновия сок по малко.
* Прибавят се фино смлените орехи и разбърква внимателно с лъжица.
* Взема се от сместа с чаена лъжица и поставя върху пекарска хартия.
* Тавата се поставя във фурната и се суши продължително време (като се пипне с пръст да е поизсъхнало - леко покафеняват )
* Отлепват се от хартията докато са топли.

Ако се приберат в кутия омекват след 2-3 дни smile1 но дозата е малка - излизат около 40 броя и не стигат до там innocent

23 коментара:

  1. Хубави и малко неправени вече рецепти - както прасковките, така и тези.
    Като се връщам, често искам от лелите си нещо от този тип - някои го правят, но тези по градовете, даже не си намират рецептите, защото купуват всичко готово.

    ОтговорИзтриване
  2. Аха, Не намират, друг път ;) Просто е по-лесно за някои хора да си купят готово, вместо да направят.
    Ние сме на обратната вълна - предпочитаме домашно приготвените.

    Приятни почивни дни, Райна!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Пепчо! Толкова обичам да ползвам твои рецепти. Достъпни като продукти и винаги много успешни!
    Благодаря ти!
    (Ани, Кенга или annny...)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Ани с много имена :)))
    И добре дошла :)
    Много се радвам, че ти допадат моите рецепти, аз ти благодаря, за оказаното доверие в мен и тях :-)
    Поздрави и на теб, хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. горе-долу за колко време се пекат

    ОтговорИзтриване
  6. След 3-.та мин. започват да се проверяват. Не съм засичала време. Като се пипнат с пръст - коричка да е, не да потъва.

    ОтговорИзтриване
  7. Моля ви, дайде съвет за рабиването на белтъците- каквото и да правя не могат да ми се получат така както трябва- на гъст сняг :( Уж миксера ми е хубав..не знам защо така?! Винаги си казвам..май ги бия вече от доста време и спирам (а може би трябва по повече)..

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей,
    Когато разбивам белтъците оставям няколко часа яйцата извън хладилник. Да са на стайна температура. За по-лесно разбиване капвам по някоя капка лимонов, както съм писала. Или някога - щипка сол. Ако искаш - пробвай да ги разбиваш на водна баня - така със сигуррност се сгъстяват.

    ОтговорИзтриване
  9. При разбиването на белтъците е много важно съдът, в който ще извършваш това свещенодействие да e абсолютно сух, иначе никога няма да ти станат добре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, точно така е. Ако пък съдът, в който разбиваме белтъците е меден времето за разбиване се намалява почти наполовина :) убедих се на едно място с очите си и няма да спра да търся медна купа за такива цели :)

      Изтриване
    2. az znam ot moiata maika che tryabva da se rzbivat v edna posoka , inache ne stavat dobre

      Изтриване
    3. Ами явно стават. Миксера съвсем не бърка в една посока, минало ми е времето, когато бърках с тела в една посока.

      Изтриване
  10. Пепи,много ти благодаря за сполучливата рецепта. Вчера ги направих и сега има само3останали.Да си жива и здрава!Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниелка, ама ти си рекордьор с 3 останали :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  11. Добро утро :)
    преди няколко дни направих ореховките и станаха много хубави. Днес ще правя отново, влезнаха в списъка с любимите сладки на фамилията.
    Благодаря за хубава рецепта.
    Поздрави, Албена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добро утро, Албена :) радвам се, че сте харесали ореховките - това си е добрата стара класическа рецепта за тях. Лошото е, че дозата е малка :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Това не са оригинални рецепти за ореховки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво значи оригинални? щом са с орехи, значи са ореховки - сполучливи и вкусни

      Изтриване
  13. Дайте идея за жълтъците, които остават след направените ореховки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. идеи много - ето едни пъстри омлети във формата за мъфини http://pep-4o.blogspot.com/2015/05/blog-post_13.html
      Може да ги ползвате за всякакви омлети, фритати/което си е пак вид омплет, за плънка на чушки със сирене, за баница - когато ми остават такива, обикновено ги използвам за такива - не е нужно цели яйца да разбивам.
      В Крем карамел също не влагам точен брой цели яйца - ако имам останали белтъци, или жълтъци - заминават в него

      Изтриване
  14. Отговори
    1. Не се пекат, а се сушат на 110 градуса. След като постоят час и половина във фурната ги пробвате с пръст както съм писала по-горе

      Изтриване
  15. Mnogo spolucliva resepta blagodara jıltısite gi polzvam za zastroyka na supi

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...