2 януари 2010 г.
Бейби картофки с гъби, филе и кашкавал
Взаимствани /и често правени у дома,/ повече от година от съседното на работа кръчме (там без гъбите).
Първо татко не ми даваше от дребните картофчета - били за животните .... малко бавно се разбрахме, че точно такива дребни искам.
Продукти за 5 порции:
1 кг дребни картофи
250 г гъби (печурки)
250 г варено пушено филе (или шунка)
250 - 300г кашкавал
6-7 с л мазнина за задушаване (който иска може повече)
по желание - 1с.л. вегета или друга универсална подправка за картофите
копър, чесън - по желание (т.е. не всеки път, когато ги правя)
Приготвяне:
* Картофите се сваряват! не разваряват, в подсолена вода - ако са пресни - предварително обелени (тук понякога ползвам лесния метод с разтръскването със сол) , ако са стари - белят се след като се сварят. В случая са пресни.
* Пържат се в тиган, на силен котлон /или във фритюрник/ с мазнината до леко зачервяване (ако се ползва вегета или подправка - тук е момента да се прибави).
* Разбъркват се -3 пъти внимателно, да не се разкъсват
* Изваждат се в широка чиния. Мазнината от тигана се изсипва в друг съд - оставят се в него само 1-2 лъж.
* Поставят се почистените и нарязани гъби и запържват за 4-5 мин.
* Прибавя се филето/шунка/ в.п. бекон, нарязано на дребни кубчета. Задушават се още 2-3 мин. (ако гъбите са мариновани - заедно с филето се задушават 2-3 мин.). Ако се прибавя копър или чесън - сега е момента - копъра ситно нарязан и 2-3 пасирани скилидки чесън. Разбърква се всичко.
* Разпределят се върху картофчетата. Настъргва се кашкавала и запича на грил или на горен реотан във фурната до запичането му.
* Може да се поръси със ситно нарязан магданоз (за любители) и подправки по желание преди сервиране.
***Ако искате да са по-ароматни, може при варенето да поставите стрък розмарин или мащерка при тях.
Тези картофки са едни от бързите ми вечЕри. Сварявам ги - или предната вечер, или сутрин преди работа, а вечер само запържвам и обединявам всичко.
Вместо с малки картофчета също така вкусно се получава и с нормално големи картофи, нарязани на едри кубчета, а за още по-бързо, завъртяни на грила в микровълновата фурна. Както се вижда по-долу.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много вкусно,лесно и бързо.Рецептата я изпробвах и страшно ни допадна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала :)
Поздрави и на теб!
Пепи, много ни хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната рецепта!
Между другото, много ти се радвам и съм голям почитател на твоята кухня, много неща съм научила от теб. Благодаря ти !
Здравей, Биби! Много, много се радвам, да те видя отново.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, което оказваш на моите рецепти, радвам се, че съм полезна.
А иначе - нали знаеш, човек се учи докато е жив :)
Поздрави и се надявам да те срещам по-често :)
от cveteto3101
ОтговорИзтриванеИ вкусно, и лесно, и бързо! Както всичките ти хубави рецепти, Пепи! Само един въпрос за варианта ти в МВ-печка. Похлупват ли се с капак? Защото моята печка има разделени функции - или само МВ или само запичане (грил, като обикновена печка). Привет от мен!
Те са готови, Цвети, грил е, само колкото да загрява отгоре и да се разтече кашкавала.
ИзтриванеНе похлупвам с капак тогава.
Здравей :) добре си ми дошла тук :)
Изтриване