И разбира се може да ползвате друго твърдо жълно сирене и други ядки, но сосът (пестото) няма да е Трапанезе :) за тези, които държат на оригинала. Пак ще е вкусно
Продукти:
150 г паста за порция (спагети, буканити, или лингуини) - в случая 300г
За пестото:
60-70 г бадеми (които ще обелим)
една двойна шепа листа босилек
3-4 скилидки чесън
50г сирене Пекорино Романо
7-8 с.л. зехтин
Още:
~ 150-180 г чери домати
по 1-2 щипки сол и черен пипер
още ок 20г Пекорино Романо за поръсване
Приготвяне:
* Бадемите се заливат с малко вряла вода и оставят за 5 мин, след които се белят.
* Запичат се на сух тиган до златисто - внимавайте да не ги изгорите, бързо стават. Ако ползвате микровълнова фурна, може да ги пуснете в нея за 2 мин. на средна степен.
* След като напълно изстинат се смилат фино.
* Към тях се прибавят зехтина, сиренето, скилидките чесън и измитите и подсушени листа босилек.
* Мелят се до гладкост ( в дълбока купа и с пасатора извършвам тази част)
* Спагетите /лингуини, букатини се сваряват в подсолена вода за време, указано на опаковката им :)
* През това време в купа се нарязват чери доматите на две и подправят със сол и пипер.
* Прибавя се пестото и разбърква.
* Прибавя се и сварената и отцедена паста и разбърква всичко добре.
* Разпределя се в две чинии и поръсва с фино настърганото останало Пекорино.
Пепи,
ОтговорИзтриванестрахотна паста, правя и аз по подобен начин, но записвам и твоята версия.
Поздрав от Варна и весело лято !
Поздрави и на теб и морето и хубаво лято!
Изтриване