Шоколадов сладкиш посред лято :) Но това лято случвам все на сладки дини от близкия магазин, че прекаляваме с яденето им :) особено вечер. Затова днес се взех в ръце и направих сладкиш, с хапването на който няма притичване през час до 00. Пък и засища, не е като с динята. Сочен, влажен, шоколадов.... Друг път го правя с пюре от ябълки, но днес е с манго :) този плод тази година го купувам често, след като го открих за суши-то. Има плодове и зеленчуци, които не обичаме много у дома, но ги купувам за някакви си ястия и после им търся приложение. Така и с мангото - обирам месестата част, пюрирам и ползвам в кремчета и сладкиши. Този сладкиш е без яйца и масло, което го прави подходящ и за пости.
Продукти за тава ~18/27 см:2 средни, много добре узрели банана
3/4 ч.ч. кафява захар
100 г пюре от манго***
1/3 ч.ч. вода
1 ч.л. оцет
1 и 1/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. черно какао
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
30мл олио (от гроздовите семки няма миризма)
80 г шоколад с висок % съдържание на какао, или шоколадови капки за печене.
чашата е с вместимост 240 мл.
***Мангото и бананите имат много приятен аромат. В хранителните магазини има детски нектари - дозички, по 90-100мл, които са много подходящи за този сладкиш
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*С.
* Шоколадът се нарязва на дребно (предпочитам капки, че са готови за ползване).
* Бананите се пасират.
* Захарта се смесва с двата вида пюретата; прибавят се олиото и водата и разбърква.
* На лист хартия, или в друга купа се смесват брашното, какаото и солта, шоколадът.
* Прибавят се към банановата смес и обърква, докато поеме сухите съставки.
* Накрая се прибавя содата за хляб, угасена в оцета и разбърква за последен път :)
* Изсипва се в тава с размери ок. 18/27 см., застлана с хартия за печене, или намаслена.
* Пече се малко под средното ниво на фурната за ок 20 мин - или проба с дървено шишче в сладкиша, по което не трябва да има полепнало тесто. Шоколад, като в случая - може Ако решите, че не е допечен и изпечете до сухо - ще стане сух. Пробвала съм :) Ако искате сух сладкиш - изберете друга рецепта. Този трябва да остане влажен в средата.