2 януари 2010 г.

Бейби картофки с гъби, филе и кашкавал




Взаимствани /и често  правени у дома,/ повече от година от съседното на работа кръчме (там без гъбите).
Първо татко не ми даваше от дребните картофчета - били за животните
smile1smile1  .... малко бавно се разбрахме, че точно такива дребни искам.


Продукти за 5 порции:
1 кг дребни картофи
250 г гъби (печурки)
250 г варено пушено филе (или шунка)
250 - 300г кашкавал

6-7 с л мазнина за задушаване (който иска може повече) 
по желание - 1с.л. вегета или друга универсална подправка за  картофите 

копър, чесън - по желание (т.е. не всеки път, когато ги правя)

Приготвяне:
* Картофите се сваряват! не разваряват, в подсолена вода - ако са пресни - предварително обелени (тук понякога ползвам лесния метод с разтръскването със сол) , ако са стари - белят се след като се сварят. В случая са пресни.
* Пържат се  в тиган, на силен котлон /или във фритюрник/ с мазнината  до леко зачервяване (ако се ползва вегета или подправка - тук е момента да се прибави).
* Разбъркват се -3 пъти внимателно, да не се разкъсват
* Изваждат се в широка чиния. Мазнината от тигана се изсипва в друг съд -  оставят се в него  само 1-2 лъж.
* Поставят се почистените и нарязани гъби и запържват за 4-5 мин. 
* Прибавя се филето/шунка/ в.п. бекон, нарязано на дребни кубчета. Задушават се още  2-3 мин. (ако гъбите са  мариновани - заедно с филето се задушават 2-3 мин.). Ако се прибавя копър или чесън - сега е момента  - копъра ситно нарязан и 2-3 пасирани скилидки чесън. Разбърква се всичко. 



* Разпределят се върху картофчетата. Настъргва се кашкавала  и запича на грил или на горен реотан във фурната до запичането му.
* Може да се поръси със ситно нарязан магданоз (за любители) и подправки по желание преди сервиране.


***Ако искате да са по-ароматни, може при варенето да поставите стрък розмарин  или мащерка при тях. 

Тези картофки са едни от  бързите ми вечЕри.  Сварявам ги - или предната вечер, или сутрин преди работа, а вечер само запържвам и обединявам всичко. 


Вместо с малки картофчета също така вкусно се получава и с нормално големи картофи, нарязани на едри кубчета, а за още по-бързо, завъртяни на грила в микровълновата фурна. Както се вижда по-долу. smile1 



7 коментара:

  1. Много вкусно,лесно и бързо.Рецептата я изпробвах и страшно ни допадна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери!
    Радвам се, че ви е харесала :)

    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, много ни хареса!
    Благодаря за вкусната рецепта!

    Между другото, много ти се радвам и съм голям почитател на твоята кухня, много неща съм научила от теб. Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Биби! Много, много се радвам, да те видя отново.
    Благодаря за доверието, което оказваш на моите рецепти, радвам се, че съм полезна.
    А иначе - нали знаеш, човек се учи докато е жив :)

    Поздрави и се надявам да те срещам по-често :)

    ОтговорИзтриване
  5. от cveteto3101
    И вкусно, и лесно, и бързо! Както всичките ти хубави рецепти, Пепи! Само един въпрос за варианта ти в МВ-печка. Похлупват ли се с капак? Защото моята печка има разделени функции - или само МВ или само запичане (грил, като обикновена печка). Привет от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те са готови, Цвети, грил е, само колкото да загрява отгоре и да се разтече кашкавала.
      Не похлупвам с капак тогава.

      Изтриване
    2. Здравей :) добре си ми дошла тук :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...