Страници

31 декември 2020 г.

Пурички с пюре от картофи и сирене

         Много често пиша, че не обичам да изхвърлям храна, нали :)  А понякога от "обери хладилник" и "рециклиране на стари манджи" се получават доста добри неща за хапване. Особено сега по празниците, все има нещо за дояждане.  У нас по Коледа след салатите едва намерихме място за малко от основното, а гарнитурата остана :)  Този път картофеното пюре беше приготвено от зетя, но някой ден ще споделя  как го правя аз пюрето, защото наистина е много вкусно :)  и пухкаво... и страшно го харесваме. Обикновено като ми остане пюре влагам в хляба, или в тези гювечета , или в тези кошнички с колбаси  Понякога слагам в банички, но не бях документирала :) На вкус се получава като пататник. Опитайте :) Пак идват празници, пак някъде ще остане картофено пюре.  Корите ми са триъгълни, турски, но като знам, че съм правила други пурички и с фини кори съм сигурна, че и с тях ще се получи - просто си слагате по 2 листа и ги нарязвате на големи триъгълници.  Нещо като цигара бюрек с различна плънка

      И последната публикация за тази година :) Ще я запомня като доста различна,  трудна, малко психираща, малко депресираща, страхлива, но и много щастлива, покрай младоженците ни  и удоволствието, което имам да прегръщам внуче.   Надявам се следващата да бъде много, много здрава и по-добра от тази, за да се радваме и имаме повече време за близките  си. Не пропускайте малките, щастливи моменти! Бъдете здрави! 
Продукти за 16 бр. пурички:  
16 триъгълни кори за баница 
250 г сирене 
16 с.л. картофено пюре (по 1 с.л. за баничка) (пюрето е от обикновени и сладки картофи в този случай, намачкано с масло, сол, мащерка  и прясно мляко и е сравнително гъсто, не рядко :) каквото се получава от пакетчета)
2 яйца 
1 голяма щипка джоджен 

олио за пържене 

Приготвяне: 
* Сиренето се намачква с яйцето и джоджена. 
* Смесва се и разбърква добре с картофеното пюре. 
* В основата на всяка кора/триъгълник се поставят по 2 лъжици от сместа - по 2см. в краищата се оставят без плънка. 
* Същите тези краища се прехвърлят върху плънката и кората завива напред, на пуричка. 
* Върхът на кората  се намазва с четка с вода, за да може да се залепи добре. 
* Когато всички пурички са готови, се започва пърженето им. 
* В тиган се загрява ок 1см. олио и когато е готово, пуричките се  поставят вътре - по 5-6, за да могат да се пържат добре. 
* Пържат се от всички страни до зачервяването им и изваждат на хартия, която е поставена на решетка - това и друг път съм го споменавала, че ако са извадени на хартия, която е поставена в чинията, пържените продукти се задушават и омекват отдолу.  А така остават хрупкави. 


23 декември 2020 г.

Бисквитки с шоколад и рожково брашно

 
      Какво е Коледа без бисквитка :) тъмна, шоколада, прилягаща на студеното време с чаша кафе. И както всеки декември през последните години, в блога ще има нова рецепта за бисквитки.  Изключително лесни за приготвяне. 
      Правих ги в два варианта - единият е с рожково брашно и какао, другият е изцяло с какао. От това брашно имат много приятен карамелено-шоколадов аромат. За втория вид снимка ще допълня, но изглеждат почти като тези.  Снимките на тези са на един млад мъж от  pixelsbyduchev 
Продукти за около 50 бисквити: 
150г масло 
1 яйце 
120г захар (ако са с какао - захарта е 140г)
150 мл  сок от портокал 
1/2 ч.л. есенция портокал 
230г брашно 
100 г орехи - запечени и едро смлени 
50 г шоколадови капки 
60 г брашно от рожкови (или 20 г рожково брашно и 40 г какао) 
5 г бакпулвер (1/2 пакетче е)
5 г сода за хляб
Приготвяне
* Маслото се разтапя в тенджерка, или касерола, но внимателно, да не кипва.
* Отмества се от котлона , прибавя се захарта и се разбърква добре - достатъчно е с тел за разбиване. 
* Прибавя се яйцето; отново разбърква. 
* Налива се портокаловия сок и есенцията и пак разбърква :) 
* Всички сухи съставки, ядките и шоколадовите капки се смесват и се прибавят към сместа на 2-3 пъти - след всяко прибавяне тя отново се разбърква :) 
* Получава се лепкава, мека каша, която се прибира в хладилника за час. 
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор. 
* Тава за печене се покрива с хартия, или килимче за печене :) 
* От сместа се взема с лъжица - ако искате по-големи със супена, ако искате по-малки - с чаена. Но да са еднакви.  Аз ползвам лъжица от мерителните, защото е по-топчеста :) Ако Ви се играе, може да ги оформите на топчета. 
* Поставят се в загрятата вече фурна и пекат на 180* за около 10-12 мин - на пипане са меки, не трябва да изсъхват съвсем. 


