Цяло лято се каня да правя прочутия зелен сос салса верде за някое печено месо, но лятото изненадващо :) бързо се изнесе. Пак се отчитам с нещо зелено което не докарах съвсем като оригинала. Този сос - апетитка, лютивка, или както е в оригинал Оряховски специалитет, девойчето Г. донесе миналата зима от колежката си за дегустация - доста лют и сладко кисел, за намазване на разни меса (попаднахме на снаха, така да се каже, с еднакво мислене за месото, като нашето).
Вкусен сос както като разядка, така и за мариноване на месо за печене. И си обещахме тази година да го направим - тя достави рецептата, аз го направих. Което всъщност отнема 10 мин, тъй като продуктите се смилат в електромесорубката за 5 . Разликата за запознатите :) е в цвета - моята си стана зелена, заради основно зелените люти чушки, които ползвах.
Ами това са продуктите.
1 кг люти чушки
500 г чесън, непочистен е това количество.
връзка копър
250мл олио
600мл оцет
400г захар
4 равни с.л. сол
Чушките са измити, поизцедени от водата, почистени само от дръжките.
Правенето наистина е много лесно - аз ги смлях през най-ситната решетка на месомелачката, но може и да се пасират.
Захарта може да се увеличи, или намали - ако са червени чушките, те са и по-сладки и не е нужно това количество захар. опитвайте :)
Захарта може да се увеличи, или намали - ако са червени чушките, те са и по-сладки и не е нужно това количество захар. опитвайте :)
Смесват се всички продукти, пълнят се бурканчетата, запечатват и стерилизират за 10 мин. след завирането на водата.
А моментът да се направят е сега, когато се обират всички дребни върхари чушлета от градината и се чудим какво да ги правим :)
Много ли е лют соса след изпичане на месото. Яна
ОтговорИзтриванеЗависи от вкусовото възприятие за люто :)
ИзтриванеЗа мъж ми - никак, за мен - доста парещо :) Ако я направиш - пробвай с малко количество първо.
Всъщност зависи и чушките колко отровно люти са.
Лютоооооооо!!!!!
ОтговорИзтриване:)
доста, да :)
ИзтриванеОгнено, та чак пламъци излитат :) Ама пък какъв апетит отваря ...
ОтговорИзтриванеЩе направя половин доза за опит :)
Поздрави, Пепи!
Половин, Албенка, то люти чушки ще има още доста време до началото на зимата, пробвай, ако ти харесва - тогава пак.
ИзтриванеПепи, те сродните души се намират, нали? Та и вие така. :)
ОтговорИзтриванеА сосчето е страхотно, обожавам лютиво!
Поздрави и хубав уикенд. :)
Да си направиш, Гери, щом обожаваш люто :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубав уикенд!
И аз обичам люто:((, ама май вече няма да мога да хапвам:((, покрай мен и Росен не яде това лято.
ОтговорИзтриванеПеп, дано ви съвпада всичкото мислене със снахата:)), ако ли не, важно с Ники да са на една вълна винаги!
Ти си си взела дажбата с лютото, Веси :)
ИзтриванеДоста огнено! Не е за препоръчване при такива, които страдат от прекомерно голям апетит, че не могат да се спрат! :)
ОтговорИзтриванеЩе го покажа на дъщерята - тя е любител на лютото и чесъна. ще ѝ допадне!
Хубава неделна вечер, Пеп!
Показвай, Инче, щом харесва люто. На мен ми пареше още като мелех чушките, добре, че бързо става с машината, та аха да се разплача и те свършиха.
ИзтриванеХубава нова седмица на теб!
Опитай същата рецепта, но с пукани чушлета, вместо сурови.Сигурна съм, че ще ви хареса.
ОтговорИзтриванеЩе остане за следващата есен, тази доза ще си я ядем до идното лято :)
ИзтриванеОпукани и смлени, без да се белят ли?
Опукани и смлени, без да се белят.Аз слагам червени сладки чушки /върхари всякакви/ и люти каквито има, понеже не ядем много люто.
ИзтриванеАз я правя с люти чушлета и сорт рибки .от тях слагам повече и така не е страшно люто
ОтговорИзтриванеЩе се прави.Да се приберат всякакви чушкови,дето не са намерили място в друго.
ОтговорИзтриванеДа, много добро решение за прибирането им е. Само да има доброволец за беленето на чесъна :)
Изтриване