И с пенливо вино. И шпикован със скилидки чесън.
Отдавна се каня да споделя тази ми "гениална" идея за печене на месо с пенливо вино. Сигурна съм, че в почти всеки дом от време на време се появява някоя бутилка - къде от празник, къде от Нова година и се чудите какво да го правите. Лично аз след всяко отваряне на бутилка пенливо вино си обещавам да направя френска лучена супа, но за съжаление доброволци за яденето и не намирам ( а е супа, все пак, не порция пържени картофи). В последните 2-3 години пенливото вино у нас е Просеко - ако се сетите, потърсете го - наистина е приятно и за пиене и за готвене :)
Малко информация за него: Просеко е вид пенливо вино - долу горе толково популярно, колкото и виното Шампанско (за истинското говоря). Шампанското идва от Франция, областта Шампан и може да бъде бленд, или едносортово вино, направено от Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. А Просеко е от Северна Италия, областта Венето и се прави от сорт Глера (просеко). Методът за производство и на двата вида пенливо вино е различен - основно втората ферментация. Казват, че и на вкус са различни, но все още не съм опитала истинско Шампанско от Шампан :) Но пък мога да Ви предложа да опитате Снежно вино от кралската изба от Балчик - неповторим вкус .... (имат и онлайн магазин, от там си зареждам) и за разлика от пенливите вина то никога няма да има шанс да сготвя с него :)
Ако Ви примамва мръвката от екрана - пенливото вино може да замените с равни части газирана вода и бяло десертно вино. Но не и сайдер :) доста сладък идва на вкус за месото, пробвала съм - не ми харесва. А иначе приготвянето е в плик - от поредицата бързи месни основни :) печени в плик мръвки.
Продукти: 1 джолан ~ 1,5 кг
по 1 каф. лъжица сол и смлени черен пипер, кимион, кориандър
по 1 с.л. червен пипер и брашно
6-7 скилидки чесън
200 мл пенливо вино
и плик за печене :)
Приготвяне:
* Обелените скилидки чесън се мушват :) (шпиковат) в месото на няколко места.
* Подправките се смесват и поръсват върху месото. Потупват се с длан, за да останат по месото :)
* Месото се поставя в приготвеният плик за печене.
* Внимателно се налива виното така, че да не отмие подправките от месото.
* Пликът се завързва, поставя се в тава и заедно с нея - във фурната, на 160* .
* Пече се ~ 3 часа. Когато се извади, пликът се срязва и изважда месото. Тъй като останалият сос е много вкусен, може внимателно да се изсипе в малка тенджерка/късерола и сгъсти с лъжица царевично нишесте.
Гарнитурата е от задушени моркови и броколи с масло.
Продуктите са: 2 моркова, глава от 300г броколи, 2 лъжици масло, 3 скилидки чесън
В подсолена вода се кипват за 3-4 мин. почистените и нарязани (на пръчици тук) моркови. Прибавят се накъсаните на розички броколи и варят заедно още 2 мин. Отцеждат се и веднага заливат със студена вода. Прехвърлят се в тиган, заедно с маслото и смачканите цели, необелени скилидки чесън. Пържат се, докато водата от зеленчуците се изпари напълно.
Жесток загар имат!
ОтговорИзтриванеИ аз съм от тия, дето готвят с разпенена напитка :D
Слагам във всичко, в което мога, докато не свърши :D
А аз преди години все го пазех за Забайон крема.... както скоро пък за лучената супа. Добре, че често готвя месо, та му намерих приложение, иначе само го премествах по шкафовете.
Изтриване"И с пенливо вино. И шпикован със скилидки чесън." и добре че кривна от темата:), че дори и само снимката ми стига да се "точа" тука пред монитора. Правих преди време едно свинско с шампанско, ама някак това заглавие все ми се струваше странно. Виж при теб с това Пенливо вино звучи класно. Джоланчето е екстра, Пеп, в момента имам само пенливо, без джолан:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеХехехе, Кате, сигурна съм, че ще намериш къде да вложиш пенливото вино :) Та дори само с чиния сирена.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Чудесно изглежда джолана. Колкото до просекото май съм изостанала, то с алкохола нали сме на ти. Вземам обикновено някакво шампанско, каквото има в кварталния маркет за да се отчетем на Нова година:)
ОтговорИзтриванев кварталния нЕма шампанско, Веси, има пенливо ;) Шегувам се, ние сме израснали с това му име на пенливото. Новата година наближава, като вземеш за празника, после сготви остатъка с някоя мръвка.
ИзтриванеМммм, какъв загар има само! Аз до пенливо вино не стигам, но виж бира редовно и щедро слагам:)) Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеО, бирата е включена от дълги години в готвенето ми :) Няма да забравя първия път, когато ни посрещна новата ми тогава чинка - от Кйстендил - с печено пиле с бира, аз на около 12 години, колко бях изумена. После вече и мама готвеше и свикнахме за печеното пиле, после вече и всички меса.... Много е подходяща.
ИзтриванеДа пробваш с вино ;)
плика дупчили се с игла?
ОтговорИзтриванеНе. Аз не дупча пликовете с игла. Когато се чуе, че закъкри вътре месото, намалявам плика и няма вероятност да се пусне.
ИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта! Направих я с някои промени в подправките и тъй като сме на диета и имаме ограничено масло, сварих броколите и морковите и ги сложих в тиган с течността от печените джолани. Супер вкусно и лесно дори за начинаеща готвачка като мен:)
ОтговорИзтриванеГоляма част от рецептите ми са лесни, но обяснението е повечко, да не Ви подвежда.
ИзтриванеРадвам се, че сте харесали джолана!
Здравейте, фурната с вентилатор ли е?
ОтговорИзтриванеНе, без вентилатор е. В случая не Ви трябва използването на вентилатор
ИзтриванеМного вкусно стана! Благодаря ви! 🙏
ИзтриванеМоля 🤗 пак заповядайте!
Изтриване