Ореховки всякакви обичаме в къщи. Без значение дали са "бодливите" Ореховки на Жул, или тези белтъчените. Понякога стават по-светли, понякога - по-тъмни. Мисля си, че зависи от орехите, когато са ми по-стари те са по-тъмни, а орехите нова реколта са по-светли. Но тъй като по-тъмни на цвят повече привличат, лъжичка какао помага за по-добър тен.
Продукти:
5 белтъка1 ч л лимонов сок
1 1/3 ч чаша захар
2 1/2 -3 ч.ч фино смлени орехи
няколко капки течна есенция по желание
(1 каф. л. какао за цвят, ако са нова реколта орехите)
Приготвяне:
* Фурната се включва на 100 - 110*
* Разбиват се белтъците и захарта на гъст сняг, като по време на разбиването се прибавя и лимоновия сок по малко.
* Прибавят се фино смлените орехи и разбърква внимателно с лъжица.
* Взема се от сместа с чаена лъжица и поставя върху пекарска хартия.
* Тавата се поставя във фурната и се суши продължително време (като се пипне с пръст да е поизсъхнало - леко покафеняват )
* Отлепват се от хартията докато са топли.
Ако се приберат в кутия омекват след 2-3 дни но дозата е малка - излизат около 40 броя и не стигат до там
Хубави и малко неправени вече рецепти - както прасковките, така и тези.
ОтговорИзтриванеКато се връщам, често искам от лелите си нещо от този тип - някои го правят, но тези по градовете, даже не си намират рецептите, защото купуват всичко готово.
Аха, Не намират, друг път ;) Просто е по-лесно за някои хора да си купят готово, вместо да направят.
ОтговорИзтриванеНие сме на обратната вълна - предпочитаме домашно приготвените.
Приятни почивни дни, Райна!
Ех, Пепчо! Толкова обичам да ползвам твои рецепти. Достъпни като продукти и винаги много успешни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
(Ани, Кенга или annny...)
Здравей, Ани с много имена :)))
ОтговорИзтриванеИ добре дошла :)
Много се радвам, че ти допадат моите рецепти, аз ти благодаря, за оказаното доверие в мен и тях :-)
Поздрави и на теб, хубави почивни дни!
горе-долу за колко време се пекат
ОтговорИзтриванеСлед 3-.та мин. започват да се проверяват. Не съм засичала време. Като се пипнат с пръст - коричка да е, не да потъва.
ОтговорИзтриванеМоля ви, дайде съвет за рабиването на белтъците- каквото и да правя не могат да ми се получат така както трябва- на гъст сняг :( Уж миксера ми е хубав..не знам защо така?! Винаги си казвам..май ги бия вече от доста време и спирам (а може би трябва по повече)..
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеКогато разбивам белтъците оставям няколко часа яйцата извън хладилник. Да са на стайна температура. За по-лесно разбиване капвам по някоя капка лимонов, както съм писала. Или някога - щипка сол. Ако искаш - пробвай да ги разбиваш на водна баня - така със сигуррност се сгъстяват.
При разбиването на белтъците е много важно съдът, в който ще извършваш това свещенодействие да e абсолютно сух, иначе никога няма да ти станат добре :)
ОтговорИзтриванеда, точно така е. Ако пък съдът, в който разбиваме белтъците е меден времето за разбиване се намалява почти наполовина :) убедих се на едно място с очите си и няма да спра да търся медна купа за такива цели :)
Изтриванеaz znam ot moiata maika che tryabva da se rzbivat v edna posoka , inache ne stavat dobre
ИзтриванеАми явно стават. Миксера съвсем не бърка в една посока, минало ми е времето, когато бърках с тела в една посока.
ИзтриванеПепи,много ти благодаря за сполучливата рецепта. Вчера ги направих и сега има само3останали.Да си жива и здрава!Даниела
ОтговорИзтриванеДаниелка, ама ти си рекордьор с 3 останали :)
ИзтриванеДа ви е сладко!
Добро утро :)
ОтговорИзтриванепреди няколко дни направих ореховките и станаха много хубави. Днес ще правя отново, влезнаха в списъка с любимите сладки на фамилията.
Благодаря за хубава рецепта.
Поздрави, Албена
Добро утро, Албена :) радвам се, че сте харесали ореховките - това си е добрата стара класическа рецепта за тях. Лошото е, че дозата е малка :)
ИзтриванеПоздрави!
Това не са оригинални рецепти за ореховки.
ОтговорИзтриванеКакво значи оригинални? щом са с орехи, значи са ореховки - сполучливи и вкусни
ИзтриванеДайте идея за жълтъците, които остават след направените ореховки
ОтговорИзтриванеидеи много - ето едни пъстри омлети във формата за мъфини http://pep-4o.blogspot.com/2015/05/blog-post_13.html
ИзтриванеМоже да ги ползвате за всякакви омлети, фритати/което си е пак вид омплет, за плънка на чушки със сирене, за баница - когато ми остават такива, обикновено ги използвам за такива - не е нужно цели яйца да разбивам.
В Крем карамел също не влагам точен брой цели яйца - ако имам останали белтъци, или жълтъци - заминават в него
kolko minuti se petsat orexovkite?
ОтговорИзтриванеНе се пекат, а се сушат на 110 градуса. След като постоят час и половина във фурната ги пробвате с пръст както съм писала по-горе
ИзтриванеMnogo spolucliva resepta blagodara jıltısite gi polzvam za zastroyka na supi
ОтговорИзтриване