19 декември 2020 г.

Пълнени постни чушки

 

       И моят принос към постните ястия тази година.  Редовните читатели на блога знаят, че у нас не постим,  но пък хапваме постно и имам доста такива рецепти в блога.  Както харесвам (и младите хора ) постни сарми, така харесвам и постни чушки. За разлика от постните сарми с боб и ориз,   чушките ги  харесвам   да са с плънка от ориз, стафиди и гъби. Затова  днес публикацията е за двата вида :) а Вие може да ги пробвате по всяко време на годината, ако имате други планове за готвенето до Коледа. Пресните чушки не са съвсем сезонен продукт, но освен, че ги има по всички зеленчукови магазини от оранжериите, на село при мама до скоро имаше прибрани от градината на хладно място и онези с ориз са ми точно от тях. Леко поувяхнали, но след изпичането не си личи. Лукът и в двете рецепти е доста :) установила съм, че на постинет ястия колкото повече лук слагаш, по-вкусни стават. Гъбите в чушките с ориз са ми сушени, но може да ги направите с печурки, гарантирам, че пак са толкова вкусни, само ароматът от манатарките е в плюс :)  Ако Ви притеснява сладникавия вкус на стафидите - просто ги пропуснете, но у нас за трима от шест са много вкусни с тях и често готвя някакъв ориз със стафиди. 

Пълнени сушени чушки с боб 

Продукти: 
10 бр. сушени червени чушки (средни)
600г сварен боб  
2 моркова 
2 средни лук 
2 с.л. доматено пюре 
по 1 голяма щипка девесил и джоджен 
~100 мл олио  
сол на вкус, ако трябва - бобът ми е посолен в края на варенето, бобеното пюре също има сол и аз добавям само 1-2 щипки във водата в тавата преди печенето. 

Приготвяне: 
* В тенджера, или купа с капак се поставят сушените чушки и  заливат с 1 литър гореща вода.  Оставят се затворени в съда за около 30-40 мин. 
* Лукът се почиства и нарязва съвсем ситно. 
* Морковът също се почиства и настъргва на ситно ренде (не ме питайте, но предпочитам да напомням за беленето на зеленчуците, не че аз и по друго време не ги беля)
* Двата зеленчука се задушават в мазнината, докато лукът стане прозрачен и поомекнат (това означава в тенджера, или тиган под капак, с добавени 3-4 лъжици вода при мазнината)
* Прибавя се доматеното пюре, разбърква за минута и добавят свареният боб  и подправките. 
* Съдът се отмества от котлона и се изчаква 10-на мин. сместа леко да се охлади. 
* Омекналите вече чушки се пълнят със сместа и нареждат в тава за печене. 
* В тиганът от плънката се наливат 500мл вода, за да се оберат всички дребни парченца от нея :) и изсипват в тавата, при чушките.  Тук добавям и щипка-две сол. 
* Покриват се с фолио и пекат (може в загрята фурна, може и в студена) - първо на 200*, а когато се чуе, че ястието в тавата къкри - фурната се намалява на 160* и пекат за 40-45 мин. 

Пълнени чушки с ориз, гъби и стафиди (постни)

Продукти: 
10 бр. чушки (нормален размер, не огромни) 
10 с.л. ориз (тук ползвам бланширан)
1 шепа сушени гъби (манатарка), или 200г. печурка 
150 г стафиди 
2 моркова 
2 средни глави лук 
ок. 80 мл олио 
1 ч.л. черен пипер 
1 ч.л. джоджен 
10-на стръка магданоз
1 ч.л. сол (или на вкус)

Приготвяне: 
* Чушките се почистват от семената. 
* Лукът и морковите се почистват и  нарязват/настъргват съвсем ситно. 
* Задушават се в олиото за 3-4 мин. и към тях прибавя измитият ориз и ситно начупените сушени гъби (или почистени и ситно нарязани  пресни гъби). 
* Всичко се пържи за 1-2 мин, прибавят се подправките и стафидите и съдът се отмества от котлона.  Тук се прибавя и ситно нарязания магданоз.
* Плънката се изчаква да се охлади 8-10 мин. и се пълни в подготвените чушки. 
* В тавата се наливат 600-700 мл вода, прибавя се голяма щипка сол (за чушките), завива се с лист фолио и пече във  фурната (може в загрята фурна, може и в студена) - първо на 200*, а когато се чуе, че ястието в тавата къкри - фурната се намалява на 160* и пекат за 40-45 мин. 


14 декември 2020 г.

