Страници

15 декември 2022 г.

Пълнен шаран с кестени, лук, стафиди и манатарки

 

и последния да затвори вратата  Simple Smile  защото има още: орехи и съвсем малко ориз. Това е таз'годишния ни Никулденски шаран, но поради временна повреда на жироскопа ми :) не само е с "перфектните" папарашки нощни снимки, но и едва сега стигна до публикация. Нищо, за догодина ще бъде навреме. А тук е цялата ми колекция рецепти с шарани.  От две години обаче кестените са новата ми любима храна през есента (особено печени на жар) и нямаше  как да пропусна да не сложа в  шарана, защото.....много харесвам ядковия им вкус. 

 

Продукти (7-8 порции):
1 шаран (за да събере тази плънка, този е 2,300г)
200г сварени, обелени кестени - това е чисто тегло
2 малки глави лук
2 с.л. пържен лук (имам такъв от кутия, ако има интерес ще пиша от къде е)
2 с.л. смлени печени орехи
2 с.л. стафиди
2 с.л. ориз
една свита шепичка сушени манатарки
половин стрък селъри (целината на стебла, или обикновена целина)
сол
1 ч.л. девесил
1 с.л. от подправката за риба на Котани
два пъти по 2-3 с. л. зехтин, или олио
сока на 1 лимон

и още:
1 лимон
2-3 с.л. зехтин/олио
150 мл бяло вино


Приготвяне:
* Шаранът се почиства и подсушава.
* Посолява се леко (половината количество сол, което бихте сложили за пълно осоляване :) ) отвън и отвътре.
* Девесилът се смесва с рибната подправка и зехтина.
* С тази смес се намазва рибата отвън и отвътре и прибира в хладилник за поне 6 часа (моят си постоя една нощ)
За приготвянето на плънката:
* Лукът се нарязва на ситно и запържва за 2-3 мин. в другите 2-3 лъжици олио.
* Прибавя се оризът (предварително измит), запържва за минутка; прибавят се стафидите, начупените на ситно сушени гъби, дребно нарязаното стъбло селъри, щипка сол и налива гореща вода - каквото количество е бил оризът, 2,5 пъти повече вода (измервам ги в чаша). Всъщност трябва да си знаете какър ориз ползвате - някои иска и 3 части вода, друг - 2 части.
* Оставя се ври, докато набъбне.
* Прибавят се нарязаните кестени, орехите и пържения лук. Разбърква се и отмества от котлона.
* Шаранът се приготвя за пълнене: На дъното на тавата, в която ще се пече се нареждат шахматно шишчета (или ако имате пръчки от китайско, много подходящи са за такива случаи. ).
* Върху тях се поставя шаранът, пълни му се коремната кухина и затваря - няма нужда от клечки и шиене, плънката няма да изпада.
* В тавата се налива виното, а олиото/зехтинът се смесва със сока на единия лимон и с него намазва шарана (за това намазване отива половината смес, другата половина е за по-късно. )
* Фурната се поставя в загрята на 180* градуса фурна на средна скара и пече 1 час. Шаранът е съвсеем бледо зачервен, ако виждате, че повече се зачервява - покрийте с лист фолио.
* Изважда се, намазва с останалата лимонено-зехтинова смес и върху него се подреждат тънко нарязани кръгчетата на втория лимон.
* Връща се във фурната и пече още 15-на мин.
* Ако не са ви препечени лимоните като моите, може да го сервирате с тях, но така или иначе не ги ядем, оставям да се препекат и после ги махам. 

 


1 коментар: