Продукти ( 6-7 порции):
Пилешки набор за супа ~ 800г***.
~ 2,5л вода
2 картофа (~ 400г)
3-4 моркова (~400г)
1 зелена чушка (тип сиврия)
1 съвсем малка глава лук (2с.л. ситно нарязан )
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
60-80мл олио
2 топки фиде (~ 80г)
3 сварени дребни яйца по желание
*** Пилешкият набор за супа включва скелета на едно пиле от ~2кг плюс едната половина от гърдите - т.е. от пилето са изрязани бутчетата, крилата и половината гърди(бяло месо)
Приготвяне:
* В тенджера се налива студената вода и поставя добре измитото пилешко месо (цяло, ненарязано)
* Вари се докато месото започне да се отделя от кокалите - обикновено трябват 30-40 мин. след завирането на водата. А когато водата завира, с решетъчна лъжица се обира пяната, която се образува, докато месото се вари. Ако пропуснете този момент не е фатално, защото после така или иначе бульонът се прецежда :) Посолява се, след като е отделена пяната - само щипка, две, в края на готвенето повече, ако трябва.
* Когато месото се е сварило, бульонът се прецежда, а месото се обезкостява и нарязва. Със скелета за супа обикновено върви доста кожа, но тук при нарязването вече може да я отделите и да не слагате в супата.
* Тенджерата с прецеденият бульон, месо и олиото се връща на котлона, прибавят се ситно нарязания лук, почистените и нарязани на (кръгчета, кубчета, пръчици) моркови, картофи и чушка.
* Варят се до омекване на зеленчуците - 15-20 мин.
* Прибавя се фидето и 3/4 от ситно нарязания магданоз; посолява се, ако трябва още сол.
* Вари се до омекване на фидето - на всеки пакет пише колко минути трябва да се вари, обикновено е около 5 мин.
* Отстранява се от котлона и се прибавя останалия магданоз.
* При сервиране в купичката по желание може да се сложи 1/2 сварено яйце
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица.
А ако не харесвате бистрите супи - ето и застроената класическа пилешка супа :)
Изкушавам се да пусна и няколко снимки от Москва :)
Цар Камбана със своите 200т и Цар пушка със "скромните" 40т.
Кремълските звезди - нощем денем
Църквата Св. Василий Блажени на Кремълския площад и една от кулите с рубинени звезди :) - Спаската кула
Большой театр и Блоговещенский собор (църквите там са под името собор) - църква, посветена на Благовещението на Божията майка
Летящият мост ("Паряшчий мост")- площадка над реката, в новият за Москва парк Зарядие, съвсем близо до Кремъл. Построен е на мястото на разрушения хотел "Россия" -най-голям в света през 60-те и 70- те год на миналия век. Летящият мост е 70-метрова конзола без опори и поддържащи конструкции, простираща се над крайбрежната алея и Москва река на височина 15 метра. Мост до никъде :) Оттам се открива панорамна гледка към Кремъл, реката,парка и един от седемте небостъргача на Сталин.
И макар да съм поглеждала от ръба на площадката Орлово око над Ягодина ( 680м. високо над пътя под нея) , тези само 15м. над реката по стъкло и дърво ми се видяха доста по-страшни :)
Пепи, точно този тип супи са много подходящи през лятото. Мама прави някаква пилешка без застройка и децата много я обичаха, като бяха малки. Чудесна е тази, а снимките от Москва, много красиви. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, Кате, наистина е по-лека сякаш от застроената супа. С малко късмет ще пробвам и зеленчукова без застройка :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванемного често моята майка прави пилешка супа без застройка.С фиде и кореноплодни зеленчуци.А аз правя застройка с кисело мляко и жълтък или жълтък и лимон без да варя застройката.Става вкусна супа.И твоята е чудесна.
Не съм посещавала никога Русия, но е много красиво всичко.Прекрасни снимки.Поздрави !
Ако е от домашна кокошка - съгласна съм винаги да е бистра супата :)
ИзтриванеМного е красиво в Русия, много! Особено в тези градове, там са събрали величието си през годините, а техните - може би много далновидни царски особи - сигурно се гордеят и сега отгоре с богатите дворци, гледайки тълпите туристи, които всекидневно минават там и оставят своята лепта за поддръжката им.
И ние обичаме повече застроени супи, но понякога правя и бистри, и права си - с домашна кокошка е уникално вкусна именно бистрата супа. Твоята, с варено яйце много ми допадна, не съм се сетила да слагам.
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки от Москва! Надявам се да видя и на живо някой ден, но засега на по-заден план, една руска република бивша ми е достатъчна:) Вие определено сте били на по студено, по същото време ние си бяхме на жега.