Тези мариновани сирена ги правя от много години. Както татко казваше преди време - "На вас ви трябва една кравичка пред блока" - толкова млечни продукти ползваме. Без сирене или айрян не минава сядане на масата. А Ники дори се унася - обича да яде Сиренова каша със сирене.
Да се върна на маринованите сиренца - в старото предаване "На кафе" с Гала, имаха водеща на кулинарната рубрика - Варвара. Тази жена показа много дребни хитринки, много вкусни рецепти, много аламинути, изобщо - ходеща кулинарна енциклопедия бих казала. Защото освен старите традиционни ястия, тя показваше и новости в кухнята, нови продукти, рецепти, похвати......
Хайде сиренцата да покажа
Продуктите са ориентировъчни:
300г сирене (подбира се твърдо, без шупли сирене - овче, краве, козе)
100г кашкавал, моцарела,
около 200мл зехтин /толкова, че да се покрие сиренето, като се постави в буркан или купа с капак
сушени домати по желание
подправки:
риган, черен/бял пипер, червен лют пипер, мащерка, босилек, чесън
Приготвяне:
* Сиренето, морацелата и кашкавалът се нарязват на кубчета.
* Чесънът се накълцва на ситно. Прибавя се по една голяма щипка от всички подправки.
* Поставят се в буркан от около 800 мл и се долива със зехтин догоре.
* Бурканът се затваря и прибира в хладилник. Готови са за хапване след 5-6 дни.
Може и по-малко, но колкото повече стоят, толкова по-ароматни стават сирената.
След като свършите сирената от буркана, зехтинът може да използвате за овкусяване на салати, или пък просто да заредите с още сирена в него :)
Тук е мястото да кажа, че с подправките и сирената може да се подходи индивидуално - кой каквито обича. По желание може да се прибавят маслини, каперси, чери домати, дребни яйца.
Както и да направя признанието, че у нас повече от 4-5 дни не може да се остави да се маринова. Сиренето е много по-ароматно, ако се маринова с пресни подправки. Използвайте такива, ако имате. Със сухи винаги може :)
Пепи обичам много мариновани сиренца..
ОтговорИзтриването аз на масата без сирене не сядам :-)
Спокойни почивни дни!
Много хубави тези сиренца, Пепи!!!! Ще ги пробвам непременно. И ние сме млекопитаещи...значи може някои други неща в даден момент да не са в наличност, но без кисело, прясно мляко и сирене в хладилника не оставаме.
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Браво, момичета,
ОтговорИзтриваневие ме успокоявате, че не сме само ние фено/маниаци на тема мляко и сирена :)
Поздрави!
Много апетитно, Пепи.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весела неделя. :)
Magi
Благодаря, Маги :)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица на теб!
Не ми се иска да пропусна този страхотен пост. Много добра идея за сиренца. Непременно ще мина през магазина да избера по-твърдо сирене. Само не знам как ще изчакаме 10-те дни :D
ОтговорИзтриванеВарвара наистина даваше много ценни съвети и предлагаше интересни рецепти.
Какви 10, Таня, най-много 5 дни и са готови :)
ОтговорИзтриванеВ събота си затворих еднолитров буркан със сирене и кашкавал.Стана страшно вкусно.Днес намерих и приложение на част от останалото олио в буркана.Мариновах пилешко месо и направих винен кебап.Който също беше сготвен с ароматното олио.Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави:Просто Хари от Бг-мама:)
Пепи, много обичам мариновано сирене, но го бях съвсем забравила и тоооолкова отдавна не съм правила. Не съм се сещала и да комбинирам с моцарела и кашкавал, мариновала съм само бялото саламурено. Ще се поправя моментално, много ме спечели с твоя вариант. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави предновогодишни дни!
Лети, покрай зимните празници се сетих и аз, че не съм слагала.... цяла вечност. От пролетта май. Всякакви сирена слагам :) дори топено сирене.
ИзтриванеПрегръдки и на теб и Весело посрещане на Новата година!
А какъв е срокът на годносг на мариновано сирене
ОтговорИзтриванеТо си е в зехтин, месец е стояло и не се променя. Повече у нас не се е задържало.
Изтриване