9 октомври 2015 г.

Огнена смес като сос за месо, или Оряховски специалитет


      Цяло лято се каня да правя прочутия зелен сос салса верде за някое печено месо, но лятото изненадващо :) бързо се изнесе. Пак се отчитам с нещо зелено :wink1: което не докарах съвсем  като оригинала.  Този сос - апетитка, лютивка, или както е в оригинал Оряховски специалитет, девойчето Г. донесе миналата зима от колежката си за дегустация - доста лют :heat: и сладко кисел, за намазване на разни меса (попаднахме на снаха, така да се каже, с еднакво мислене за месото, като нашето). 




Вкусен  сос както като разядка, така и за мариноване на месо за печене.  И си обещахме тази година да го направим - тя достави рецептата, аз го направих. Което всъщност отнема 10 мин, тъй като продуктите се смилат в електромесорубката за 5 .  Разликата за запознатите :) е в цвета - моята си стана зелена, заради основно зелените люти чушки, които ползвах. 
       



Ами това са продуктите.  
1 кг люти чушки 
500 г чесън, непочистен е това количество. 
връзка копър
250мл олио 
600мл оцет 
400г захар 
4 равни с.л. сол 

Чушките са измити, поизцедени от водата, почистени само от дръжките. 
Правенето наистина е много лесно - аз ги смлях през най-ситната решетка на месомелачката, но може и да се пасират.
Захарта може да се увеличи, или намали - ако са червени чушките, те са и по-сладки и не е нужно това количество захар. опитвайте :) 
Смесват се всички продукти, пълнят се бурканчетата, запечатват  и стерилизират за 10 мин. след завирането на водата. 


А моментът да се направят е сега, когато се обират всички дребни върхари чушлета от градината и се чудим какво да ги правим :) 

18 коментара:

  1. Много ли е лют соса след изпичане на месото. Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от вкусовото възприятие за люто :)
      За мъж ми - никак, за мен - доста парещо :) Ако я направиш - пробвай с малко количество първо.
      Всъщност зависи и чушките колко отровно люти са.

      Изтриване
  2. Огнено, та чак пламъци излитат :) Ама пък какъв апетит отваря ...
    Ще направя половин доза за опит :)
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Половин, Албенка, то люти чушки ще има още доста време до началото на зимата, пробвай, ако ти харесва - тогава пак.

      Изтриване
  3. Пепи, те сродните души се намират, нали? Та и вие така. :)
    А сосчето е страхотно, обожавам лютиво!
    Поздрави и хубав уикенд. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си направиш, Гери, щом обожаваш люто :)
      Поздрави и на теб и хубав уикенд!

      Изтриване
  4. И аз обичам люто:((, ама май вече няма да мога да хапвам:((, покрай мен и Росен не яде това лято.
    Пеп, дано ви съвпада всичкото мислене със снахата:)), ако ли не, важно с Ники да са на една вълна винаги!

    ОтговорИзтриване
  5. Доста огнено! Не е за препоръчване при такива, които страдат от прекомерно голям апетит, че не могат да се спрат! :)
    Ще го покажа на дъщерята - тя е любител на лютото и чесъна. ще ѝ допадне!
    Хубава неделна вечер, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Показвай, Инче, щом харесва люто. На мен ми пареше още като мелех чушките, добре, че бързо става с машината, та аха да се разплача и те свършиха.
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  6. Опитай същата рецепта, но с пукани чушлета, вместо сурови.Сигурна съм, че ще ви хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще остане за следващата есен, тази доза ще си я ядем до идното лято :)
      Опукани и смлени, без да се белят ли?

      Изтриване
    2. Опукани и смлени, без да се белят.Аз слагам червени сладки чушки /върхари всякакви/ и люти каквито има, понеже не ядем много люто.

      Изтриване
  7. Аз я правя с люти чушлета и сорт рибки .от тях слагам повече и така не е страшно люто

    ОтговорИзтриване
  8. Ще се прави.Да се приберат всякакви чушкови,дето не са намерили място в друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много добро решение за прибирането им е. Само да има доброволец за беленето на чесъна :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...