Баница със спанак и сирене

 
       Или както в гръцко я наричат спанакопита.  Не слагам това име като заглавие на публикацията, тъй като най-добрата спанакопита, която съм яла е в Гърция и с маслено тесто. Ако някой ден я докарам такава - ще споделя с това и име. Това е баница с фини кори, спанак, сирене и мАсло. С хрупкава коричка и мека вътрешност. Ако ми се доверявате :) ще я направите. Още мои рецепти за банички/питки със спанак и сирене има тук и тук и тук и тук .  По-лесно за приготвяне (заради вида на фините кори) е в правоъгълна тава, но това си решавате Вие. 

Продукти за тава с d ~ 32 см. 
12-14  листа. фини кори за баница 
~400 г листа от спанак 
зелената част на 10 стръка   лук  
1 с.л. джоджен /гьозум
10-на стръка магданоз 
2 с.л. олио и 2 с.л. масло 

250 г сирене (краве, бяло саламурено)
100 г масло  
1 яйце и 1 белтък 

за намазване и поръсване: 
1 жълтък 
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио 
2 с.л. семена бял сусам 

Приготвяне: 
* Спанакът и зелената част на лука се измиват,  отцеждат, нарязват едро и задушават в олиото и двете лъжици масло, докато спанакът омекне и водата се изпари.  (ако имате центрофуга за зеленчуци е полезна, защото иначе изпаряването на водата отнема повече време при задушаването. )
* Прибавя се джодженът, ситно нарязания магданоз, разбърква се всичко и оставя да се охлади. 
* След около 10 мин. се  смесва с настърганото сирене, яйцето и белтъка. 
* Маслото се разтопява. 
* Фурната се включва да загрява на 180-190*
* Корите се разделят на две части. 
        Ще поясня за моите правоъгълни кори, в кръгла форма :) изрязах ги по диаметъра на тавата и остатъците  след ден-два ще се превърнат на банички-мъфини. Друг път ги накъсвам и слагам между корите, като не ползвам цял пакет кори (от 400г), а 10-12. Затова и горе писах, че най-лесно е да се приготви в правоъгълна тава. 
* Дъното на тавата се намазва тънко с масло (с четка)
* Поставят се две кори и отново намазват. И отново една кора и отново намазва, докато се наредят половината от корите. За да не става много дебело маслото (макар да  не вярвам някой да откаже повече масло на една баница), намазвам листа извън тавата, поставям друг отгоре и веднага го вдигам/отлепям втория - така и двете кори са намазани и нареждам в тавата. Дано го обясних добре :) 
* Плънката се разпределя равномерно в цялата тава. 
* Отгоре се нареждат останалите кори за баницата, като отново всеки лист се намаслява. 
* Нарязва се :) на триъгълници, на квадрати, ако е правоъгълна тавата......
* Най-отгоре се намазва с разбития жълтък с прясното мляко и олио и поръсва със сусама. 
* Пече се в долната част на  загрятата вече  фурна за около 20 мин - до зачервяването и отгоре. 
* Когато е готова (може да повдигнете крайче и да видите дали и  отдолу е готова) се изважда и по желание покрива с кърпа, да се задуши. 

Сол не съм слагала в плънката, защото сиренето ми е достатъчно. Може да прецените според него. 


11 декември 2020 г.

Борш с месо

       Преди почти две и половина години  се "срещнах"  в Петерхоф с традиционния за бившите съветски републики борш/борщ. В ресторанта, където го  опитах (опитах е точната дума, обикновено си изяждам всичко :flushed:) сервитьорката остана изненадана, че май само аз не си го изядох. Но и той си беше бистра и рядка червена вода, с малко червено цвекло, зеле и моркови вътре, дори без картофи и никаква мазнина. На въпроса "Вам не понравилсь?" отговорих честно "Нет, не понравился"  и си обещах един ден да пробвам да го сготвя в къщи.  Не знам Вие как го готвите борша, но при мен нужните съдове са поне 3 :) тенджери и касероли. 

