Лахмаджун са турски питки с кайма, подобни на пиците. В оригинал каймата трябва да бъде от агнешко, или овче смляно месо, но тъй като у дома голямата част не го обичат, аз ги правя с телешка кайма. А специално за девойчето понякога и с разтопен кашкавал отгоре, което ги превръща от Лахмаджун в пици с кайма. Както и да се наричат - питките с кайма са страхотни. Улеснявам си приготвянето им като правя плънката от по-рано - предната вечер примерно, така с готовото тесто стават бързо :) Обикновено се сервират с парче лимон, резени домати, или зелена салата :) но освен доматите, другите продукти у нас не вървят с тези питки.
Продуктите
са от това тесто за нашата любима пица. Но половин доза
~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части)
1/2 кубче жива мая - 20 гр.
~ 50 мл. олио
по една ч.л. сол и захар
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето
За плънката:
~ 600г смляно телешко месо
консерва домати от 400 г. , или 2 средни домата - настъргани + 1 ч.л. захар (или 250 мл от този готов доматен сос )
зехтин 50мл.
1 чушка/пиперка
1 малка глава лук и 2-3ск. чесън
1 ч.л. риган
щипка кимион, щипка черен пипер
няколко стръка магданоз
сол на вкус
кашкавал за поръсване, по желание, когато ги сервираме под името "Пица с кайма" :) и гъби в плънката.
Приготвяне:
* Тестото се замесва, както съм записала в горната рецепта и разделя на топки според броя на пиците, които ще правим /аз писах вече 8/ . ПП: Само че вече имам машина за хляб и просто си замесвам тестото там.
* Оставят се да втасат, завити със свежо фолио и кърпа на топло.
През това време се приготвя плънката:
* Ситно нарязаните лук, чесън и чушки се задушават в мазнината за минутка.
* Прибавят се каймата, намачканите домати от консерва (или настъргани пресни).
* Каймата се натрошава в соса, за да стане на трохи.
* Задушава се, докато остане на мазнина. Прибавят се приготвените подправки - чубрица, сол, кимион. За лахмаджун каймата не се задушава предварително, но да приемем, че това са пици :) с кайма и въпреки, че в пълнуните чушки и сармите слагам плънката сурова, тук предпочитам да задуша каймата предварително - за 10-на минути.
* Охлажда се.
* Взема се топка тесто, размесва отново и върху набрашнена повърхност на маса или плот се точи кръг, тънък около 5мм. (най-добре е да се изтъни с ръце, като при пицата)
Поставя се в тава за печене, или застлана с хартия за печене - кръговете може да са малки и да се съберат по няколко в голяма тава на фурната
Всеки кръг се намазва обилно със сместа с кайма.
Печенето:
- Ако искаме да бъде с дебел блат - в студена фурна, която включваме на 200* когато поставяме тавата с пицата. Пече се около 15-20 мин до запичане на каймата отгоре. Така блата се надува от постепенното увеличаване на топлината и втасва още веднъж;
- За любителите на пици с тънички и хрупкави блатове - докато се пригготвят пиците, фурната се загрява на 250*, тавата се поставя в горещата фурна. Така за 7-10 мин. е готова.
- А за любителите на "всяка пита е пица, само ако има разтопен кашкавал отгоре", на половината от времето за печене се изважда тавата и поръсват пиците с настърган кашкавал или моцарела.
Няма коментари:
Публикуване на коментар