Скъп спомен от всяко детство. Нямаше тържество или празник без тях.Когато мама започваше да ги прави, всички бяхме впрегнати в овалването на топчетата. Сега моите човечета клинчат. От овалването им. От яденето - не
Продукти:
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч кисело мляко
1 ч л сода за хляб
1 ч л амоняча сода
1 ч ч олио
2 ванилии
4 1/2 ч ч брашно (за твърдо тесто)
още:
1,5 - 2 ч ч смлени орехи
около 700г конфитюр (сравнително рядък)
1 пак масло (125гр)
боя за сладки - червена и жълта
захар за овалване - около 300гр.
Приготвяне:
* Разбиват се яйцата заедно със захарта - с вилица.
* Прибавят се и останалите продукти - поетапно, като содата и амоняка се гасят в киселото мляко.
* Омесва се тесто, което не трябва да лепне по ръцете.
* Оставя се за 30-на мин. да отпочине.
* Късат и оформят се гладки топчета - ок. d= 2 см. и пекат на застлана с хартия, или намазана с олио тава - на малко разстояние едно от друго на около 180* до бледо порозовяване.
* Докато са топли, се издълбават с малка лъжичка от плоската страна.
* Трохите се стриват добре и смесват заедно с размекнатото масло, конфитюра и смлените орехи.
* Пълнят се издълбаните топчета и слепват по две.
* Потапят се в оцветената боя /две различни двете топчета/ и след това овалват в захарта.
* По желание се украсяват със зелени дребни листенца . Обикновено тях ги вземаме от чемшира в двора.
* Пак по желание при слепването се поставя с мармалада във всяка двойка и по една кръгла ядка - лешник, фастъче
Аплодисменти, Пепи!
ОтговорИзтриванеНикога не съм ги правила прасковките.. и майка не ги правеше.. Но имам страхотни спомени от времето, когато като дете ходех на гости и ме черпеха с тези сладки :-D
Поздрави :-)
Благодаря, Дими!
ОтговорИзтриванеВръткави работа е правенето на прасковките, но както знаеш преди години нямаше такова изобилие от сладки и се налагаше да си правим.
Но понякога :) правенето им действа успокояващо :)
Поздрави и хубави, топли дни!