 
      Следващият, който ядохме вече в Москва "подкрепи" това ми решение - не само бе по-гъст, но и с месо :) и прилично вкусен. Според Сталик Ханкишев, в енциклопедията определението за борщ е "Суп на мясном бульоне с капустой и свеклой". Ето защо не ми е харесал онзи, първия, в Петерхоф :) 
       С течение на времето го бях позабравила, а в един от редките пъти, когато се сещах за него и уведомявах авджи Стоев, че ще готвя, той ми отбиваше мерака, че тази супа трябва да се яде само на руска земя.... Тази есен ми дойде музата :) и от миналия месец го правя 3 пъти, харесва ми как се получава, още повече, че и Мише си го хапва. И за да е  по-вкусен, варя парчето месо с кокал, ползвам месо  колкото ми трябва според другите продукти, а бульонът го редуцирам, за да стане по-силен. Вкусен 
:yum: Зеленчуците :) Ако ми дойдат в повече сварените зеленчуци (зависи от големината на зеленчуците и  колко ще изври водата - все пак няма да ядем манджа, а борш :relaxed::yum: ), просто изваждам 2-3-4 лъжици, отцеждам ги добре,  за да остане бульонът от тях в борша и.... тъй като често слагам в тестото за хляба сварени картофи, или моркови - пасирам тази смес и слагам в тестото. Но вие може да си я изхвърлите ...
Продукти за 5-6 порции: 
ок. 700-800г шарено свинско месо с кост  ( ок 1/2 от количеството да е месо)***
1 глава червено цвекло - ок 250г 
2 малки, до средни моркова :) 
2 средни картофа 
1 малка глава лук 
ок 70-80 мл олио 
3-4 скилидки чесън 
ок 200 г зеле (сърцевината е по-крехка)
2 с.л. доматено пюре 
1 лимон 
2-3 с.л. оцет 
10-на стръка магданоз (една шепа листа)
3-4 стръка копър
2 с.л. захар 
1 с.л. сол /на вкус 
1 ч.л. черен пипер 
2  малки дафинови листа

още 2 скилидки чесън, чаена лъжица захар  и сок от половин лимон

Заквасена сметана за сервиране 

***Ако искате бульонът да е хубав и силен, може да сложите 1,5-2кг. кокали с малко месо по тях. За супата трябват ок 300-400г чисто месо, но повечето  кокали ще го направят по-хубав. А кокалите и месото могат да бъдат свински, телешки, агнешки.... 
Приготвяне
* Месото се поставя да се вари в 2 л. студена вода. Когато започне да завира се отпенва, посолява и оставя да се вари на ниска степен на котлона,  в затворена с  капак тенджера, докато месото се свари. 

         През това време се подготвят зеленчуците:
* Цвеклото се бели и настъргва на средно ренде (може с ръкавици, че доста боядисва :) ) 
* Поставя се в малка тенджера, заливат се с оцета и  изцедения сок от лимона и поръсва със захарта. 
* Разбърква се и залива с малко вода - около 150 мл. 
* Цвеклото се задушава под капак, на ниска степен на котлона, докато   омекне - около 20 мин.  За това време водата/и отделеният от него сок не се изпаряват съвсем -  трябва да остане малко течност в съда. 
* Лукът и чесънът се нарязват и запържват за минутка в олиото в отделен съд/ тиган, касерола, или тенджерка. 
* Прибавя се настърганият морков и всичко запържва/задушава под капак за 5-6 мин. 
* Подправя се с черен пипер и малко сол (бульонът е солен, затова само щипка сол)
* Прибавя се доматеното пюре и заедно с останалите продукти се задушава още 5-6 мин. През това време  продуктите в тигана се разбъркват 2-3 пъти. 
       За сваряването на месото са необходими около 60 до 80 мин. Затова може да сложите месото да се вари, а след 30 мин. да започнете със зеленчуците, за да може когато е готово месото да са готови и зеленчуците. 
* Свареното месо се изважда и накъсва/нарязва на ситно. 
* Зелето се нарязва съвсем ситно. 
* Картофите се белят, нарязват на дребни кубчета, измиват и заедно с нарязаното зеле се прибавят към врящия бульон.  Тук се прибавят и дафиновите листа. 
* Варят се до омекването им - ок. 15 мин. Бульонът трябва да е останал ок. 1,5л. 
* Прибавят се задушените зеленчуци от тигана - лук и моркови с доматеното пюре и разбърква; 
* Прибавя се и задушеното цвекло и  месото и оставя да къкри заедно за 4-5 мин. 
      Тук е моментът да прецените желаната гъстота на борша - ако бульонът е  изврял повече - прибавете вода; ако ви се вижда рядък - включете котлона на силна степен, за да изри малко вода, но не повече от 5-6 мин.  При мен обаче си се получава добре :) имайки предвид, че според украинците добрият борш е този, в който лъжицата стои права :relaxed: те у нас и супите според Мише такива трябва да са. 
*  Прибавят се нарязаните на ситно копър и магданоз, а допълнителните скилидки чесън се счукват в хаванче, заедно с няколко листа магданоз, смесват се с последния лимонов сок - от половин лимон и захарта  и изсипват в борша. 
* Тенджерата се оставя затворена за поне още 2-3 часа :) според Серж Маркович -  да отлежи и да се омешат по-добре ароматите на зелечуците. 
* Сервира се с още малко поръсен магданоз по желание,но задължително с квасена сметана.  

6 декември 2020 г.

Питка

 

Честит празник на всички, носещи името на Св. Николай!  Носете си името със здраве! 
Ние след малко ще се почерпим, но показвам каква пита направих за празника :) Основното ще е от  именика.

Тестото на питката е по рецептата за тази фокача  Другото се вижда как е наредено :)