7 ноември 2010 г.
Свинско филе с карамелизиран лук и гъби
След Патешкото филе с карамелизиран лук - още една рецепта с такъв, също много харесвана в къщи.
Точно на тази снимка свинското е бонфиле, но съм го правила и само от филе или котлет, както и с рибица от глиган. Крехко месо, на което не му трябва много време за печене.
Продукти:
2 цели бонфилета (или 6-7 котлета или парчета от контрафилето)
4 глави лук
400 гр гъби
100 мл оцет балсамико (или 50 мл оцет, 50 мл червено вино с 3 с.л. захар)
50 мл светъл соев сос
по 1 ч.л. кимион, черен пипер
50 мл олио и 50 гр. масло
сол на вкус
4-5 лъжици брашно
*** ако е от рибица от дивеч - мариноват се предварително за 24ч. в равни количества вода и бяло вино.
Приготвяне:
* Месото се оформя на пържоли, начукват се внимателно, не се изтъняват.
* Соевият сос се смесва с черния пипер, кимиона, щипка сол и със сместа заливат пържолите; прибират се в хладилник за поне един час.
* Отцеждат се, подсушават.
* В тиган се загрява маслото и олиото, пържолите се овалват в брашно и запържват в загрятата мазнина за по 1-2 мин. от двете страни.
* Изваждат се в тавата за печене.
* В същата мазнина се поставя нарязания на кръгове лук и запържва до зачервяване.
* Посолява се и прибавя половината от балсамовия оцет; задушава се, докато се изпари и започне карамелизацията на лука.
* С решетъчна лъжица се изважда лука (така, че мазнината да остане в тигана) и поставя върху пържолите.
* Поставят се и нарязаните гъби в тигава, запържват се за 4-5 мин и прехвърлят върху лука и пържолите.
* Останалия соев сос от мариноването, заедно с половината балсамов оцет се изсипват в тигана и загрява, докато кипне.
* Заливат се пържолите с тази смес, прибавя се още ~ 150 мл вода.
* Така приготвените пържоли се пекат в загрята фурна на 220* за 10-15 мин, след което намалява на 180* за още 30-40 мин. до зачервяване, а по време на печенето на 2-3 пъти с лъжица се взема от соса и поливат пържолите. (или просто тавата се завива с фолио и изпичат така )
Толкоз Лесно и вкусно.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи, страшна вкусотия е това. Ще го пробвам задължително.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен :)
Ооох, леле, леле, свинското ми е слабост, тц, тц, и с тия гъбки, ффф, половин торта срещу порция от това ? :)))
ОтговорИзтриванеПепче, в този карамелизиран лук ми остават очите :)
ОтговорИзтриванеВкуснотия!
Хубава нова седмица от мен!
Готово, Рони, имаме сделка :)
ОтговорИзтриванеДани, Зори, благодаря ви,
Спорна седмица и на вас!
А срещу 32 каратова усмивка, поне една вкусна хапка ще се намери ли ?
ОтговорИзтриванеМда,това - в събота,но с врат.Правя го и туй то!СТрашно е!
ОтговорИзтриванеАз пък искам направо да си ме осиновиш! А за мъжа ми направо не коментирам:) Аз не съм толкова месоядна, но той ще те издигне на пиадестал с тези невероятни вкусотии!
ОтговорИзтриванехаха и азси търся такъв осиновител...😂
ИзтриванеХеххх май е минал влака
ИзтриванеИве, ще :) сигурна ли си за 32 ;-)
ОтговорИзтриванеЙоли, ти си човек, който уважава подобни рецепти, знам си :)
Лулу, може, ама от теб десерта :)
Ейййй, Пепинке, ако не беше толкова далеч щях да скокна и срам не срам да се изтипосам пред вас, като гладно коте! :)
ОтговорИзтриванеПоредното изкушение,ама не се издържа вече да знаеш...
Вярно,лесно и вкусно!
ОтговорИзтриванеА може ли една порцийка ?Че днес нещо не ми е ден за готвене? :))
Вас и двете като ви мисля, бихте дали по сладкиш насреща, договорихме се :)
ОтговорИзтриванеТуй :)) нещо изглежда божествено вкусно!
ОтговорИзтриванеПреглъщ :)))
ОтговорИзтриванеАз как си преглъщам по разни торти, а :)
Отбелязвам си рецептата и при първа възможност ще я опитамММММ... Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа кажеш после дали ви е харесала :)
ОтговорИзтриванеНай-трудното в цялата рецепта е да се сдобие човек с бонфиле (поне тук)
Благодаря, хубава вечер и на теб!
Пеп,отново вчера се гостихме с това прелестно ястие.Какво да кажа?Вече нямам думи колко е вкусно.Много,много,много ... благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМоля, моля :)
ОтговорИзтриванеИ много се радвам, че ти е харесала пържолката, нали знаеш :*
Облизахме си пръстите! Искрено съм щастлива, че се доверих на рецептата и вкусът беше невероятен! Половинката все се притеснява, че свинското контрафиле има своиството да става сухо и твърдо, а днес беше направо шашнат от тази крехка и ароматна вкусотия! :) Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля :) тук филето наистина е крехко и не е сухо месо.
Изтриване